01/01/2024 01/01/2024 Την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν, 31 Δεκεμβρίου 2023, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σελευκείας κ. Θεόδωρος. Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό για την εορτή της...
01 Ιανουαρίου, 2024 - 17:47
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2024 - 17:51

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Φανάρι

Διαδώστε:
Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Φανάρι

Την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν, 31 Δεκεμβρίου 2023, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σελευκείας κ. Θεόδωρος.

Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ.Βασιλείου, μαζί με τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο, Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Μύρων κ. Χρυσόστομο, Ικονίου κ. Θεόληπτο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, Προύσης κ. Ιωακείμ και Σελευκείας κ. Θεόδωρο.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Αραβισσού κ. Κασσιανός, Τράλλεων κ. Βενιαμίν, Δαφνουσίας κ. Σμάραγδος και Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, με την σύζυγό του, ο Πρόξενος της Ουκρανίας Εντιμ. κ. Maksim Vdovychenko, και πλήθος πιστών.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος δέχθηκε διαδοχικά στο Πατριαρχικό Γραφείο τις ευχές των Αρχιερέων και των μελών, κληρικών και λαϊκών, της Πατριαρχικής Αυλής και του λοιπού προσωπικού του Πατριαρχείου.

Κατά το εόρτιο γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα, που παρακάθησαν οι Αρχιερείς του Θρόνου, το χρυσό νόμισμα της Αγιοβασιλόπιτας έτυχε στον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο. Το χρυσό νόμισμα της δεύτερης Αγιοβασιλόπιττας που ευλόγησε ο Παναγιώτατος, αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Θρόνου, παρουσία κληρικών, πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από το εξωτερικό, έτυχε στο κομμάτι του Πανοσιολ. Τριτεύοντος κ. Βαρνάβα

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε χρόνια πολλά και υγιεινά προς όλους τους υπηρετούντες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στους παρισταμένους ομογενείς αλλά και στους προσκυνητές από το εξωτερικό, καθώς, επίσης, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο, ιδιαιτέρως δε στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή.

Αμέσως μετά, μαθήτριες και μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής έψαλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, συνεχίζοντας μία όμορφη παράδοση της Ομογένειας.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων