12/07/2022 12/07/2022 Με την ευχή ο Άγιος Παΐσιος να πρεσβεύει για τον λαού καθώς και το να έρθουν καλύτερες μέρες για τη Μητέρα Εκκλησία και το Γένος μας, με αφορμή το “επετειακό έτος” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στα Ιωάννινα με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ....
12 Ιουλίου, 2022 - 11:46
Τελευταία ενημέρωση: 12/07/2022 - 16:14

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες για τη Μητέρα Εκκλησία και το Γένος”

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης: “Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες για τη Μητέρα Εκκλησία και το Γένος”

Με την ευχή ο Άγιος Παΐσιος να πρεσβεύει για τον λαού καθώς και το να έρθουν καλύτερες μέρες για τη Μητέρα Εκκλησία και το Γένος μας, με αφορμή το “επετειακό έτος” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στα Ιωάννινα με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Το πρωί της Τρίτης, 12 Ιουλίου, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου τα θυαράνοίξια του οποίου τελέστηκαν χθες το απόγευμα από τον Παναγιώτατο και τον Αρχιεπίσκοπο.

Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Μ.υρων κ. Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, Προύσης κ. Ιωακείμ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Παρέστησαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνος Σκούμας, ηπειρώτες και οι δύο την καταγωγή.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Θωμάς Ανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

“Αγαπούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη του Γένους”

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός για την πόλη το οποίο συντελέστηκε με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στα θυρανοίξια του ναού και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ανήμερα της εορτής του Αγίου Παϊσίου.

“Αγαπούμε το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη του Γένους. Η ρίζα μας η πνευματική είναι το Πατριαρχείο”, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Στο πλαίσιο αυτού του μεγάλου εκκλησιαστικού γεγονότος ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων δώρισε στον Παναγιώτατο, κεντημένα από σπάνιο ύφασμα στην Ιταλία, Αρχιερατικά Άμφια προκειμένου να την εναποθέσει στο σκευοφυλάκιο του Πατριαρχείου και να την χρησιμοποιήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την παρουσία του στις λατρευτικές εκδηλώσεις και στο ταξίδι που έκανε από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα.

Δεν παρέλειψε ακόμα να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάστηκαν όλους αυτούς τους μήνες ώστε να στεφθεί με επιτυχία η οργάνωση των εκδηλώσεων.

“Ο Άγιος δεν έχει ανάγκη από ψευδοζηλωτές”

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το δώρο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον οποίο αποκάλεσε σπλάγχνο ης Μητρός Εκκλησίας, ευχαριστώντας παράλληλα και τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο για την παρουσία του στα Ιωάννινα προκειμένου να τιμήσουν από κοινού τον Παγκόσμιο Άγιο της εποχής μας ενώ ευχήθηκε να έρθουν καλύτερες μέρες για τη Μητέρα Εκκλησία και το Γένος με αφορμή το “επετειακό έτος”, εννοώντας προφανώς τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Παναγιωτάτου στην οποία αναφέρθηκε στη βιοτή και τα χαρίσματα του Αγίου Παϊσίου. “Σήμερα πολλοί νομίζουν ότι προεξάρχο της συνάξεως, αλλά πραγματικά προεξάρχη ο ένθεος ασκητής”, ανέφερε.

Σε ιδιαίτερο τόνο αναφέρθηκε στην προσήλωση του Αγίου Παϊσίου στις αποφάσεις της Εκκλησίας και τον σεβασμό προς τους Επισκόπους τονίζοντας ότι πάντα απεύφευγε τις ακρότητες και τους ψευδοζηλωτισμούς. Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι ο Άγιος δεν έχει ανάγκη ψευδοζηλωτές γιατί όλα μεγαλοβοούν  την χάρη που του έδωσε ο Θεός. “Οι ψευδοζηλωτές καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου αρνούνται με επιμονή οποιαδήποτε προσκύνηση στον νέο Άγιο. Δεν τους έχει ανάγκη ο Άγιος γιατί όλα μεγαλοβοούν τη χάρη που του έδωσε ο Θεός”, ανέφερε.

Πλατεία έλαβε το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ονοματοδοσίας της πλατείας επ’ ονόματι του Παναγιωτάτου.

Η πλατεία στο εξής θα φέρει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο Παναγιώτατος δεν έκρυψε την συγκίνησή του και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Με βαθιά συγκίνηση αποδέχθηκα την τιμή αυτή, τιμή όχι στο πρόσωπό μου αλλά στον ύψιστο θεσμό του Γένους που εκπροσωπώ. Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τον Δήμαρχο για την τιμητική απόφαση και παρακαλώ να μην λησμονάτε την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης..» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην περιοχή. «Στις κρίσιμες εποχές του ζούμε χρειαζόμαστε τον παρηγορητικό του λόγο, τη σοφία του, την ευλογία και τις συμβουλές του» σημείωσε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα, δόθηκε όνομα σε παρακείμενη προς τιμήν του Προκαθημένου της εν Ελλάδι Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στη Σχολή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων όπου τέλεσε τα Εγκαίνια της Σχολής.

Το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη φέρει η Σχολή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

“Η έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον είναι έλλειψη σεβασμού προς τον Δημιουργό”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά σημερινή την τελετή των εγκαινίων του σχολείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, το οποίο πήρε το όνομά του.

Το κέντρο ανακύκλωσης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, εντός του οποίου βρίσκεται το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κατέχει μέχρι στιγμής δύο ρεκόρ Γκίνες, αυτό της ανακύκλωσης 135.000 κιλών γυάλινων συσκευασιών σε μια εβδομάδα και 54.275 κιλών πλαστικών συσκευασιών σε μια εβδομάδα, όπως αναφέρει η ertnews.

Το απόγευμα η αναγόρευση σε Επίτιμο Δημότη Ιωαννίνων

Το απόγευμα θα επισκεφθεί για προσκύνημα τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα, πολιούχου των Ιωαννίνων, καθώς και τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας.

Στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την αναγόρευση του Παναγιωτάτου σε Επίτιμο Δημότη Ιωαννίνων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στη σειρά “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό”

Χθες το απόγευμα τελέστηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου στην πόλη των Ιωαννίνων με τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο να αναφέρεται στην προσφώνησή του στο μεγάλο αυτό γεγονός για την πόλη το οποίο συνδυάστηκε με την ευλογητική παρουσία του Παναγιωτάτου τον οποίο και ευχαρίστησε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τηλεοπτική σειρά “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό” μια παραγωγή του Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός η οποία προβλήθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο και καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε ηλικίας.

“Η προ τινών μηνών μετάδοση από της τηλεοράσεως εν Ελλάδι και Κύπρο ωραιοτάτης σειράς τηλεοπτικών επεισοδίων με θέμα τον θαυμαστό βίο και την πολιτεία του Αγίου Παϊσίου με τίτλο “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρσα στον Ουρανό” εσημείωσε μοναδική για τα τηλεοπτικά λογικά τηλεθέαση καταπλήξασα τους αρμοδίους. Χρακτιριστικό και τούτο της μεγάλης αγάπης του πιστού λαού για τον ταπεινό Άγιο μας”, υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμα:

Η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στη σειρά “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό”

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στα Ιωάννινα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στα Ιωάννινα

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μονή Βελλάς

Οικουμενικός Πατριάρχης από Ιωάννινα: “Η Εκκλησία είναι το ασφαλές καταφύγιο” – Πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης

Άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων

Στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων