04/12/2022 04/12/2022 Σε ανακοίνωση προέβη η Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας σχετικά με την εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στα εδάφη και τη δικαιοδοσία του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας. Το Γραφείο Τύπου της Μητρόπολης Νιγηρίας υπογραμμίζει ότι ο Πατριαρχικός Θρόνος της Αλεξανδρείας, υπό τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, ήταν, είναι και θα παραμείνει, κατά...
04 Δεκεμβρίου, 2022 - 12:43
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2022 - 13:01

Μητρόπολη Νιγηρίας: Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η μόνη κανονική Ανατολική Ορθόδοξη δικαιοδοσία στην Ήπειρο

Διαδώστε:
Μητρόπολη Νιγηρίας: Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η μόνη κανονική Ανατολική Ορθόδοξη δικαιοδοσία στην Ήπειρο

Σε ανακοίνωση προέβη η Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας σχετικά με την εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στα εδάφη και τη δικαιοδοσία του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας.

Το Γραφείο Τύπου της Μητρόπολης Νιγηρίας υπογραμμίζει ότι ο Πατριαρχικός Θρόνος της Αλεξανδρείας, υπό τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, ήταν, είναι και θα παραμείνει, κατά την παράδοση και τους κανόνες, η μόνη κανονική Ανατολική Ορθόδοξη δικαιοδοσία στην Ήπειρο.

Παράλληλα, θεωρεί ότι η “παρουσία αυτής της νέας θρησκευτικής οντότητας στην χώρα θεωρούμε ότι φυσικά δεν αποσκοπεί στην «σωτηρία» των Αφρικανών αδελφών από αιρέσεις και άλλα σχετικά αστεία επιχειρήματα όπως προβάλλονται, αλλά εξυπηρετεί συγκεκριμένους εθνικούς πολιτικούς και εκκλησιαστικούς σκοπούς και σχέδια”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Επειδή πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ανάρτηση του καθηρημένου πλέον πρώην «Μητροπολίτη» Κλιν Λεωνίδα με την «αναγνώριση» της Ρωσικής Εκκλησίας στην Δημοκρατία της Νιγηρίας, η Μητρόπολη γνωρίζει σε όλους τα εξής:

  • Σύμφωνα με τα υπό του σχετικού Νόμου της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως της Νιγηρίας, κάθε θρησκευτικός, φιλανθρωπικός, επιχειρηματικός κλπ Οργανισμός, προκειμένου να λειτουργήσει νόμιμα, υποχρεούται να υποβάλει στις αρμόδιες αρχές σχετικό αίτημα και να λάβει σχετική έγκριση.
  • Η «αναγνώριση» αυτή δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη κίνηση εύνοιας της Νιγηριανής Κυβερνήσεως προς την εν λόγω θρησκευτική ομάδα επομένως και ανάξια αναφοράς ή πανηγυρισμών, όπως οι εν Νιγηρία συνεργάτες της Ομάδας καλώς γνωρίζουν.
  • Ο Πατριαρχικός Θρόνος της Αλεξανδρείας, υπό τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, ήταν, είναι και θα παραμείνει, κατά την παράδοση και τους κανόνες, η μόνη κανονική Ανατολική Ορθόδοξη δικαιοδοσία στην Ήπειρο.
  • Η Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας, του Πατριαρχείου, συνεχίζει το ιεραποστολικό έργο της, τιμώντας και σεβόμενη τους αγώνες και τις αγωνίες δεκάδων κληρικών και ευλαβών πιστών που εργάστηκαν με ευσέβεια όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Πορευόμεθα δε χωρίς την στήριξη και προστασία πολιτικών, οικονομικών κλπ ξένων δυνάμεων και κυβερνήσεων.
  • Η παρουσία αυτής της νέας θρησκευτικής οντότητας στην χώρα θεωρούμε ότι φυσικά δεν αποσκοπεί στην «σωτηρία» των Αφρικανών αδελφών από αιρέσεις και άλλα σχετικά αστεία επιχειρήματα όπως προβάλλονται, αλλά εξυπηρετεί συγκεκριμένους εθνικούς πολιτικούς και εκκλησιαστικούς σκοπούς και σχέδια, χαραγμένα εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν θα μνημονεύει πλέον τον Μόσχας Κύριλλο – Περνά στην αντεπίθεση μετά τη δημιουργία ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική

Αλεξάνδρεια – Μόσχα: Η επόμενη μέρα των τολμηρών αποφάσεων για την Αφρική

Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Σιγήν Ιχθύος από τη Μόσχα για τη διακοπή της μνημόνευσης

Ομόφωνες και σε πλήρη σύμπνοια οι αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για τη Ρωσική Εκκλησία

Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Τελευταία ημέρα: Οι εργασίες, οι αποφάσεις και τα συμπεράσματα

Ο απόηχος της Συνόδου στο Κάιρο, η αντίδραση του Κλιν Λεωνίδα μετά την καθαίρεση και η πρόκληση των νέων Επισκόπων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων