12/01/2022 13/01/2022 Αλλαγή σελίδας για την Εκκλησία της Κρήτης – Στο Φανάρι από χθες ο νέος Αρχιεπίσκοπος – Ευχές δέχθηκε από Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών – Πότε αναμένεται να γίνει η ενθρόνιση στο Ηράκλειο   Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Με την υπόσχεση ότι θα διακονήσει τον λαό της Κρήτης με πνεύμα ενότητας αλλά και την ευχή του προκατόχου Αρχιεπισκόπου πρώην...
12 Ιανουαρίου, 2022 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2022 - 0:48

Νέα σελίδα για την Εκκλησία της Κρήτης – Στο Φανάρι για το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα ο νέος Αρχιεπίσκοπος

Διαδώστε:
Νέα σελίδα για την Εκκλησία της Κρήτης – Στο Φανάρι για το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα ο νέος Αρχιεπίσκοπος

Αλλαγή σελίδας για την Εκκλησία της Κρήτης – Στο Φανάρι από χθες ο νέος Αρχιεπίσκοπος – Ευχές δέχθηκε από Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών – Πότε αναμένεται να γίνει η ενθρόνιση στο Ηράκλειο  

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Με την υπόσχεση ότι θα διακονήσει τον λαό της Κρήτης με πνεύμα ενότητας αλλά και την ευχή του προκατόχου Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης κ. Ειρηναίου να τον συνοδεύει μετέβη  χθες το απόγευμα στο Φανάρι, αμέσως μετά την αναγγελία της εκλογής του, ο νέος εψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος όπου σήμερα θα δώσει το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα ενώπιον της Αγία και Ιεράς Συνόδου η οποία συνεδριάζει από χθες.

Νέα σελίδα και η κίνηση που συγκίνησε

Με την εκλογή του από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου μία νέα σελίδα ανοίγει πλέον για την Εκκλησία της Κρήτης. Αμέσως μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου έσπευσαν να τον συγχαρούν οι δύο συνυποψήφιοί του στο τριπρόσωπο, Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος τους οποίους και ευχαρίστησε. Επίσης, τα συγχαρητήρια δέχθηκε και από τους υπόλοιπους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης, τους κληρικούς και συνεργάτες του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και τοπικούς φορείς της Κρήτης.

Ωστόσο, η στιγμή που καταγράφηκε ως η πιο συγκινητική της χθεσινής ημέρας ήταν όταν λίγο πριν την αναχώρηση του για το Φανάρι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου νοσηλεύεται ο προκάτοχός του πρώην Κρήτης κ. Ειρηναίος. Οι δύο είχαν μια σύντομη συζήτηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος πήρε την ευλογία του προκατόχου του, για το έργο που έχει μπροστά του.

Οι δηλώσεις στο Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” αμέσως μετά την εκλογή του 

Στον προκάτοχο του αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που έκανε λίγη ώρα μετά την εκλογή του στο Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” (ope.gr). Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε ότι η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς διαδέχεται τον «όσιο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Να εύχεστε να με στηρίζει ο Θεός στην άρση του σταυρού της νέας αυτής διακονίας μου για το καλό του λαού της Κρήτης, της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης, με την τόση παράδοση και τον τόσο πολιτισμό», τόνισε σε άλλο σημείο.

Ευχές Προκαθημένων

Τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο συνεχάρη με επιστολή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, που όπως είναι γνωστό κατάγεται και εκείνος από την Κρήτη.

Στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τονίζει:

«Σεβασμιώτατε και αγαπητέ αδελφέ εν Κυρίῳ άγιε Κρήτης,

Περιχαρείς ενωτίσθημεν την όλως επαξίαν εκλογήν σας εις τον περίπυστον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον της Εκκλησίας της Κρήτης, διό σπεύδομεν εκφράσαι τα πλέον ειλικρινή και θερμά συγχαρητήρια ημών, ευχόμενοι όπως τα έτη σας ώσι πλείστα όσα και υγιεινά, και η ποιμαντορία σας ου μόνον μακρά, αλλά πολύκαρπος προς δόξαν Θεού και εγκαύχησιν του περιφανούς λαού της γενετείρας μας Κρήτης.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την εκλογή του νέου Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου και κατόπιν σχετικής Αποφάσεως της συνεδριαζούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, απέστειλε συγχαρητήριο Γράμμα στον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο.

Αναλυτικά, το συγχαρητήριο Γράμμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου αναφέρει τα εξής:

Σεβασμιώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Κρήτης, Ὑπέρτιμε καί Ἔξαρχε Εὐρώπης, Πρόεδρε τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου Κρήτης, ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ λίαν ἀγαπητέ καί περιπόθητε ἀδελφέ κύριε Εὐγένιε.

Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἐν τῇ Συνεδρίᾳ Αὐτῆς τῆς 11ης μηνός Ἰανουαρίου ἐ.ἔ., πάνυ ἀσμένως πληροφορηθεῖσα τήν, διά τῆς δωρεοδότου Χάριτος τοῦ Θεοῦ καί τῆς Τιμίας ψήφου τῶν Σεπτῶν Ἱεραρχῶν τῶν συγκροτούντων τήν Ἱεράν Σύνοδον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ἐπαξίαν ἐκλογήν τῆς Ὑμετέρας ἀγαπητῆς Σεβασμιότητος εἰς τόν Θρόνον τῆς Ἐπαρχιακῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης, ἀπεφάσισεν ὅπως ἀπευθύνῃ πρός τήν Ὑμετέραν Σεβασμιότητα τά παρόντα Γράμματα. Ὅθεν, ἥκομεν ἐν εὐφροσύνῃ πνευματικῇ ἵνα ἐκφράσωμεν Ὑμῖν τάς ἐκ μέσης ἀγαπώσης καρδίας συγχαρητηρίους ἡμῶν εὐχάς καί προσρήσεις.

Εἴθε ὅπως Κύριος ὁ Θεός ἡμῶν ἀναδείξῃ Ὑμᾶς λαμπρόν οἰακοστρόφον τῆς ἀδελφῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης, πρός δόξαν Θεοῦ καί εὔκλειαν τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί χαρίσῃ Ὑμῖν Ἀρχιερατείαν μακράν, καρποβριθῆ καί εὐλογημένην.

Ἐπί τούτοις, συγχαίροντες καί αὖθις Ὑμῖν, κατασπαζόμεθα τήν Ὑμετέραν Σεβασμιότητα φιλήματι ἀγάπης ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ καί Σωτῆρι ἡμῶν, διατελοῦμεν

Κληρικοί Ρεθύμνου: Άλλος ένας χρυσός κρίκος στην μακρά αλυσίδα των προκαθημένων της Κρήτης

Με Επιστολή του προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο ο Ιερατικός Σύνδεσμος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου αναφέρει τα εξής:

Με αισθήματα ανυπόκριτης χαράς, βαθιάς συγκινήσεως και θερμής ευχαριστίας προς τον Θεό ο ευαγής κλήρος της επαρχίας σας δέχθηκε το χαρμόσυνο άγγελμα της επάξιας εκλογής σας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στον πρώτο θρόνο της αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης.

Ως Αρχιεπίσκοπος και Πρωθιεράρχης «της ευσεβούς των Κρητών νήσου», ανέρχεσθε στον μαρτυρικό εκείνο θρόνο, τον οποίο περικόσμησαν, εκλέϊσαν και καθαγίασαν με τη βιωτή και την εν Χριστώ πολιτεία τους εκτός από τον πρώτο επίσκοπο της μεγαλονήσου, απόστολο Τίτο, σπουδαίες εκκλησιαστικές μορφές όπως οι άγ. Κύριλλος, Μύρων, Ευμένιος και Ανδρέας ο Μελωδός, αλλά και οι Άνθιμος ο Ομολογητής, Νεόφυτος ο Πατελλάρος, Γεράσιμος Δ’ ο Παρδάλης, καθώς και από τους νεωτέρους οι Ευγένιος ο Ψαλιδάκης, του οποίου το όνομα σας εμπιστεύθηκε ο αοίδιμος Γέροντάς σας Μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος, Τιμόθεος ο Παπουτσάκης και ο άμεσος προκάτοχός σας, πολιός και σοφός, Ειρηναίος ο Αθανασιάδης.

Έχουμε την πεποίθηση Σεβασμιώτατε, ότι με την εκλογή σας συμπληρώνεται ένας ακόμη χρυσός κρίκος στην μακρά αλυσίδα των προκαθημένων της εν Κρήτη Ολκάδος του Χριστού, την οποία ως δεξιός οιακοστρόφος θα οδηγήσετε πρωθιεραρχικώς στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε «εις νομάς σωτηρίους».

Επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ευλαβώς, ότι σύμπας ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως μας θα δέεται αδιαλείπτως, όπως ο Δομήτωρ της Εκκλησίας σας διατηρεί σώο, έντιμο, υγιή, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα το λόγο «της αληθείας» Του, υποσχόμενοι ότι θα επιδιώξουμε να αναδειχθούμε συγκυρηναίοι στο έργο σας, συνδεδεμένοι μαζί σας αρμονικώς και αρραγώς «ως χορδαί κιθάρα» μέσω του νέου ποιμενάρχου μας, με τον οποίο και τους λοιπούς αδελφούς σας συνεπισκόπους και Μητροπολίτες θα συγκροτείτε και ως πρόεδρος θα διευθύνετε την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η εκλογή

Ο από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Στο τριπρόσωπο ήταν επίσης οι Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Σε ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει:

“Συνῆλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, ἐπί τῇ ἀναγνώσει τοῦ γράμματος τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς ἐν Κρήτῃ Ἐκκλησίας, διά τοῦ ὁποίου ὑποβάλλει αὕτη εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν τό ὑπ᾽ αὐτῆς καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά τήν ἀνάδειξιν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εἰς τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν καί ψήφων κανονικῶν γενομένων τῇ ἐπικλήσει τοῦ Παναγίου Πνεύματος, Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης ἐξελέγη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, ὅστις καί ἀναμένεται εἰς Φανάριον διά τήν τέλεσιν κατά τήν τάξιν τοῦ Μικροῦ καί τοῦ Μεγάλου Μηνύματος”.

Πότε θα γίνει η ενθρόνιση

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η εγκαθίδρυσή του θα γίνει μετά από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος και αφού προηγηθεί η καθιερωμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία αντιπροσωπείας των ιεραρχών του νησιού ότι θα εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως προκαθημένου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αμέσως μετά την εκλογή του στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Το Φανάρι για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και η ευλογία του προκατόχου του

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συγχαίρει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συγχαίρει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Τι είπε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων