18/12/2022 19/12/2022 Τους Μητροπολίτες Λεμεσού κ. Αθανάσιο, Πάφου κ. Γεώργιο και Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα έστειλε ο λαός στο Τριπρόσωπο μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Με τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές για το Τριπρόσωπο να διεξάγονται σε καλό κλίμα, την καταμέτρση να εξελίσσεται σε ντέρμπι μέχρι και την τελευταία στιγμή για τη δεύτερη θέση,...
18 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:00
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2022 - 2:32

Τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού έστειλε στο Τριπρόσωπο ο λαός

Διαδώστε:
Τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού έστειλε στο Τριπρόσωπο ο λαός

Τους Μητροπολίτες Λεμεσού κ. Αθανάσιο, Πάφου κ. Γεώργιο και Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα έστειλε ο λαός στο Τριπρόσωπο μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Με τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές για το Τριπρόσωπο να διεξάγονται σε καλό κλίμα, την καταμέτρση να εξελίσσεται σε ντέρμπι μέχρι και την τελευταία στιγμή για τη δεύτερη θέση, η Ιερά Σύνοδος καλείται πλέον να εκλέξει έναν από τους τρεις για Αρχιεπίσκοπο με Ιεράρχες να τονίζουν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού, ο οποίος ωστόσο προσήλθε μόλις στο 30.2 % (165.750 ψηφοφόροι) για να ψηφίσει!

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ο Γενικός Έφορος των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών κ. Ιωάννης Χαριλάου ανακοίνωσε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο έφερε στην πρώτη θέση με διαφορά ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και την τρίτη θέση ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας.

Αναλυτικότερα έλαβαν:

ΠΑΦΟΥ 18.39%

ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 3.24%

ΛΕΜΕΣΟΥ 35.68%

ΜΟΡΦΟΥ 9.80%

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ 14.79%

ΤΑΜΑΣΟΥ 18.10%

Ο κ. Χαριλάου ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

 

Επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπήσεις, ανατροπή την τελευταία στιγμή για τη δεύτερη θέση

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που έδειχναν άνετη νίκη του Μητροπολίτη Λεμεσού επιβεβαιώθηκαν με τη διαφορά από τον δεύτερο συνυποψήφιο να είναι μεγάλη. Πλέον τον τελικό λόγο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα έχει η Ιερά Σύνοδος η οποία σε περίπου δέκα ημέρες θα συνέλθει για να εκλέξει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα. 

Η ανατροπή ήρθε την τελευταία στιγμή με τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο να πιάνει τη δεύτερη θέση την οποία μέχρι και το 95% της καταμέτρησης των ψήφων κατείχε ο Μητροπολίτης Ταμασού.

Η συμμετοχή του λαού δεν ήταν αναμενόμενη όπως δήλωσε και ο Γενικός Έφορος καθώς μόλις το 30.2% προσήλθε να ψηφίσει στις 942 κάλπες που είχαν στηθεί από τις 10 το πρωί στη Μεγαλόνησο. Ψήφισαν συνολικά 165.750

Οι πρώτες δηλώσεις υποψηφίων

Την ετυμηγορία του λαού για τον καταρτισμό του Τριπροσώπου σέβεται ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ο οποίος πριν λίγα λεπτά έκανε δηλώσεις ευχαριστώντας όσους τον στήριξαν.

«Η ψήφος είναι ιερή και σεβαστή και με αυτό πορευόμαστε και με αυτό τον τρόπο θα πορευτούμε και στην Ιερά Σύνοδο», υπογράμμισε.

Ο Πανιερώτατος ήταν ο πρώτος που μίλησε από τους έξι υποψηφίους ενώ όπως ανακοινώθηκε ο μόνος που δεν θα προβεί σε δηλώσεις θα είναι ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος.

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του λαού που τον έφεραν πρώτο και με διαφορά έκανε ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. 

Ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν και στο ερώτημα αν πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού απάντησε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή από τη στιγμή που η Εκκλησία κάλεσε τον λαό να ψηφίσει.

Στις πρώτες τους δηλώσεις ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας, ο οποίος θα είναι ένας εκ των τριών υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, ευχαρίστησε το 30 % που προσήλθε να ψηφίσει ενώ τόνισε ότι αυτές ήταν ο πιο ειρηνικές Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

«Μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που δούλεψαν στις εκλογές και συγχαρητήρια σε όλους αλλά και το 30% των πολιτών που ψήφισε στις εκλογές. Να συγχαρώ όλους τους αδελφούς που ήταν υποψήφιοι. Κοινός στόχος είναι το καλό της εκκλησίας μας. Σημασία είναι ότι είμαστε μονιασμένοι, και είναι οι πιο ειρηνικές Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην ιστορία και είμαι σίγουρος ότι σαν σύνοδος θα ανταποκριθούμε στα καλέσματα των καιρών».

«Έχουμε ένα κοινό όραμα το καλό της Εκκλησίας» κατέληξε.

«Θα περιμένουμε για τρεις ημέρες για να δούμε εάν θα υπάρξουν ενστάσεις. Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος. Ο λαός επέλεξε τους τρεις εκλεκτούς. Ο λαός αποφασίζει με διαφορετικά κριτήρια από τους ιεράρχες. Μεταξύ Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς θα έχουμε εκλογή Αρχιεπισκόπου», δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου και ένας εκ των τριών που θα βρεθούν στο Τριπρόσωπο.

Χαμηλή προσέλευση

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών κ. Ιωάννη Χαριλάου, μέχρι τις 17:45 περίπου ψήφισαν συνολικά 165.750 πολίτες από τους  548,793 που είχαν δικαίωμα ψήφου.

  • Ιερά Μητρόπολη Αρχιεπισκοπή: Από τους 133,768, ψήφισαν 35,006, ποσοστό 26.17%
  • Μητρόπολη Πάφου: Από τους 60,073, ψήφισαν 20,902, ποσοστό 34.79%
  • Μητρόπολη Κιτίου: Από τους 79,154 ψήφισαν 18,239, ποσοστό 23,04%
  • Μητρόπολη Κυρηνείας: Από τους 3,798 ψήφισαν 1,222, ποσοστό 32.19%
  • Μητρόπολη Λεμεσού: Από τους 147,736 ψήφισαν 45,162 ποσοστό 30,57%
  • Μητρόπολη Μόρφου: Από τους 17,790, ψήφισαν 5,971, ποσοστό 33,56%
  • Μητρόπολη Κωνσταντίας: Από τους 33,313 ψήφισαν 14,450, ποσοστό 43,38%
  • Μητρόπολη Κύκκου: Από τους 1,787 ψήφισαν 856, ποσοστό 47,90%
  • Μητρόπολη Ταμασού: Από τους 42,146 ψήφισαν 15,062, ποσοστό 35,74%
  • Τριμιθούντος: Από τους 29,230 ψήφισαν 8,880, ποσοστό 30,38%

Όπως δήλωσε ο κ. Χαριλάου, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες δεν ήταν η αναμενόμενη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα εν λόγω ποσοστά αναφέρονται, δεκαπέντε δηλαδή λεπτά πριν το κλείσιμο των καλπών, ενώ αναμένονται τα τελικά ποσοστά προσέλευσης.

Μέχρι τη 1 το μεσημέρι προσήλθε μόλις το 15, 41 % των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, το οποίο αντιστοιχούσε σε 84.588 ψηφοφόρους. 

Η επόμενη ημέρα

Με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, οι επόμενες τρεις μέρες είναι μέρες ενστάσεων. Μετά την πάροδο των τριών ημερών, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών θα μαζέψει όλες αυτές τις ενστάσεις αν υπάρχουν και θα πρέπει να τις παραδώσει στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου αφού παρέλθουν οι 3 μέρες, εντός 5 ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το τριπρόσωπο.

Ακολούθως εντός 3 ημερών, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο που ήδη θα έχει καταρτιστεί.

Ψήφισαν οι 5 από τους 6 υποψήφιους

Από τους συνολικά έξι υποψηφίους το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι πέντε. Στα εκλογικά κέντρα στα οποία ήταν εγγεγραμμένοι προσήλθαν πριν την διακοπή για διάλλειμα οι Μητροπολίτες: Λεμεσού Αθανάσιος, Πάφου Γεώργιος, Ταμασού και Ορεινής Ησαϊσας, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και Κηρυνείας Χρυσόστομος.

Στην κάλπη δεν προσήλθε, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος.

Διαβάστε επίσης:

Tο 30.2% ψήφισε στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές για το Τριπρόσωπο

Γιάννης Χαριλάου για Αρχιεπισκοπές εκλογές: Δεν ήταν αναμενόμενη η προσέλευση

Πρωτιά για Λεμεσού Αθανάσιο δείχνει το πρώτο exit poll – Ποιοι ακολουθούν

Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Στο 15,41% το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων μέχρι το μεσημέρι

Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Στην κάλπη από το πρωί κλήρος και λαός για το Τριπρόσωπο – Ψήφισαν υποψήφιοι

Ψήφισαν οι 5 από τους 6 υποψήφιοι για το Τριπρόσωπο

Ψήφισε ο Μητροπολίτης Λεμεσού – “Δεν έχω κανένα άγχος” δήλωσε

Ψήφισε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Μαζί ψήφισαν οι Μητροπολίτες Κύκκου και Ταμασού

Στο Παραλίμνι ψήφισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος

Χαριλάου: “Η διαδικασία κυλά ομαλά – Απόψε θα έχουμε αποτέλεσμα”

Με το άνοιγμα της κάλπης ψήφισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης

Δεν θα ψηφίσει ο Μητροπολίτης Μόρφου – Τι ζήτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων