05/07/2023 05/07/2023 Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και άλλων Αρχιερέων, πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου η επίδοση του πτυχίου στους νέους αποφοίτους της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας ήταν παρόντες οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος,...
05 Ιουλίου, 2023 - 11:49

ΠΑΕΑΚ: Τελετή επίδοσης Πτυχίου στους αποφοίτους

Διαδώστε:
ΠΑΕΑΚ: Τελετή επίδοσης Πτυχίου στους αποφοίτους

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και άλλων Αρχιερέων, πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου η επίδοση του πτυχίου στους νέους αποφοίτους της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας ήταν παρόντες οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο Μ. Πρωτοσύγκελλος τους Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος (Καθηγητής στην ΠΑΕΑΚ), ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Αθανάσιος, όπως επίσης ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας κ. Πρόδρομος.

Στην ευφρόσυνη χαρά των αποφοίτων συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος τους Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Χανιωτάκης και τα μέλη αυτού, Καθηγητές της ΠΑΕΑΚ, φοιτητές, γονείς, συγγενείς και φίλοι τους.

Εκ προσώπου του Φοιτητικού Συλλόγου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο απελθών πρόεδρος και πτυχιούχος κ. Νικόλαος Κόκκινος, ο οποίος υπογράμμισε τις θυσίες που απαιτούνται για να φτάσει κάποιος στη συγκεκριμένη στιγμή.

Ο Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΠΑΕΑΚ, Αν. Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, αναφέρθηκε στην ευσυνειδησία που διέπει τους καθηγητές ως προς την τέλεση του καθήκοντος και κάλεσε τους νέους αποφοίτους να ανταποκριθούν θετικά σε όσα διδάχτηκαν ως προς τις θεολογικές και μουσικές γνώσεις, αλλά και σε όσα μυήθηκαν κατά την περίοδο των σπουδών τους. Αναφέρθηκε επίσης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως στέρεο σημείο αναφοράς και ευχαρίστησε την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης για τη στήριξη που προσφέρει στην ΠΑΕΑΚ όλα αυτά τα χρόνια. Ενδεικτικά σημεία του λόγου του κ. Δουνδουλάκη, είναι τα ακόλουθα:

«… Ως καθηγητές και διδάσκαλοί σας, αγαπητοί μας πτυχιούχοι, επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι πράξαμε το καλύτερο δυνατό κατά τα χρόνια των σπουδών σας, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, όπως εκείνες του εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας, προκειμένου να σας μεταδώσουμε θεολογικές και μουσικές γνώσεις. Να σας μυήσουμε στο Λατρευτικό βίωμα και τη Λειτουργική μας παράδοση, διότι η Εκκλησία είναι πρωτίστως και κυρίως, βίωμα και ζωή, χάρισμα και χάρις, μεταμόρφωση και αγιασμός. Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε μέσα σας το εκκλησιαστικό ήθος και την ιερατική συνείδηση, τη φιλαδελφία και τη διακονία. Να εμφυσήσουμε επίσης αξίες και ιδανικά, όπως το σεβασμό και την αγάπη προς το συνάνθρωπο, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, όχι διότι αυτό υπαγορεύεται από ιδεολογίες και συγκεκριμένα κοινωνικά στερεότυπα, αλλά διότι εδράζεται στο παράδειγμα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Εκπαίδευση διέρχεται κρίση τα τελευταία χρόνια και τα αίτιά της είναι πολυπαραγοντικά… Σε ό,τι αφορά στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, το ακαδημαϊκό έτος που διανύσαμε ήταν ιδιαίτερο, από πολλές απόψεις. Σε κάποιους ίσως δόθηκε η εντύπωση μιας εσωστρέφειας από μέρους μας. Η αλήθεια είναι ότι άλλαξαν πολλά στην Ακαδημία τους τελευταίους μήνες, έστω κι αν αυτά δεν είναι ακόμη ορατά. Οι στοχευμένες κινήσεις μας προσιδιάζουν σε αυτό που ονομάζουμε στη γλώσσα των Διεθνών Σχέσεων ως «αυτοβοήθεια» και «εσωτερική ενδυνάμωση»…. Βέβαια δεν εθελοτυφλούμε, δεν μεμψιμοιρούμε! Καλούμαστε να είμαστε σε εγρήγορση, γνωρίζοντας ότι το μέλλον της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

Την ώρα αυτή στρέφουμε τη σκέψη μας στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας, στο μαρτυρικό Φανάρι, του οποίου το βαρύτιμο τίτλο «Πατριαρχική», φέρει η Ακαδημία μας. Στο θεσμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, αναγνωρίζουμε τη στοργική Μάνα που ξέρει να αγκαλιάζει, να περιθάλπει και να μακροθυμεί, όπως επίσης την κραταιά Εκκλησία, που κενώνεται θυσιαστικά, προκειμένου να διορθώσει την όποια αδικία στο περιβάλλον της κανονικής της δικαιοδοσίας, με Εκκλησιοκεντρικά και όχι κοσμικά κριτήρια. Στο πρόσωπο του Παναγιότατου Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μαθητεύουμε όλοι μας, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, στη μαρτυρία Χριστού στο σύγχρονο κόσμο.

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, εκλεκτά μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Επιτρέψτε μου να Σας ευχαριστήσω για την παρουσία Σας εδώ, σήμερα και να εκφράσω, εκ μέρους όλων μας στην ΠΑΕΑΚ, την ευγνωμοσύνη, περί “των φανερών και αφανών ευεργεσιών, των εις ημάς γεγενημένων”. Κι αν ο αρχαίος κωμικός ποιητής Μένανδρος μάς προτρέπει: “Χάριν λαβών, μέμνησο”, εμείς “ομολογούμεν την χάριν, κηρύττομεν τον έλεον, ου κρύπτομεν την ευεργεσίαν.” Μεταφέρετε, παρακαλώ, προς τα λοιπά μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης την αγάπη και τον αδιάπτωτο σεβασμό, όλων μας, προς το πρόσωπο ενός εκάστου εκ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιε, η σημερινή παρουσία Σας εδώ, μας γεμίζει χαρά και ελπίδα, διότι μέσω αυτής, όπως επίσης μέσω της παρουσίας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Κρήτης, βλέπουμε τη ζώσα Εκκλησία να αγωνιά και να μεριμνά για τα παιδιά της, όπως επίσης να οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο για τα στελέχη της…»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στην ως άνω τελετή αποφοίτησης, ενώ μίλησε με αγάπη για τους αποφοίτους, που θα κληθούν να διακονήσουν στους κόλπους της Εκκλησίας, εκπληρώνοντας τον στόχο τους.

Την τελετή έκλεισε με τον από στήθους εμπνευσμένο, όπως πάντα, λόγο του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος μίλησε πατρικά, εξήρε το έργο που επιτελείται στην ΠΑΕΑΚ, υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία μεταξύ της τοπικής Εκκλησίας και της Ακαδημίας και σημείωσε ότι η αγάπη είναι εκείνη που οικοδομεί. Με αυτής, οι απόφοιτοι της Ακαδημίας καλούνται να διακονήσουν και να υπηρετήσουν το συνάνθρωπο, ως αυριανά στελέχη της Εκκλησίας ή όπου αλλού η πρόνοια του Θεού τους τοποθετήσει.

Αντηλλάγησαν τέλος αναμνηστικές φωτογραφίες και οι δέοντες ασπασμοί, διανθίζοντας συναισθηματικά το πέρας της τελετής.

Διαβάστε επίσης:

Εορτή Συνδέσμου Κληρικών Αρχιεπισκοπής Κρήτης και απονομή πτυχίων της ΠΑΕΑΚ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων