07/03/2019 07/03/2019 Η σχέση της Αιθιοπίας και της Ελλάδας χρονολογείται από την αρχαιότητα και μια μικρή ελληνική κοινότητα διατηρεί ζωντανούς και τους δυο πολιτισμούς.Γνωρίζατε ότι η Αιθιοπία πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη «Αιθίοψ», που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Όμηρο; Έλληνες ναυτικοί και έμποροι άρχισαν να μεταναστεύουν στην Αιθιοπία σε σημαντικούς αριθμούς στα...
07 Μαρτίου, 2019 - 17:04

Η Ελληνική πλευρά της Αιθιοπίας

Διαδώστε:
Η Ελληνική πλευρά της Αιθιοπίας

Η σχέση της Αιθιοπίας και της Ελλάδας χρονολογείται από την αρχαιότητα και μια μικρή ελληνική κοινότητα διατηρεί ζωντανούς και τους δυο πολιτισμούς.Γνωρίζατε ότι η Αιθιοπία πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη «Αιθίοψ», που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Όμηρο;

Έλληνες ναυτικοί και έμποροι άρχισαν να μεταναστεύουν στην Αιθιοπία σε σημαντικούς αριθμούς στα τέλη του 18ου αιώνα.και με την σκληρή εργασία τους, καθώς εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, ανέπτυξαν επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς.  Από το 1890 οι Έλληνες ήταν άτομα με ισχυρή επιρροή στην κοινωνία της Αιθιοπίας και αποτελούσαν και συμβούλους του αυτοκράτορα της χώρας Χαϊλέ Σελασιέ. Η Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα ξεπερνά τον ένα αιώνα συγκρότησης και λειτουργίας στην Αιθιοπία (έτος ιδρύσεως 1910) όπου δραστηριοποιήθηκε με κεντρικό στόχο τη διατήρηση της εθνικής συνείδησης και πολιτιστικής κληρονομιάς των μελών της, καθώς και την προβολή της Ελλάδος.Στις δεκαετίες του 1950-1960 η Ελληνική πρεσβεία εκτιμά ότι η ελληνική κοινότητα στην ακμή της αριθμούσε 5.000 έως 6.000 άτομα.

Το 1926 χτίστηκε στο κέντρο της πόλης η Ελληνική εκκλησία ‘Άγιος Φρουμέντιος, που αποτελεί τον πυρήνα της μητρόπολης Αξώμης, η οποία περιλαμβάνει στους κόλπους της, την Αιθιοπία, την Ερυθραία, την Σομαλία και το Τζιμπουτί. Ο Άγιος Φρουμέντιος,ο άγιος από τον οποίο δόθηκε το όνομα της ελληνικής εκκλησίας ήταν αυτός που έφερε τον χριστιανισμό στην Αιθιοπία γύρω στο 320 μ.Χ. Και ίσως χωρίς να το γνωρίζει, ο ελληνικής και φοινικικής καταγωγής έμπορος έβαλε τότε τα πιο ισχυρά θεμέλια για μία δυνατή σχέση ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικές χώρες που αντέχει επί περίπου 16 αιώνες. Η Αιθιοπία σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αφρικανική χώρα που πάνω από το 60% του πληθυσμού της είναι χριστιανοί, με τη συντριπτική πλειονότητα να ανήκει στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ελληνική Κοινότητα ενισχύει οικονομικά οικογένειες απόρων Παροίκων με μηνιαίο επίδομα και πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλα τα μέλη των οικογενειών αυτών.-Διατηρει Οικοτροφείο, στο οποίο φιλοξενούνται παιδιά της Ομογένειας. Στους μαθητές προσφέρεται σίτιση, υπόδηση, ένδυση και πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε ολη την διάρκεια των σπουδών τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Καλύπτει όλα τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης της Μητρόπολης, της Εκκλησίας και του Ελληνικού Κοιμητηρίου.

Ο Ολυμπιακός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος. Αντίς Αμπέμπα ιδρύθηκε από περίπου 15 νεαρά αγόρια στις 12 Μαρτίου 1943, στο ξενοδοχείο “Ατλαντίκ” της Αντίς Αμπέμπα, με συγχώνευση των αθλητικών τμημάτων της Ελληνικής Κοινοτικής Σχολής και της Σχολής Παπαδοπούλου.Στα εγκαίνια του εντευκτηρίου του Ολυμπιακού, παραβρέθηκε και ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ. Ο σύλλογος αποτελεί το σημείο αναφοράς της κοινότητας μαζί με τα ελληνικό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο (ιδιόκτητα από δωρεές) οικοτροφείο και το ναό του αγίου Φρουμεντίου.

Έλληνες στην Αιθιοπία ,έταξαν ως σκοπό της ζωής τους τη συνέχιση του ελληνισμού. Μια γενιά που λιγοστεύει αλλά δεν δέχεται την ιδέα ότι θα χαθεί η ελληνική γλώσσα στην Αιθιοπία. Επόμενος στόχος, η δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου, όπου θα μπορούν να διδάσκονται τα ελληνικά και σε ενηλίκους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων