10/07/2021 10/07/2021 Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κετεβάν υποδέχτηκε η Γεωργία από την Ινδία. Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Κετεβάν ήρθαν στην Γεωργία από την Ινδία για πρώτη φορά το 2018 και σύμφωνα με την απόφαση του Πρωθυπουργού της Ινδίας από την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 απότμημα των Ιερών Λειψάνων θα παραμείνει μόνιμα στην Γεωργία. Σημειώνεται...
10 Ιουλίου, 2021 - 9:58
Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2021 - 9:53

Η Γεωργία υποδέχτηκε τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Κετεβάν

Διαδώστε:
Η Γεωργία υποδέχτηκε τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Κετεβάν

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κετεβάν υποδέχτηκε η Γεωργία από την Ινδία. Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Κετεβάν ήρθαν στην Γεωργία από την Ινδία για πρώτη φορά το 2018 και σύμφωνα με την απόφαση του Πρωθυπουργού της Ινδίας από την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 απότμημα των Ιερών Λειψάνων θα παραμείνει μόνιμα στην Γεωργία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της χώρας της Ινδίας δεν εξετάζεται να μεταφέρονται κειμήλια, συμπεριλαμβανομένου των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Κετεβάν, καθώς αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ινδίας.

Όμως με συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Ινδική κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό της Γεωργίας και το Πατριαρχείο Γεωργίας και προσωπικά με ενέργειες του Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β’ ολοκληρώθηκε η μεταφορά. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας προχώρησε σε μια πρωτοφανή απόφαση να μεταφέρει απότμημα από το Ιερό Λείψανο της Αγίας Κετεβάν στη Γεωργία. Σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχη κ.κ. Ηλία καθώς για την Γεωργία η επιστροφή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας στην ιδιαίτερη πατρίδα της αποτελεί σημαντική ευλογία.

Αγία Κετεβάν

Η Αγία Κετεβάν έζησε στη Γεωργία στα τέλη του 16ου και αρχές του 17ου αιώνα, σε καιρούς δύσκολους για την πατρίδα της από τις επιθέσεις των Τούρκων και των Περσών. Παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Δαβίδ της Καχετίας, ο οποίος μετά από βραχύχρονη βασιλεία πέθανε. Μετά το θάνατο του, η βασίλισσα Κετεβάν, γαλουχημένη με την ορθόδοξη πίστη, επιδόθηκε σε έργα φιλανθρωπίας και ανεγέρσεως θρησκευτικών κτιρίων. Το 1614, για να αποτρέψει επίθεση των Περσών στην πατρίδα της, παρέδωσε τον εαυτό της ως όμηρο σε αυτούς. Ο σάχης Αμπάς της ζήτησε να αποκηρύξει την πίστη της. Στην άρνησή της βασανίστηκε με πυρακτωμένα σίδερα, μετά από δεκάχρονη φυλάκιση στο Σιράζ της Περσίας.

Η Εκκλησία της Γεωργίας εορτάζει πανηγυρικά τη μνήμη της στις 13 Σεπτεμβρίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων