11/05/2023 11/05/2023 Προσκυνηματική εκδρομή στην Γεωργία πραγματοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ, κατόπιν πρόσκλησης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλιού, το διάστημα 5η έως και 10η Μαίου. Το προσκύνημα αυτό είχε αποφασισθή υπό της Επισκοπικής Συνελεύσεως ήδη από του έτους 2020, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού με τας πολλαπλές συνέεπειές της δεν επέτρεψε την πραγματοποίησή...
11 Μαΐου, 2023 - 14:55
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2023 - 15:04

Προσκυνηματική εκδρομή της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ στην Γεωργία

Διαδώστε:
Προσκυνηματική εκδρομή της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ στην Γεωργία

Προσκυνηματική εκδρομή στην Γεωργία πραγματοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ, κατόπιν πρόσκλησης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλιού, το διάστημα 5η έως και 10η Μαίου.

Το προσκύνημα αυτό είχε αποφασισθή υπό της Επισκοπικής Συνελεύσεως ήδη από του έτους 2020, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού με τας πολλαπλές συνέεπειές της δεν επέτρεψε την πραγματοποίησή της νωρίτερα.

Κατά το πενθήμερον του προσκυνήματος αυτού, οι συναντήσεις, οι επισκέψεις, η ανακάλυψη ιερών τόπων και εξαιρέτων χριστιανικών μνημείων, οι διορθόδοξες προσευχές και η γνωριμία τόσο με τους επιτελείς της Εκκλησίας της Γεωργίας, κληρικούς, μοναχούς και μοναχές, όσο και με τον λαό της αυτής χώρας, έδωσαν στους συμμετέχοντες ισχυρές συγκινήσεις, χάρισαν κατανυκτικές στιγμές, ενίσχυσαν ή δημιούργησαν πνευματικούς δεσμούς και έκαμαν ώστε η προσκυνηματική αυτή ιεροαποδημία να μείνει ως μία αλησμόνητη και πολύτιμη παρακαταθήκη εμπειριών πνευματικής ενότητας και χριστιανικής αγάπης.

Στην εκδρομή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας (πρόεδρος της Επισκ. Συνελεύσεως), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νέαμτς κ. Μάρκος (Πατριαρχείου Ρουμανίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (Οικουμενικού Πατριαρχείου) ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Δοσίθεος (του και διοργανωτού της έκδρομής – Πατριαρχείου Γεωργίας) και ο Γραμματεύς της Επισκοπικής Συνελεύσεως, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Παναγιώτης Μοσχονάς.

Μεταξύ των πολλών και σπουδαίων σεβασμάτων της αρχαίας αυτής Χριστιανικής Εκλησσίας τα οποία επισκέφθησαν τα μέλη της Επισκοπικής Συνελεύσεως είναι ο νέος μεγαλοπρεπέστατος Καθεδρικός Ναός του Πατριαρχείου Γεωργίας στην Τιφλίδα και ο παλαιός Καθεδρικός Ναός Svetichoveli στο Mtskheta, ο οποίος θεωρείται ακόμη και σήμερα ως η καρδία της Γεωργιανής Ορθοδοξίας και εξακολουθεί να είναι η έδρα του Καθολικού-Πατριάρχου Γεωργίας.

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση σε αυτόν τον Καθεδρικό Ναό ευρίσκεται θαμμένος ο Χιτών του Κυρίου. Οι αρχιερείς και η συνοδεία των επισκέφθησαν και επροσκύνησαν εις την Ιεράν Μονήν της Αγίας Ισαποστόλου Νίνας, στο Bodbe της Καχετίας, στη Ιερά Μονή Mtskheta όπου ευρίσκεται το χαριτόβρυτον ιερόν λείψανον του Οσίου Γαβριήλ, του διά Χριστόν Σαλού, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο Γκέργκετι στον Καύκασον, στις εκκλησίες του Ανάνουρι και αλλού.

Μία εκ των σπουδαιοτέρων στιγμών του ταξειδίου αυτού ήσαν το Αρχιερατικόν συλλείτουργον στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου εις την Ιεράν Μονήν του Αλαβέρντι κατά την εορτήν του Αγίου Γεωργίου κατά το Ιουλιανόν ημερολόγιο (6 Μαίου) όπου οι αρχιερείς της Επισκοπικής Συνελεύσεως συνελειτούργησαν μετά του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Δαβίδ ο οποίος τους έδωκε και την ευκαιρίαν να απευθυνθούν και εις τον πιστόν λαόν που συνέρρευσε για την εορτή, ευλογούντες αυτόν.

Η αβραμιαία φιλοξενία και η πηγαία αγάπη εκ μέρους όλων των αρχιερέων της Γεωργιανής Εκκλησίας με τους οποίους συνηντήθησαν τα μέλη της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ υπήρξε συγκινητική.

Μία επίσης συγκινητική στιγμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας στους Ιεράρχες της Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί τους το βράδυ της Κυριακής 7ηςΜαίου, όπου συνοδευόμενος και υπό Ιεραρχών της Γεωργιανής Εκκλησίας συνομίλησαν δι’ ολίγων μαζί των εκφράζων την χαράν του για την προσκυνηματική αυτή εκδρομή, και έδωσε σε εκείνους την ευλογία του και αναμνηστικά δώρα.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

   

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων