01/08/2023 01/08/2023 Το Σάββατο, 29 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, μια ξεχωριστή τελετή μνήμης και τιμής στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο Prevelly της Δυτικής Αυστραλίας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Margaret River, περίπου 285 χιλιόμετρα νοτίως της Πέρθης. Η τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πολύμηνες απαιτητικές προετοιμασίες,...
01 Αυγούστου, 2023 - 10:52
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2023 - 11:01

Συγκινητική εκδήλωση μνήμης στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη Prevelly, στη Δυτική Αυστραλία

Διαδώστε:
Συγκινητική εκδήλωση μνήμης στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη Prevelly, στη Δυτική Αυστραλία

Το Σάββατο, 29 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, μια ξεχωριστή τελετή μνήμης και τιμής στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο Prevelly της Δυτικής Αυστραλίας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Margaret River, περίπου 285 χιλιόμετρα νοτίως της Πέρθης.

Η τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πολύμηνες απαιτητικές προετοιμασίες, αποσκοπούσε να τιμήσει τα μέλη των Συμμαχικών δυνάμεων και ιδιαίτερα του εκστρατευτικού σώματος ANZAC, που αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της Κρήτης το 1941, καθώς επίσης τον λαό της Μεγαλονήσου και τους ιδρυτές του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννη Prevelly, τον Geoffrey Edwards και τη σύζυγό του, Beryl.

Για την ανάπαυση των ψυχών τους, τελέστηκε Τρισάγιο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ. Ελπίδιο, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Πέρθης, πλαισιούμενο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελόης κ. Αιμιλιανό, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Βρισβάνης, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Μακάριο, Προϊστάμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Βουνού Πέρθης, και τον π. Ιωάννη Sullivan, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Bunbury, ο οποίος έχει την εποπτεία και του Ιερού Παρεκκλησίου του Ι. Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Prevelly.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Ελπίδιος, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, καλωσόρισε εγκάρδια όλους τους παρισταμένους, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξήγησε τους λόγους που διοργανώθηκε αυτή η τελετή μνήμης. Αναφερόμενος στα γεγονότα της ιστορικής Μάχη της Κρήτης, υπενθύμισε ότι στο τέλος αυτής, όταν πια η Μεγαλόνησος έπεσε στα χέρια των κατακτητών, οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Πρέβελη προστάτευσαν και φυγάδευσαν τους Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι υπερασπίζονταν το νησί μαζί με τους ντόπιους. Όπως επισήμανε ο Επίσκοπος Κυανέων, ο αείμνηστος Geoffrey Edwards ήταν ένας από εκείνους τους γενναίους Αυστραλούς στρατιώτες που σώθηκαν από τους μοναχούς του ορθόδοξου μοναστηριού της Κρήτης και ποτέ δεν ξέχασε το θάρρος και την καλοσύνη των μοναχών αυτών, δείχνοντας εμπράκτως την ευγνωμοσύνη του. Προσέφερε λοιπόν ένα αγροτεμάχιο στο Prevelly, της περιοχής Margaret River, στην Ιερά Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και με την βοήθεια και άλλων βετεράνων, έχτισε το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

«Η ανέγερση αυτού του ιστορικού Παρεκκλησίου από τον Geoff Edwards», υπογράμμισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ελπίδιος, «μας υπενθυμίζει σήμερα τη σημασία του να είμαστε ευγνώμονες στους ευεργέτες μας. Όλοι έχουμε κάποιον που τους έχει βοηθήσει στη ζωή και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς τους ανθρώπους. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι ο Μέγας Ευεργέτης όλης της ανθρωπότητας είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός».

Μετά από το Τρισάγιο, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Gil Goodwin, ο οποίος αφηγήθηκε, παραστατικά και σε ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης, το χρονικό της εκκένωσης της Κρήτης. Στο επίκεντρο της αφήγησης ήταν οι προσπάθειες που κατέβαλε ο στρατιώτης Stanley Lawrence Carroll, όπως γνωστοποιήθηκαν στον κ. Goodwin από τον γιο του.

Στη συνέχεια, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πέρθη, κ. Γεωργία Καρασιώτου, η οποία χαιρέτησε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την τοπική κοινωνία, από Έλληνες και μη Έλληνες, για να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη.

Ακολούθησε μια συγκινητική εκτέλεση τραγουδιών, αρμοζόντων στην περίσταση, ενώ πραγματοποιήθηκε και κατάθεση στεφάνων από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ. Ελπίδιο, την Πρόξενο της Ελλάδος στην Πέρθη κ. Γεωργία Καρασιώτου, τον Ταγματάρχη κ. Gareth Hughes, που εκπροσώπησε τον Ταξίαρχο Brett Chaloner CSC, τον Διοικητή της 13ης Ταξιαρχίας κ. Gordan Tenby, εκπροσώπου του Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμιστών (RSL) του Margaret River RSL, και από τη λοχία Deborah Thatcher.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδος και της Αυστραλίας, ενόσω οι σημαίες των δυο χωρών κυμάτιζαν ψηλά στον ιστό. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον καταληκτήριο χαιρετισμό του Θεοφιλεστάτου κ. Ελπιδίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ελευθερίας για όλους τους λαούς και δήλωσε ότι το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αποτελεί υπενθύμιση και σύμβολο του τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος χαιρέτησε την παρουσία της κόρης των Geoff και Bery Edwards, Marilyn, ενώ απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές και σε όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της τελετής, ιδιαιτέρως στον π. Ιωάννη Sullivan και την Πρεσβυτέρα Άννα.

Τέλος, ο Επίσκοπος Κυανέων προσκάλεσε όλους στις ακολουθίες που τελούνται στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη, υπενθυμίζοντας ότι η καρδιά του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου και όλου του κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής είναι ανοιχτή προς άπαντες τους Αυστραλούς.

Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε ένα πλούσιο γεύμα που είχε ετοιμάσει η οργανωτική επιτροπή. Σημειώνεται ότι η εν λόγω τελετή μνήμης θα καθιερωθεί να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, πλησίον της 28ης Ιουλίου.

Πηγή: greek.vema.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων