29/02/2024 29/02/2024 Η μνήμη του Αγίου Θεοκλήτου του Μάρτυρος εορτάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο προάστιο Dianella της Πέρθης, τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024. Ο π. Θεόκλητος Τσαχουρίδης, συνταξιούχος κληρικός της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Πέρθης, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου. Ο Άγιος Μάρτυς Θεόκλητος, ο οποίος ονομαζόταν αρχικά Λαμπάδιος, ήταν...
29 Φεβρουαρίου, 2024 - 19:53
Τελευταία ενημέρωση: 29/02/2024 - 20:26

Η εορτή του Αγίου Μάρτυρος Θεοκλήτου στην Πέρθη

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Μάρτυρος Θεοκλήτου στην Πέρθη

Η μνήμη του Αγίου Θεοκλήτου του Μάρτυρος εορτάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο προάστιο Dianella της Πέρθης, τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024.

Ο π. Θεόκλητος Τσαχουρίδης, συνταξιούχος κληρικός της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Πέρθης, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου.

Ο Άγιος Μάρτυς Θεόκλητος, ο οποίος ονομαζόταν αρχικά Λαμπάδιος, ήταν υπηρέτης της μαγείας και προσπάθησε να δηλητηριάσει την Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα, την οποία συνάντησε ο Χριστός που επισκέφτηκε ο Χριστός στο στο φρέαρ του Ιακώβ. Επειδή δεν τα κατάφερε, βαφτίστηκε με τη σειρά του Χριστιανός και έλαβε το όνομα Θεόκλητος.

Στο Συναξάριο της Αγίας Φωτεινής διαβάζουμε πώς εκείνη και οι σύντροφοί της διατάχθηκαν από τον αυτοκράτορα να λάβουν ένα θανατηφόρο δηλητήριο. Ο Λαμπάδιος ο μάγος κλήθηκε να παρασκευάσει το δηλητήριο, το οποίο πήρε πρώτα η Αγία Φωτεινή και μετά ακολούθησαν οι σύντροφοί της.

Αφού ήπιαν όλοι, έμειναν αβλαβείς, και ο μάγος εξεπλάγη. Στρεφόμενος προς την Αγία Φωτεινή, είπε: «Έφτιαξα ένα άλλο δηλητήριο που είναι πιο δυνατό. Αν το πιείτε και δεν πεθάνετε αμέσως, τότε κι εγώ θα πιστέψω στον Χριστό σου». Όλοι ήπιαν και από αυτό και δεν έπαθαν κακό. Τότε, βλέποντας αυτό ο μάγος Λαμπάδιος, πήρε τα βιβλία του περί της μαγείας και τα έριξε στη φωτιά, και πίστεψε στον Χριστό, βαφτίστηκε και μετονομάστηκε Θεόκλητος.

Όταν το έμαθε ο Αυτοκράτορας, διέταξε να συλλάβουν τον Άγιο Θεόκλητο, να τον βγάλουν έξω από τα τείχη της πόλης και να τον αποκεφαλίσουν και να γίνει μάρτυρας της Εκκλησίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ελπίδιος, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ευχήθηκε καταλλήλως στον π. Θεόκλητο για την ονομαστική εορτή και προσευχήθηκε ο Θεός να του δώσει πολλά ακόμη χρόνια, με υγεία και δύναμη.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος, εκ μέρους όλου του κλήρου και των πιστών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Πέρθης, προσέφερε στον π. Θεόκλητο ένα επιγονάτιο με παράσταση του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο οποίος κατά τη 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ανακηρύχθηκε επίσημα από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο και όλους τους συμμετέχοντες, ως προστάτης της Αυστραλίας και της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μετά την Απόλυση, ακολούθησε εορταστικό πρωινό τσάι στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Πέρθης.

(Πηγή: Το Βήμα της Εκκλησίας)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων