17/11/2022 17/11/2022 Στην παραδοχή ότι κατά την διάρκεια της προσαγωγής και κράτησης στην Κεντρική Ασφάλεια τον Ιούνιο 2020 του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου, μακαριστού πλέον, έγιναν έκνομες και παράνομες διαδικασίες προέβησαν εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι στο Μαυροβούνιο. Του Νικολάου Ζαΐμη  Δύο χρόνια μετά την υπόθεση με τον δυναμικό Ιεράρχη πλέον να μην βρίσκεται στην επίγεια ζωή καθώς εκοιμήθη στις 30...
17 Νοεμβρίου, 2022 - 13:12
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2022 - 14:33

Μαυροβούνιο: Παραδοχή για έκνομες ενέργειες κατά την προσαγωγή και κράτηση του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου το 2020

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: Παραδοχή για έκνομες ενέργειες κατά την προσαγωγή και κράτηση του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου το 2020

Στην παραδοχή ότι κατά την διάρκεια της προσαγωγής και κράτησης στην Κεντρική Ασφάλεια τον Ιούνιο 2020 του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου, μακαριστού πλέον, έγιναν έκνομες και παράνομες διαδικασίες προέβησαν εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι στο Μαυροβούνιο.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Δύο χρόνια μετά την υπόθεση με τον δυναμικό Ιεράρχη πλέον να μην βρίσκεται στην επίγεια ζωή καθώς εκοιμήθη στις 30 Οκτωβρίου 2020, η Εισαγγελία της Ποντγκόριτσα άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες τον φάκελο της υπόθεσης αναζητώντας τυχόν ευθύνες για έκνομες ενέργειες από τις αστυνομικές αρχές.

Το χρονικό της προσαγωγής και κράτησης

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είχε οδηγηθεί στο Κεντρικό Αστυνομικό Τμήμα της Ποντγκόριτσα στις 22 Ιουνίου 2020 και κρατήθηκε για αρκετές ώρες μετά από ανάκριση που του έγινε. Βασική αιτία της προσαγωγής του ήταν ότι παραβίασε τα υγειονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό παρακινώντας παράλληλα και άλλους να τον ακολουθήσουν. Τα πραγματικά αίτια όμως κρύβονταν αλλού σύμφωνα με πηγές από το Μαυροβούνιο που μίλησαν στο ope.gr, καθώς από τις αρχές του 2020 η τοπική Εκκλησία με πρωτοστάτη τον κυρό Αμφιλόχιο είχε προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις καθώς νόμος της κυβέρνησης Τζουγκάνοβιτς έθετε σε κίνδυνο την εκκλησιαστική περιουσία και το υφιστάμενο καθεστώς της Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος στους δρόμους με τον λαό 

Οι κινητοποιήσεις ήταν σχεδόν καθημερινές με χιλιάδες κόσμου να κατεβαίνει στους δρόμους. Αυτό συνεχίστηκε και την περίοδο όπου η ανθρωπότητα δοκιμάστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Η κινητοποιήσεις μπορεί να περιορίστηκαν εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο οι διαμαρτυρίες δεν έπαψαν.

Από την προσαγωγή στις 22 Ιουνίου 2022 

Παραδοχή ότι έγιναν παράνομες ενέργειες

Σύμφωνα με το mitropolijia.com την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2022, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διοίκησης, Zoran Brđanin, παραδέχθηκε ότι έγιναν παράνομες ενέργειες με την κράτηση του Μητροπολίτη, αλλά πλέον πιστεύει ότι η εισαγγελία πρέπει να κλείσει την υπόθεση.

Η Επιτροπή ξεκίνησε χθες τη διερεύνηση της υπόθεσης με θέμα ακρόασης: “Απάνθρωπη και προκλητική κράτηση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλοχίου (Ράντοβιτς) στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ασφαλείας της Ποντγκόριτσα στις 22 Ιουνίου 2020”.

Ποιοι παρέστησαν

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν κατόπιν πρόσκλησης που έλαβαν οι: Zoran Brđanin, Διευθυντής της Αστυνομικής Διοίκησης, Goran Jokić, επικεφαλής του Κέντρου Ασφαλείας της Ποντγκόριτσα, Nikola Boričić, εν ενεργεία εισαγγελέας, Nerma Dobardžić, Αναπληρώτρια εκπρόσωπος του τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών κατά των διακρίσεων, Milena Krsmanović, σύμβουλος του τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών,

Την Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας εκπροσώπησαν ο π. Mirčeta Šljivančanin και ο δικηγόρος Dragan Šoć.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Την ακρόαση άνοιξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Momo Koprivica, ο οποίος είπε ότι είναι καιρός να μάθουμε την αλήθεια για την κράτηση του Μητροπολίτη, γιατί αυτό το θέμα έχει παρουσιαστεί στο κοινό εδώ και πολύ καιρό και προκάλεσε διάφορες διαφωνίες με την έννοια του τι ακριβώς συνέβη.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείται η συζήτηση και η Εισαγγελία έδωσε την εντολή ολοκλήρωσης της έρευνας είναι ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: ποια είναι η μεταχείριση του ανθρώπου από τις δημόσιες αρχές στο Μαυροβούνιο; Σέβονται οι κρατικές αρχές το συνταγματικό κανόνα για την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο του ατόμου και την απαγόρευση ταπεινωτικής μεταχείριση; Γιατί υπήρξε ταπεινωτική μεταχείριση προς έναν άνθρωπο και μάλιστα τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της πολυπληθέστερης θρησκευτικής κοινότητας στο Μαυροβούνιο;

“Ήταν ένα σόου, μία επίδειξη δύναμης”

“Κατά τη γνώμη μας, δεν υπήρχε λόγος να τον κρατήσουμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι ήταν επικεφαλής της Μητρόπολης Μαυροβουνίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ενός θεσμού που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πιστών στο Μαυροβούνιο, και όχι μόνο αυτό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τη φήμη, εγχώρια και διεθνή, του μακαριστού Μητροπολίτη Αμφιλοχίου”, ανέφερε η πλευρά της Μητρόπολης όταν κλήθηκε να μιλήσει για τις συνθήκες κράτησης. “Μια τέτοια απάνθρωπη συμπεριφορά κρατικών αρχών, κατόχων κρατικής εξουσίας και όσων ήταν επικεφαλής αυτών των αρχών, αποτελεί ασφαλώς προηγούμενο στο σύγχρονο δίκαιο, διότι έχουν παραβιαστεί πολλές εγχώριες και διεθνείς συμβάσεις για τη μεταχείριση των ανθρώπων”, συμπλήρωσε ο δικηγόρος της Μητρόπολης Μαυροβουνίου ο οποίος πρόσθεσε ότι ήταν ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας από την πλευρά της Εκκλησίας όσων συνέβησαν.

“Το συμπέρασμά μου είναι, δεν το κρύβω πλέον, ότι ήταν ένα σόου. Επίδειξη δύναμης. Θα έλεγα μια ακατάλληλη πράξη εκφοβισμού από την πολιτική και αστυνομική ηγεσία που ήταν παρούσα στο Μαυροβούνιο τότε”, κατέληξε ο κ. Šoć.

Η ακρόαση δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ αναμένονται οι τοποθετήσουμε Υπουργού Εσωτερικών, Filip Adžić, και του Υπουργού της Ανώτατης Εισαγγελίας Maja Jovanović.

Για παραβίαση περιοριστικών μέτρων είχε προσαχθεί όντας Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς και ο διάδοχος του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου, Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιο με τον δικαστικό μαραθώνιο για τον ίδιο να μην έχει λήξη ακόμα.

Η συνέντευξη στο ope.gr

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κυρός Αμφιλόχιος είχε αντιμετωπίσει περιπέτειες με την αστυνομία και τον Απρίλιο του 2020. Αιτία και τότε η παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. Παραχωρώντας συνέντευξη στο ope.gr και στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη είχε μιλήσει για τη δοκιμασία του αλλά και τις διώξεις που υφίστατο τότε η Εκκλησία.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδω:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων