14/01/2024 14/01/2024 Στο ζήτημα των προκλήσεων της αποκατάστασης και της διασφάλισης του μέλλοντος του ιστορικού Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου αναφέρθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο χαιρετισμό του σε Συνάντηση Εργασίας στο πλαίσιο του Προγράμματος της Europa Nostra για τα επτά περισσότερο απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. “H αποκατάσταση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, αυτού του...
14 Ιανουαρίου, 2024 - 10:51
Τελευταία ενημέρωση: 14/01/2024 - 14:32

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τις προκλήσεις της αποκατάστασης και το μέλλον του ιστορικού Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τις προκλήσεις της αποκατάστασης και το μέλλον του ιστορικού Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

Στο ζήτημα των προκλήσεων της αποκατάστασης και της διασφάλισης του μέλλοντος του ιστορικού Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου αναφέρθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο χαιρετισμό του σε Συνάντηση Εργασίας στο πλαίσιο του Προγράμματος της Europa Nostra για τα επτά περισσότερο απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

“H αποκατάσταση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, αυτού του αρχιτεκτονικού θαύματος, δεν υπηρετεί μόνο σαν μία μαρτυρία του πλούσιου πολυπολιτισμικού και θρησκευτικού παρελθόντος της Πόλεως και του κοινωνικού και ποιμαντικού έργου που προσέφερε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην κοινωνία, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της διαφύλαξης της τεράστιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς εδώ σε αυτά τα ιερά εδάφη”, επεσήμανε ο Παναγιώτατος  προς τους συμμετέχοντες στη σχετική συνάντηση εργασίας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Europa Nostra στην Τουρκία, σε συνεργασία με την Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη διάσωση και αναστήλωση του ιστορικού αυτού κτηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024.

“Αυτός είναι ο λόγος”, πρόσθεσε ο Παναγιώτατος, “για τον οποίο ενθαρρύνουμε τον ανοιχτό διάλογο, τη συνεργασία και την κοινή δέσμευση για τη διασφάλιση του μέλλοντος του ιστορικού Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου για τις επόμενες γενιές”.

Στην ομιλία του, που πραγματοποίησε στην αγγλική γλώσσα, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία του Ορφανοτροφείου, η οποία όπως είπε, “είναι βαθιά συνυφασμένη με την ανθεκτικότητα της Κοινότητάς μας εδώ σε αυτή τη μεγάλη Πόλη, ειδικά κατά τα δύσκολα χρόνια του προηγούμενου αιώνα”, ενώ αναφερόμενος στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αποκατάσταση του ξύλινου κτηριακού συγκροτήματος επεσήμανε τις οικονομικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Παρακολουθήστε τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη:

(Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον χαιρετισμό του Παναγιωτάτου στα Αγγλικά ΕΔΩ)

“Το 2018, η Europa Nostra και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνώρισαν δικαίως το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου ως ένα από τα επτά περισσότερο απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, εφιστώντας την προσοχή στην επισφαλή κατάστασή του. Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθήσαμε επίσης να ενθαρρύνουμε τοπικούς και ξένους συνεργάτες να συμβάλλουν στη διάσωση και αποκατάσταση του κτηρίου, πριν αυτό καταστεί αδύνατο”, τόνισε ο Παναγιώτατος.

Μηνύματα και χαιρετισμούς απηύθυναν ο επικεφαλής της Europa Nostra Τουρκίας Καθηγητής κ. Yüksel Dinçer, και oι κύριοι Guy Clausse, Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Europa Nostra, και Κώστας Σταματόπουλος, μέλος της ίδιας πανευρωπαϊκής Οργάνωσης και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν έγκριτοι επιστήμονες και ειδικοί από την Τουρκία και το εξωτερικό, οι οποίοι παρακολουθούν το ζήτημα αναστήλωσης του Ορφανοτροφείου, καθώς και ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλακας κ. Παντελεήμων Βίγκας, συντονιστής της σχετικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, και πολυπληθές ακροατήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φόβοι για κατάρρευση του Ελληνορθοδόξου oρφανοτροφείου της Πριγκήπου

(Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων