13/07/2020 13/07/2020 Για κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας του έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας για ακόμα μια φορά το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει… λάδι στη φωτιά, λέγοντας πως «η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα είναι η Ελλάδα, αφού διώκει τους μουσουλμάνους της Θράκης». Ο...
13 Ιουλίου, 2020 - 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2020 - 17:42

Αγία Σοφία – Τι θα ισχυριστεί η Τουρκία στην UNESCO

Διαδώστε:
Αγία Σοφία – Τι θα ισχυριστεί η Τουρκία στην UNESCO

Για κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας του έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας για ακόμα μια φορά το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει… λάδι στη φωτιά, λέγοντας πως «η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα είναι η Ελλάδα, αφού διώκει τους μουσουλμάνους της Θράκης».

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως η χώρα του θα ενημερώσει την Unesco για τα επόμενα βήματα σχετικά με τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς, που προστατεύεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Αρνούμαστε όλες τις δηλώσεις που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας ζήτημα. Η Αγία Σοφία είναι στην UNESCO, είναι αλήθεια, αλλά ήταν 481 χρόνια τζαμί. Δεν υπήρξε καμία φθορά. Κάποιες δηλώσεις της UNESCO μας προκάλεσαν εντύπωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο κανάλι TRT, προσθέτοντας: «H τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα αυτό (της Αγίας Σοφίας) είναι η Ελλάδα. Είναι η μόνη χώρα, με πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί. Βλέπουμε τις διώξεις που ζουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της UNESCO, Όντρεϊ Αζουλάι, «λυπάται βαθιά για την απόφαση των τουρκικών αρχών, που ελήφθησαν χωρίς προηγούμενο διάλογο, να τροποποιήσουν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας», όπως ανέφερε ο ΟΗΕ σε δήλωσή του.

Η ίδια, μάλιστα, δήλωσε πως είχε εκφράσει την ανησυχία της στον Τούρκο πρέσβη του οργανισμού.

Η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης του Οργανισμού. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε ανάλογους χώρους, είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται έγγραφο αίτημα στην UNESCO.

Η UNESCO τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων