12/08/2020 12/08/2020 Ανήμερα της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της Κρονστάνδης πραγματοποιήθηκε η δράση της ρωσικής εκκλησίας “Ευλογία στους γιατρούς μας” εις ένδειξη ευγνωμοσύνης στους γιατρούς και νοσηλευτές των νοσοκομείων της πόλης, που δίνουν μάχη με την επιδημία του κορωνοϊού. Ο στόχος της δράσης ήταν η παροχή πνευματικής και ηθικής υποστήριξης σε...
12 Αυγούστου, 2020 - 11:43
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2020 - 14:52

«Ευλογία στους γιατρούς μας» από την Εκκλησία της Ρωσίας

Διαδώστε:
«Ευλογία στους γιατρούς μας» από την Εκκλησία της Ρωσίας

Ανήμερα της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της Κρονστάνδης πραγματοποιήθηκε η δράση της ρωσικής εκκλησίας “Ευλογία στους γιατρούς μας” εις ένδειξη ευγνωμοσύνης στους γιατρούς και νοσηλευτές των νοσοκομείων της πόλης, που δίνουν μάχη με την επιδημία του κορωνοϊού.

Ο στόχος της δράσης ήταν η παροχή πνευματικής και ηθικής υποστήριξης σε εκείνους που επί μήνες στηρίζουν ασθενείς με κορωνοϊό και μάχονται ενάντια στην επιδημία.

Με πρωτοβουλία της ρωσικής εκκλησίας, γιατροί και νοσηλευτές πήγαν εκδρομή στον ναό του Αγίου Νικολάου της Κροστάνδης, όπου τους υποδέχθηκε ο ιερέας Μιχαήλ Μπέλοφ, ο οποίος τους διηγήθηκε την ιστορία του ναού. Ένας εκ των ανθρώπων, που θέλησαν να γίνει αυτός ο ναός, και μετείχαν στον σχεδιασμό και τη δόμησή του, ήταν ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, ο οποίος είδε την ανέγερση του καθεδρικού, αλλά εκοιμήθη πριν την ολοκλήρωσή του.

Ο καθεδρικός χτίστηκε από τον Βασίλειο Κοσιακόφ (Косяков) σε βυζαντινό ύφος, κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Εκτός από τα χριστιανικά σύμβολα, εντός του ναού υπάρχουν και πολλά ναυτικά σύμβολα, αφού η εκκλησία αρχικά προοριζόταν να γίνει ο κύριος ναός του ρωσικού στόλου. Έτσι, οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι από γκρι μάρμαρο, στο χρώμα των υδάτων του Φινλανδικού κόλπου. Στο μωσαϊκό του δαπέδου υπάρχουν εικόνες ιχθύων και άλλων θαλασσινών. Η εκκλησία εγκαινιάστηκε κατά την 300η επέτειου του Οίκου των Ρομανόφ (1913), παρουσία της βασιλικής οικογένειας, αλλά δεν έμεινε για πολύ ενεργή, λόγω της εξέγερσης στην Κροστάνδη και της επανάστασης των μπολσεβίκων.

Η τελευταία Θεία Λειτουργία πριν το κλείσιμο έγινε στη γιορτή Της Παναγίας, στις 14 Οκτωβρίου του 1929. Πολλοί ιερείς του ναού μαρτύρησαν, όπως ο Γρηγόριος Ποσπέλοφ, που δολοφονήθηκε επειδή (και αμέσως αφού) τέλεσε την εξόδειο ακολουθία για τα θύματα της εξέγερσης της Κροστάνδης.

Μετά το κλείσιμο του ναού έγινε θέατρο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, στο υπόγειο του ναού είχε αναπτυχθεί νοσοκομείο και στο χώρο κάτω από το θόλο είχε δημιουργηθεί το παρατηρητήριο του ναυτικού και του πυροβολικού της Κροστάνδης.

Η μοναδική διακόσμηση καταστράφηκε εξαιτίας κακής χρήσης, το κτίριο απειλούνταν με κατάρρευση, αλλά, ευτυχώς, οι εποχές της αθεΐας τελείωσαν. Ο καθεδρικός ναός αναστηλώθηκε και εγκαινιάστηκε ξανά μετά από εκατό χρόνια μετά τον πρώτο του αγιασμό, το 2013.

Μετά την ξενάγηση, ο επικεφαλής του επισκοπικού του τμήματος για τη συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, Αρχιμανδρίτης Αλέξιος (Ганьжин), παρέδωσε στα ιατρικά ιδρύματα εικόνες του αγίου Παντελεήμονα. Οι εικόνες δόθηκαν στους εργαζόμενους του νοσοκομείου Παίδων Αγία Όλγα, του νοσοκομείου Ποκρόβσκαγια, του κρατικού διεπιστημονικού νοσοκομείου № 2, των νοσοκομείων της πόλης № 3 και № 38, του νοσοκομείου Αλεξάνδρα και του ογκολογικού νοσοκομείου στο Πεσότσνι.

Στη συνέχεια ο ιερέας Μιχαήλ Белов τέλεσε δοξολογία στον τιμώμενο Άγιο και επιμνημόσυνη δέηση για όσους πέθαναν κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
«Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Παντελεήμονα», είπε ο π. Μιχαήλ στο λόγο του μετά το μνημόσυνο. «Αυτός ο άνθρωπος από τα νιάτα του επέλεξε το δρόμο της ιατρικής. Έκανε τη θεραπεία των σωμάτων, αλλά όταν είδε τον αληθινό Θεό, έλαβε χριστιανική πίστη κι άρχισε να θεραπεύει και τις ψυχές των ανθρώπων. Αρνήθηκε να αποκηρύξει τον Χριστό. Ούτε τα βασανιστήρια, ούτε ο εκφοβισμός, ούτε κάποια ποινή θα μπορούσε να ταρακουνήσει την πίστη του. Σήμερα δεν έχουμε διώξεις εναντίον της εκκλησίας, δεν είναι όπως τότε που μόνο και μόνο αν επικαλούνταν κανείς τον Χριστό, κάποιος θα μπορούσε να χάσει και τη ζωή του. Σήμερα, όμως, έχουμε μια άλλη πρόκληση. Όπως είπε ο Χριστός, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από αυτή, να βάλει κάποιος την ψυχήν αυτού υπέρ των φίλων αυτού” (Ιω. 15:13). Αυτή την αγάπη δείχνουν και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ανεξάρτητα από το βαθμό – και οι γιατροί και οι νοσοκόμες και οι νοσηλευτές… Θα προσευχηθούμε για όλους όσους αγωνίστηκαν για την ζωή των άλλων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παρέμειναν στο πεδίο της μάχης. Κοντά στον Θεό δεν υπάρχουν νεκροί. Θα τον παρακαλέσουμε και για τους επιζώντες και για εκείνους που έχουν ήδη παρουσιαστεί μπροστά Του».
«Τιμώ τον θεραπευτή Παντελεήμονα, επειδή ήταν ένας άνθρωπος που έκανε το επάγγελμά μου», – είπε η επικεφαλής του νοσοκομείου, Αγία Όλγα, Τατιάνα Начинкина. «Στο νοσοκομείο μας υποβλήθηκαν σε θεραπεία παιδιά με κορωνοϊό. Ευτυχώς, όλοι οι γιατροί μας είναι ακόμα ζωντανοί,  αλλά ξέρω ότι σε πολλά νοσοκομεία οι γιατροί πέθαναν και προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά για την ανάπαυσή τους».

Πηγή: pravoslavie.ru

Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων