19/10/2023 19/10/2023 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα της Ρουμανικής Ακαδημίας, μίλησε με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου τόμου με τίτλο «Ιστορία της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας 1855-1918», το οποίο είναι 2.000 σελίδων, και που εκδόθηκε από την ίδια την Ακαδημία για την ανάδειξη του ρουμανικού πολιτισμού. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο...
19 Οκτωβρίου, 2023 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2023 - 16:05

Ομίλια του Πατριάρχη Δανιήλ για τον νέο τόμο για την Ιστορία της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας

Διαδώστε:
Ομίλια του Πατριάρχη Δανιήλ για τον νέο τόμο για την Ιστορία της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα της Ρουμανικής Ακαδημίας, μίλησε με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου τόμου με τίτλο «Ιστορία της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας 1855-1918», το οποίο είναι 2.000 σελίδων, και που εκδόθηκε από την ίδια την Ακαδημία για την ανάδειξη του ρουμανικού πολιτισμού.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο νέος τόμος, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, «φέρνει στο φως τόσο την πλούσια κληρονομιά της ρουμανικής πνευματικότητας, πολιτισμού, ιστορίας και τέχνης που θησαυρίζεται στη Βιβλιοθήκη της Ρουμανικής Ακαδημίας. καθώς και τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν σε αυτό το στάδιο, από το 1886 έως το 1918, από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, υπό την καθοδήγηση του εργατικού και αφοσιωμένου διευθυντή Ioan Bianu (1856-1935), ο οποίος συγκέντρωσε, οργάνωσε και διαφύλαξε σε μεγάλη βιβλιοθήκη εθνικά χειρόγραφα και έντυπα».

«Η υλοποίηση αυτού του  έργου σχετικά με την Ιστορία της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας είναι μια αναγκαιότητα που αποτυπώνει με λέξεις και εικόνες την ιστορία του πολιτισμού, της επιστήμης και της πνευματικότητας του ρουμανικού λαού», τόνισε ο Μακαριώτατος.

Ο δεύτερος τόμος

Ο δεύτερος τόμος αποτελεί συνέχεια του πρώτου με τίτλο «Ιστορία της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας: 1867-1885 » ο οποίος κυκλοφόρησε πέρυσι.

Ο πρώτος τόμος που εκδόθηκε το 2022

«Εφόσον η περίοδος 1886-1918 συμπίπτει με το τελευταίο στάδιο προετοιμασίας για την οικοδόμηση του σύγχρονου ρουμανικού κράτους, μπορεί πραγματικά να ειπωθεί ότι η εμφάνιση μίας σύγχρονης βιβλιοθήκης αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποτελεί “τη συμπυκνωμένη εκδοχή της ιστορίας του εκσυγχρονισμού της Ρουμανίας“», υπογράμισε.

Αναφερόμενος στο έργο του Ioan Bianu, ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας είπε: «Το πρώτο μέρος του τόμου, ξεκινά φυσικά με ένα αφιέρωμα στη μνήμη του ακαδημαϊκού Ioan Bianu, ο οποίος επι  51 χρόνια, από το 1884 έως το 1935, ανέλαβε τη διοίκηση της Βιβλιοθήκης, μεταμορφώνοντάς την επιδέξια από μια μικρή αποθήκη βιβλίων σε ένα διάσημο σύγχρονο θεσμό. Η προσφορά και το πάθος του Ioan Bianu στην υπηρεσία του ιδρύματος, είναι συνυφασμένα με την αφοσίωση και την επιμονή του, και για αυτό καθιέρώθηκε ως ιδρυτή ή “ιδρυτή ενός θαύματος”, όπως τιτλοφορείται αυτό το πρώτο κεφάλαιο αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση του».

Επίσης ο Μακαριώτατος έκανε ιδαίτερη μνεία στους ανθρώπους που συνέβαλαν στη συγκέντρωση του υλικού το οποίο στηριζόταν κυρίως σε δωρεές από συγγραφείς, επιστήμονες, ιεράρχες της Εκκλησίας, διπλωμάτες, δικηγόροι, καθώς και από ορισμένα πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα, από τη χώρα και το εξωτερικό. Ακόμη στηριζόταν σε διεθνείς συναλλαγές και εξαγορές και στο Νόμο περί Νομικών Καταθέσεων που εκδόθηκε το 1885.

«Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στις συλλογές χειρογράφων, ιστορικών εγγράφων, φωτοτυπίες μερικών από τα παλαιότερα και σημαντικότερα έγγραφα που αποτελούν το πνευματικό και πολιτιστικό θησαυροφυλάκιο του ρουμανικού έθνους. Ξεκινώντας από τα τέλη του 19ου αιώνα, το Υπουργείο Θρησκείας και Δημόσιας Παιδείας ξεκινά τη συλλογή παλαιών βιβλίων και χειρογράφων από τους παλιούς μοναστηριακούς οικισμούς για να τα αναθέσει στην Ακαδημία για συντήρηση, οργάνωση και ανάδειξη. Με αυτόν τον τρόπο, πολλά χειρόγραφα από το Durău, Văratec, ţigăneşti, Dobrovăț, Câmpulung Muscel, Vorona-Botoşani, Slatina και διάφορους άλλους χώρους λατρείας φτάνουν στη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας», είπε ο Μακαριώτατος.

«Ως προς το τρίτο μέρος της παρούσας εργασίας, αναδεικνύεται διαδοχικά η πλούσια δραστηριότητα του Γραφείου Γραμματοσήμων, του Ταμείου Φωτογραφιών, του Γραφείου Χαρτών, του Μουσικού Γραφείου  και του Νομισματικού Γραφείου της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας, με τα κείμενα να συνοδεύονται από πολύτιμες αρχειακές εικόνες», ανέφερε.

“Συγχαίρουμε τον κ. Καθ. Eng. Nicolae Noica, Γενικό Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας, για αυτή την πρωτοβουλία, καθώς και όλα τα μέλη της επιτροπής για την επεξεργασία αυτών των τριών μερών του τόμου II. Προσευχόμαστε στον Θεό να ευλογήσει και να βοηθήσει με τη χάρη Του όλους όσοι εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτόν τον εμβληματικό θεσμό του ρουμανικού πολιτισμού, της επιστήμης και του πολιτισμού“, κατέληξε.

Ο καθηγητής Nicolae Noica, Γενικός Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας και Επίτιμο Μέλος της Ρουμανικής Ακαδημίας, ο οποίος είναι ο εμπνευστής και ο συντονιστής του τόμου, μίλησε για την αξία της εκδοτικής προσέγγισης.

«Θεωρήσαμε ότι μετά τον πρώτο τόμο, στον οποίο βρήκαμε πάρα πολλά έγγραφα, θα έπρεπε να ασχοληθούμε με την περίοδο 1886-1918. Αυτή τη φορά το υλικό ήταν πολύ μεγάλο. Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουμε υλικό και για τις άλλες περιόδους. Θεωρήσαμε χρέος μας να παρουσιάσουμε ό,τι βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας, γιατί εδώ υπάρχει ένας εξαιρετικός θησαυρός εγγράφων. Έχουμε χειρόγραφα, νομίσματα, γκραβούρες, γραμματόσημα, φωτογραφίες, πράγματα εξαιρετικής αξίας», τόνισε.

«Η αποφασιστικότητά μας, από πέρυσι, ήταν να αναδείξουμε τους δωρητές, αυτούς που δημιούργησαν αυτή τη βιβλιοθήκη διαχρονικά. Σε έναν από τους εκθεσιακούς τοίχους της βιβλιοθήκης έχουμε 60 πίνακες δωρητών, ανθρώπων που έδωσαν ό,τι είχαν», υπογράμμισε και προσθεσε:

«Πιστεύω ότι αυτή η δράση είναι πρωτίστως ωφέλιμη για αυτή τη γενιά και κυρίως για τους νέους. Το διάβασμα είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Είμαστε ικανοποιημένοι που η έκδοση αυτών των τόμων εκτιμήθηκε από όλους».

 

Φωτογραφία: Basilica.ro / Mircea Florescu

Με πληροφορίες από basilica (Iulian Dumitrascu)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων