15/06/2023 16/06/2023 Πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από 26 έως 29 Μαΐου 2023 η 1η Συνάντηση Ορθοδόξου Νεολαίας (JOJ, Paris 2023) με τη συμμετοχή διαφόρων ενοριών της Ιεράς Μητρoπόλεως Γαλλίας και του Βικαριάτου. Νέοι από το Στρασβούργο, τη Νίκαια, από τη Μασσαλία μέχρι τη Bordeaux, τη Rennes, τη Grenoble, τη Lyon αλλά και από άλλες πόλεις, από το Παρίσι...
15 Ιουνίου, 2023 - 18:47
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2023 - 4:37

Το χρονικό της 1ης Συνάντησης Ορθοδόξου Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας

Διαδώστε:
Το χρονικό της 1ης Συνάντησης Ορθοδόξου Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας

Πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από 26 έως 29 Μαΐου 2023 η 1η Συνάντηση Ορθοδόξου Νεολαίας (JOJ, Paris 2023) με τη συμμετοχή διαφόρων ενοριών της Ιεράς Μητρoπόλεως Γαλλίας και του Βικαριάτου.

Νέοι από το Στρασβούργο, τη Νίκαια, από τη Μασσαλία μέχρι τη Bordeaux, τη Rennes, τη Grenoble, τη Lyon αλλά και από άλλες πόλεις, από το Παρίσι και τις όμορες περιοχές, βρέθηκαν για ένα Σαββατοκύριακο (το Σαββατοκύριακο της Πεντηκοστής με το δυτικό ημερολόγιο) στο Παρίσι και στο όμορφο προάστιο του Châtenay-Malabry, όπου βρίσκεται το Φουαγιέ της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.

Ο τίτλος της πρώτης αυτής συνάντησης «Μη φοβού. Η θεία Λειτουργία στο κέντρο της ζωής σου» επελέγη ως το κεντρικό θέμα της, καθώς η καρδιά της εκκλησιαστικής ζωής στην ορθόδοξη παράδοση είναι η λειτουργική ζωή με αποκορύφωμα τη Θεία Λειτουργία. Η Θεία Λειτουργία είναι η έκφραση της άπειρης αγάπης του τριαδικού Θεού για τον άνθρωπο, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτυλίσσεται όλο το μυστήριο της Θείας Οικονομίας, της σωτηρίας του ανθρώπου και του σύμπαντος κόσμου.

Αυτή ακριβώς η τρυφερή θεία αγάπη, που είναι διάχυτο βίωμα στη θεία Λειτουργία, απομακρύνει κάθε πηγή φόβου, επιφέρει την εσωτερική ειρήνη και θωρακίζει τον άνθρωπο με ελπίδα και χαρά για να παλεύει στη ζωή και να δοξάζει και να υμνεί τον τριαδικό Θεό.

Επίσημος προσκεκλημένος της συνάντησης ήταν ο π. Θεόφιλος, από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους. Ο π. Θεόφιλος σπούδασε Θεολογία στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, για να εισέλθει στη συνέχεια ως μοναχός στο Άγιο Όρος. Στην ομιλία του, το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου 2023, εξήγησε γιατί η Θεία Λειτουργία αποτελεί μία απάντηση στα αδιέξοδα και τις φοβίες του σύγχρονου ανθρώπου.

Η τραγωδία του θανάτου, η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό και η συνακόλουθη διαίρεση των ανθρώπων, καθώς και η ψυχοφθόρα αγωνία του ανθρώπου για το μέλλον του αποτελούν μόνιμες εστίες φόβου, σύγχυσης και αναστάτωσης. Η λειτουργική ζωή ενώνει τα διεστώτα, οδηγεί τον άνθρωπο σε κοινωνία με τον Θεό και τον διπλανό του.

Αποτελεί την πληρότητα με την έννοια πως παρελθόν, παρόν και μέλλον, ζώντες και κεκοιμημένοι, άνθρωποι και Άγγελοι χωρούν στην αγάπη του τριαδικού Θεού και στην αγκαλιά της Παναγίας Θεοτόκου, που τόσο πολύ τιμάται στο Άγιο Όρος.

Μετά την ομιλία του π. Θεοφίλου, οι νέοι υπέβαλλαν πολλές ερωτήσεις, στις οποίες, μαζί με τον π. Θεόφιλο, απαντούσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Δημήτριος, παρακινώντας τους νέους να εκφραστούν ελεύθερα.

Το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα διάφορα εργαστήρια: για τη ζωή στο Άγιο Όρος, με τον π. Θεόφιλο∙ για το πώς ιστορείται μία ορθόδοξη εικόνα, με τον κ. Jean-Philippe DELAGE∙ πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα πρόσφορο, με τον π. Γεώργιο Τσιούλο και τον κ. Κωνσταντίνο Μακασίκη∙ γνωριμία με τα ιερατικά Άμφια, με τον π. Alexis MILYUTIN∙ και, τέλος, για τον τρόπο ζωής των προσκόπων, με τον υπεύθυνο των Προσκόπων της Ιεράς Μητροπόλεώς Γαλλίας κ. Αναστάσιο Ζωγράφο, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίας διοργανώνει κατασκήνωση προσκόπων στην Ελλάδα με νέους από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας προβλήθηκε η ταινία «Ο άνθρωπος του Θεού», η οποία αναπαράγει με έναν παιδαγωγικό τρόπο τη ζωή ενός σύγχρονου Αγίου, του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης.

Η Κυριακή 28 Μαΐου ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, κατά την οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Δημήτριος και έψαλλαν δύο χορωδίες: η χορωδία του Καθεδρικού Ναού, υπό τη διεύθυνση του κ. Λάμπρου Τακλή, και η χορωδία της ενορίας του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Meudon, υπό τη διεύθυνση του κ. Cyril SOLLOGOUB. Ακούστηκαν, επίσης, ύμνοι στα αραβικά. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Alexis STRUVE, Αρχιερατικός Επίτροπος του Βικαριάτου.

Το πρόγραμμα στη συνέχεια προέβλεπε ξενάγηση στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου με τον κ. Αλέξη Χρυσοστάλη και βαρκάδα στον Σηκουάνα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέοι θαύμασαν τα διάφορα μνημεία της πόλης του Παρισιού.

Ένας όμορφος περίπατος στο κέντρο της πόλης έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν και να προσκυνήσουν οι νέοι λείψανα Αγίων, όπως της Αγίας Ελένης στον Ναό των Saint-Leu – Saint-Gilles και της Αγίας Γενοβέφας στον Ναό του Saint-Étienne-du-Mont.

Με τη βραδυνή επιστροφή στο Φουαγιέ του Châtenay-Malabry, η ημερήσια κόπωση επιβραβεύτηκε με το πλούσιο barbecue. Πολλά από τα νέα παιδιά βρήκαν μία στιγμή να πλησιάσουν τον π. Θεόφιλο και να συζητήσουν μαζί του, καθώς ο ίδιος ακολούθησε τα παιδιά σε όλο τους το πρόγραμμα.

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 μετά το πρωινό γεύμα, έγινε η τελευταία συνάντηση αυτού του τριημέρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Δημήτριος έδωσε τον λόγο στους νέους, όπως το συνηθίζει, για να εκφραστούν, να κάνουν προτάσεις, αλλά και κριτική.

Το μέλλον ανήκει στα νέα παιδιά, που αποτελούν την ελπίδα για το αύριο της Εκκλησίας. Ο καθένας έχει τη θέση του στην Εκκλησία με απόλυτη ελευθερία. Αυτό το μήνυμα θέλησε να μεταδώσει ο Επίσκοπός μας. Και ασφαλώς η πρώτη αυτή συνάντηση να έχει συνέχεια.

Οι νέοι από τις διάφορες ενορίες, στις οποίες είναι ζωντανά μέλη, βρήκαν τον χρόνο να γνωριστούν μεταξύ τους και να στήσουν φιλίες. Ήταν κοινή, πάντως, η εντύπωση πως συναποτελούμε μία οικογένεια.

Διάχυτη ήταν, επίσης, η χαρά στα μάτια των νέων που εκτίμησαν την ομορφιά της διαφορετικότητας των ενοριών μας, κάτω από την κοινή όμως πατρική στοργή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Δημητρίου.

Η σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώνει στις διάφορες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας και του Βικαριάτου νέους από τη Γαλλία, όπως οι jeunes pélérins, αλλά και νέους από διάφορες χώρες που βρίσκονται στη φιλόξενη Γαλλία είτε για σπουδές είτε για επαγγελματικούς λόγους: από τον Λίβανο, την Ελλάδα, τη Γεωργία και αλλού. Αυτή η αίσθηση της ενότητας των ορθοδόξων νέων διαφορετικών παραδόσεων ήταν ζωντανή καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν επί μήνες για τη διοργάνωση της πρώτης αυτής συνάντησης, καθώς και τους ευγενείς χορηγούς. Όσοι συμμετείχαν στη διοργάνωση, από την πρώτη στιγμή της πρότασης του Μητροπολίτη Γαλλίας αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα της συνάντησης των ορθοδόξων νέων και γρήγορα αγκάλιασαν το όραμα αυτό, το οποίο τελικά έγινε πραγματικότητα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων