22/02/2023 22/02/2023 Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με βαθύτατη κατ’ άνθρωπον θλίψη και συγκίνηση, ανήγγειλλε την εις Κύριον εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Νικολάου Τσουλουκίδη. Ο μακαριστός ιερέας είχε γεννηθεί το έτος 1932 στην Αγία Κυριακή του Νομού Καστοριάς. Το 1958 εχειροτονήθη ιερέας της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, ενώ δύο χρόνια αργότερα μετανάστευσε στην πέμπτη ήπειρο και εντάχθηκε...
22 Φεβρουαρίου, 2023 - 8:05
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2023 - 8:18

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Τσουλουκίδη

Διαδώστε:
Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Τσουλουκίδη

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με βαθύτατη κατ’ άνθρωπον θλίψη και συγκίνηση, ανήγγειλλε την εις Κύριον εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Νικολάου Τσουλουκίδη.

Ο μακαριστός ιερέας είχε γεννηθεί το έτος 1932 στην Αγία Κυριακή του Νομού Καστοριάς. Το 1958 εχειροτονήθη ιερέας της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, ενώ δύο χρόνια αργότερα μετανάστευσε στην πέμπτη ήπειρο και εντάχθηκε στην ιερατική οικογένεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο κυρό Ιεζεκιήλ.

Εξαρχής, συνέδεσε την ιερατική πορεία και διακονία του με την Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στο προάστιο Parramatta του Σύδνεϋ, της οποίας υπήρξε ιδρυτής, Ιερατικώς Προϊστάμενος και πρωτεργάτης στη μετέπειτα πνευματική και υλική της πρόοδο. Υπηρέτησε θυσιαστικά την Ενορία-Κοινότητα για 48 έτη, με τη σταθερή υποστήριξη της Πρεσβυτέρας και των δύο θυγατέρων του, καθώς και με την αγαστή συνεργασία των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων της Ενορίας – Κοινότητας. Συνέχισε να μετέχει ενεργά στη ζωή της Εκκλησίας και της Κοινότητας της Parramatta για πολλά χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του, το 2008.

Πληροφορηθείς την εκδημία του π. Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος ιερέως, ενώ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας έγινε από χθες φτωχότερη, μετά την απώλεια ενός αληθινού εργάτη του Ευαγγελίου και ενός ανθρώπου με όραμα και ανεξάντλητη διάθεση προσφοράς στην Εκκλησία και στον Ελληνισμό. Έφτασε στην Αυστραλία σε μια δύσκολη εποχή, όταν οι υλικοί, αλλά και οι ανθρώπινοι πόροι, ήταν μετρημένοι και λιγοστοί για την τοπική μας Εκκλησία. Στάθηκε πολύτιμος συνεργάτης του μακαριστού προκατόχου μου, Αρχιεπισκόπου Ιεζεκιήλ, και συνέχισε να εργάζεται με αφοσίωση για σχεδόν μισό αιώνα, για τη δόξα του Θεού και της Εκκλησίας. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας τού οφείλει ευγνωμοσύνη και δε θα λησμονήσει ποτέ την πολύτιμη προσφορά του. Όπως δε θα τον λησμονήσουν ποτέ και οι ομογενείς μας στην περιοχή Parramatta του Σύδνεϋ, αφού με την εμπνευσμένη καθοδήγησή του δημιούργησαν μια εξόχως δυναμική Ενορία – Κοινότητα. Ο σεβασμός και η αγάπη με τα οποία τον περιέβαλαν όλοι οι ενορίτες του ως την τελευταία στιγμή, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του μεγαλείου του ως ανθρώπου και ιερέως. Εύχομαι ο Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρόμου, να αναπαύσει την ψυχή του π. Νικολάου εν χώρα ζώντων».

Σημειώνεται ότι η Εξόδιος Ακολουθία, της οποίας θα προεξάρχει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, θα τελεστεί την Τετάρτη, 1 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο προάστιο Parramatta του Σύδνεϋ. Την προηγούμενη ημέρα, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 6.30 μ.μ., θα τελεστεί Τρισάγιο στον ίδιο Ναό. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Rookwood.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων