12/08/2023 12/08/2023 Το 1990 ο ΟΗΕ αποφασίζει να κηρύξει την 12η Αυγούστου εκάστου έτους ως “Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (International Youth Day), όπου κάθε έτος το θέμα της ημέρας αυτής θα είναι διαφορετικό. Φέτος το θέμα της ημέρας είναι: “Πράσινες δεξιότητες για τη Νεολαία: Προς ένα αειφόρο κόσμο”. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Ο τρόπος της Εκκλησίας να δώσει το...
12 Αυγούστου, 2023 - 13:50
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2023 - 14:22

Νέοι και Εκκλησία: Η σχέση τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Διαδώστε:
Νέοι και Εκκλησία: Η σχέση τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Το 1990 ο ΟΗΕ αποφασίζει να κηρύξει την 12η Αυγούστου εκάστου έτους ως “Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (International Youth Day), όπου κάθε έτος το θέμα της ημέρας αυτής θα είναι διαφορετικό. Φέτος το θέμα της ημέρας είναι: “Πράσινες δεξιότητες για τη Νεολαία: Προς ένα αειφόρο κόσμο”.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Ο τρόπος της Εκκλησίας να δώσει το δικό της στίγμα, να βοηθήσει και να μεταμορφώσει την ορμή της νεότητας είναι μέσα από τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι Mητροπόλεις ανά την Ελλάδα, μέσα στα πλαίσια των ποιμαντικών τους δραστηριοτήτων, διοργανώνουν κατασκηνώσεις, μαθήματα εκμάθησης χορών, μουσικών οργάνων, όπως ακόμη και αθλητικές δραστηριότητες για να μπορούν μέσα απ’ αυτά να παίρνουν ερεθίσματα οι νέοι από έναν άλλο τρόπο προσέγγισης των υλικών που οικοδομούν την πραγματικότητα του κόσμου εντός του οποίου ζούμε.

Πλούσιες είναι οι εμπειρίες που αποκόμισαν και φέτος δεκάδες παιδιά τα οποία φιλοξενήθηκαν στα κατασκηνωτικά κέντρα. Εμπειρίες από την λειτουργική ζωή της Εκκλησία μας, εμπειρίες από σχέσεις φιλίας που δημιουργήθηκαν το διάστημα της κοινής πορείας τις ημέρες που βρέθηκαν στις κατασκηνώσεις.

Η σχέση των νέων με την Εκκλησία: Καχυποψία και ένταση;

Δεν θα ήταν άστοχο στις μέρες μας εάν λέγαμε πως η σχέση των νέων με την Εκκλησία διέπεται από μια έκδηλη καχυποψία που οδηγεί ορισμένες φορές σε απαξίωση και μια υπόρρητη αμφιβολία που οδηγεί σε προϊούσα απομάκρυνση. Στα νεόκοπα μάτια του νέου η Εκκλησία αποτελεί την επιτομή της παράδοσης με την έννοια της νέκρωσης εκείνου που ευαγγελίζεται. Η νεότητα όμως από τη φύση της είναι σκληρή. Απορρίπτει ό,τι αισθάνεται πάνω της καταναγκαστικό, αρνείται παραδεδομένα σχήματα και προχωράει αμφισβητώντας. Είναι πράγματι όμως, έτσι όπως τη βλέπει ο νέος, η Εκκλησία; Την απάντηση θα τη βρει ο καθένας μόνος του.

Στην προοπτική της σκληρότητας που χαρακτηρίζει τη νεότητα, είδαμε πρόσφατα – ου μην αλλά και σε τακτά χρονικά διαστήματα στο παρελθόν – την όψη της σωματικής βίας που δέσποσε στην επικαιρότητα, με επεισόδια των οπαδών, τραγική κατάληξη των οποίων υπήρξε ο άδικος χαμός ενός νέου συμπολίτη μας. Πώς αυτή η ένταση, η βία, μπορεί να βρει απάνεμο λιμάνι και να κοπάσει μεταμορφωμένη στο μειλίχιο πρόσωπο του Ιησού Χριστού; Τι μπορεί να σημαίνει για τον καθένα η ύπαρξη του Χριστού, της σαρκωμένης Αγάπης, μέσα στον κόσμο;

Εκκλησία σε κίνηση: Προσεγγίζοντας τους νέους

Η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος φέρει ένα ιδιαίτερο προσωνύμιο: “Ο Πράσινος Πατριάρχης”. Είναι ενδεικτικό αυτό της ευαισθησίας και των αντανακλαστικών που χαρακτηρίζουν τον Παναγιώτατο σε αυτά τα θέματα, όπου στις μέρες παραμένουν κρίσιμης σημασίας για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Η ανωτέρω αναφορά φανερώνει έναν άνθρωπο, ο οποίος διαβιεί σε αντιστοιχία με προβλήματα της εποχής του, για τα οποία έχει σαφώς λόγο. Δεν θα μπορούσε μέσα σε αυτό το πλαίσιο να μην τον αφορά και το ζήτημα της προσέγγισης των νέων. Για τον λόγο αυτό, με δική του πρωτοβουλία το 2020 ήταν ένα έτος όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία το αφιέρωσε στους νέους. Είχε αναφέρει τότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ότι “δεν θα αναμένωμεν να έλθουν οι νέοι και αι νέαι προς ημάς, αλλά πορευόμεθα ημείς προς αυτούς, όχι ως κριταί αλλά ως φίλοι, μιμούμενοι τον «ποιμένα τον καλόν»“.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται η καχυποψία, η δυσπιστία και η αμφισβήτηση. Αυτό είναι το αρχιμήδειο σημείο της κακοδαιμονίας που ενδημεί σε κάθε σχέση νέου και Εκκλησία: Ότι αισθάνονται την Εκκλησία σαν κριτή, και μάλιστα μεταφυσικό. Η αντιστροφή αυτής της συλλογιστικής είναι που θα οδηγήσει σε άλλους ορίζοντες την εν λόγω σχέση, όπως προτείνει ο Παναγιώτατος. Να σταθεί η Εκκλησία σαν φίλος, όπου σ’ αυτή οι νέοι θα βρίσκουν ελπίδα, παραμυθία, αγάπη και θα ανακαλύψουν πόσο πλούτο έχει τελικά αυτή η δισχιλιετής παράδοση. Έναν πλούτο που πλαταίνει η ύπαρξη του ανθρώπου και την νοηματοδοτεί σε έναν ορίζοντα αιωνιότητας.

Ευλάβεια των νέων: Ένα παράδειγμα από την Ρουμανία

Σύμφωνα με το ρουμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο basilica.ro, 4.000 νέοι συμμετείχαν τόσο στις εκδηλώσεις όσο και στη λιτανεία ενόψει των εορτασμών επί τη εορτή του αγίου Ιεράρχη Νήφωνος Β’ Πατριάρχη Κων/πόλεως, την έναρξη των οποίων ανήγγειλε την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023 ο Αρχιεπίσκοπος Τιργοβιστίας κ. Νήφων.

Το πλήθος των νέων αποτελούνταν από μαθητές, μέλη φοιτητικών χριστιανικών συλλόγων και φοιτητές από το τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας και Επιστημών Εκπαιδευτικής Αγωγής του Πανεπιστημίου “Βλαχία” της Τιργοβιστίας.

Φωτογραφία: basilica.ro

Κεντρική φωτογραφία: Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων