01/07/2022 01/07/2022 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας κ. Péter Szijjártó, ο οποίος έγινε θερμά δεκτός από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, για τη διακονία της Εξαρχίας του...
01 Ιουλίου, 2022 - 17:22
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2022 - 17:33

Ο Υπ. Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας στο Φανάρι

Διαδώστε:
Ο Υπ. Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας στο Φανάρι

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας κ. Péter Szijjártó, ο οποίος έγινε θερμά δεκτός από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, για τη διακονία της Εξαρχίας του στην Ουγγαρία, καθώς και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι οι δραματικές συνέπειες του υπό εξέλιξη πολέμου στην Ουκρανία.

Τον κ. Szijjártó συνόδευαν ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Άγκυρα κ. Viktor Mátis, και το υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών Péter Sztáray.

Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη συνάντηση παρέστησαν οι Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, και Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ουγγαρία, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Παναγιώτατος τέλεσε την Ιερά Ακολουθία της καταθέσεως του θεμελίου λίθου του υπό ανέγερση Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών, στο ανακαινιζόμενο ιστορικό συγκρότημα της οικογένειας Karolyi, συνολικής επιφανείας 9000 τμ, στο κέντρο της Βουδαπέστης, το οποίο η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας δώρισε, το 2017, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό η Εξαρχία Ουγγαρίας.

Νωρίτερα, το 2014, υπεγράφη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, Σύμφωνο Συνεργασίας, με το οποίο ρυθμίζονται οι σχέσεις της Εξαρχίας Ουγγαρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σύμφωνο Συνεργασίας επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε στην ιστορία της Ουγγαρίας. «Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έφεραν εδώ την Ανατολική Χριστιανοσύνη, η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα ως ζωντανή εκκλησιαστική κοινότητα. Ήδη πριν από την ίδρυση του κράτους το αρχαίο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καλλιεργούσε σχέσεις με τον Ουγγρικό λαό και έστειλε τον επίσκοπο Ιερόθεο για να διαδώσει τον Χριστιανισμό», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο προοίμιο της Συμφωνίας που υπέγραψαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ.Viktor Orban.

Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων