23/08/2023 23/08/2023 Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Πάρνηθα, ιδιαιτέρως για τις επόμενες ώρες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα. «Όλες μας οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου», είπε και προσέθεσε ότι «συνεχίζεται η υπεράνθρωπη προσπάθεια των...
23 Αυγούστου, 2023 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2023 - 18:01

Κικίλιας: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση τις επόμενες ώρες στην Πάρνηθα

Διαδώστε:
Κικίλιας: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση τις επόμενες ώρες στην Πάρνηθα

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Πάρνηθα, ιδιαιτέρως για τις επόμενες ώρες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα. «Όλες μας οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου», είπε και προσέθεσε ότι «συνεχίζεται η υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών μας, των εθελοντών πυροσβεστών, των πολιτών στα παράλληλα πύρινα μέτωπα που αντιμετωπίζουμε». Β. Κικίλιας : Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα – Διερευνώνται τα αίτια των πυρκαγιών σε Έβρο – Ροδόπη από ειδικά κλιμάκια

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η Πυροσβεστική, τις τελευταίες 5 μέρες από την Παρασκευή έως χθες, κλήθηκε να διαχειριστεί 355 δασικές πυρκαγιές και συμπλήρωσε ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο ξέσπασαν 209 νέες εστίες.

«Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι ότι παράλληλα με τη mega πυρκαγιά στον Έβρο χθες η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 μεγάλης επικινδυνότητας πυρκαγιές στην Αττική, 6 στη Βοιωτία και 1 στην Εύβοια. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων και εναέριων μέσων τα οποία διαθέτουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Αττική ο κ. Κικίλιας είπε ότι χθες στις 9 το πρωί είχαν απογειωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχείρησαν σε 5 εστίες, 3 διαδοχικά στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, και κοντά στο Θριάσιο και υπογράμμισε ότι τα εναέρια μέσα έφτασαν πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας μέσα σε 4-5 λεπτά.

«Όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα, στη Μονή Κλειστών στις 12:00, έγινε αμέσως εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή κι όμως η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής επεκτάθηκε. Τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 4-5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση και τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα.

«Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση. Δεν είναι σχήμα λόγου ούτε υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία. Επτά φορές φέτος το καλοκαίρι μεγάλες περιοχές , πολλές περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες το 2012», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε mega πυρκαγιά την πυρκαγιά στον Έβρο με δεκαπέντε παράλληλες εστίες πυρκαγιάς και τόνισε ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο δάσος της Δαδιάς οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, των ισχυρών ανέμων, δημιούργησαν «από αυτές τις παράλληλες εστίες ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο το οποίο οι όποιες δυνάμεις πυρόσβεσης όσο ισχυρές κι αν ήταν δεν θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο».

«Έχοντας επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση σε σχέση με κάθε μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας πρόληψης και δασοπυρόσβεσης τα τελευταία χρόνια αναπτύσσαμε σημαντικά και θεσμικά και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή την Πολιτική Προστασία. Από το 2019 υλοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό το πόρισμα Golddammer, δημιουργήσαμε υπουργείο από μία γενική γραμματεία, θέσαμε σε εφαρμογή το 112, γιατί η πρώτη προτεραιότητα ήταν είναι και θα παραμείνει η ανθρώπινη ζωή. Συστήσαμε νέα σώματα όπως οι δασοκομάντος και δημιουργήσαμε το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ,που είναι σε εξέλιξη, ύψους 2,1 δισ. Ευρώ. Παρά τη συστηματική και σοβαρή ενίσχυση, παρά τις προσπάθειες για αναβάθμιση πρόληψη και προστασία το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που όλοι θα θέλαμε», επισήμανε και υπογράμμισε: «Με απόλυτη αίσθηση ευθύνης και επίγνωση της κατάστασης που ζούμε θέλω να πω ότι έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ακόμη για να μπορεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις , που θα συνεχίζουν, λόγω της κλιματικής κρίσης, να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και αυτό που βλέπουμε σε χώρες με πιο αναπτυγμένα συστήματα πυρόσβεσης. Είναι χαρακτηριστικό, κάποιες πυρκαγιές ό,τι κι αν κάνουμε μπορεί να ξεφύγουν. Το είδαμε στο Μάουι με πάνω από 1.000 αγνοουμένους. Στον Καναδά με πάνω από 140 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένα όσο είναι η έκταση της Ελλάδας».

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθος εκτιμήσεων, δεν υπάρχει πεδίο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις», και προσέθεσε ότι η Πολιτική Προστασία όπως και η Δημόσια Υγεία δεν είναι αρένα για πολιτική αντιπαράθεση.

«Θα έρθει σύντομα η ώρα για τη δημόσια συζήτηση και για τη σκληρή αλλά στοιχειοθετημένη κριτική και για την ακόμα πιο σκληρή αυτοκριτική. Όπως θα έρθει σύντομα η ώρα για την όποια αναθεώρηση, στρατηγική ενίσχυση και διορθωτικές κινήσεις. Δεν είμαστε ούτε αλάνθαστοι ούτε ανεύθυνοι», σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο των 18 ανθρώπων που εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι στο Δάσος της Δαδιάς. «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον τραγικό θάνατο των 18 συνανθρώπων μας που ήταν στο δάσος της Δαδιάς. Για άλλη μια φορά να πούμε ότι οι εκκενώσεις του 112 είναι η ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Δυστυχώς οι άτυχοι αλλοδαποί ενώ απαγορευόταν να βρίσκονται στο δάσος σε συνθήκες συναγερμού 4, και παρά τα πολλαπλά μηνύματα του 112 σε Έλληνες και αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην περιοχή δεν έφυγαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σχετικά με την φωτιά στη Δαδιά ο κ. Κικίλιας είπε ότι η γραμμική πορεία των εστιών από Δαδιά σε Αλεξανδρούπολη με 15 πυρκαγιές στην ίδια νοητή ευθεία έχει ήδη αποτυπωθεί από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής και προσέθεσε ότι εξειδικευμένη ομάδα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του ΠΣ με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και τη συμμετοχή της ΕΥΠ, διερευνούν τα αίτια, ενώ σχετική έρευνα έχει διατάξει και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού από κανέναν. Ως προτεραιότητες της στρατηγικής μας στη διαχείριση των πυρκαγιών παραμένει πρωτίστως η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών, και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας», κατέληξε.

Γ. Πουρναράς: Στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες

«Στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες». Αυτό επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.
Όπως είπε ο κ. Πουρναράς οι πυρκαγιές παρουσιάζουν μια εξαιρετική δριμύτητα ακόμη και το βράδυ που περίμεναν να μειωθούν οι εντάσεις των ανέμων, αυτοί έφταναν τα 6-7 μποφόρ και οι ριπές τα 8 μποφόρ.

«Καταλαβαίνετε ότι ακόμα και το βράδυ, που άλλες περιόδους τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι πυρκαγιές αντιμετωπίσιμες, τώρα γίνονται πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι από τις λίγες υπηρεσίες πανευρωπαϊκά μπορεί και διεθνώς που οι πυροσβέστες επιχειρούν ακόμη και το βράδυ. Το προσωπικό δίνει έναν τεράστιο αγώνα με αυτοθυσία ξεπερνώντας φυσικά και ψυχικά όρια», υπογράμμισε ο κ. Πουρναράς.

Όπως είπε, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα το σύνολο του Πυροσβεστικού Προσωπικού επιχειρεί στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται καθημερινά και επισήμανε ότι το σύνολο του προσωπικού είναι σε γενική επιφυλακή. «Καθημερινά από την αρχή της περιόδου είχαμε από 50-60 εκδηλώσεις πυρκαγιών. Κι αυτές αντιμετωπίζονταν με επιτυχία.

Μετά τον παρατεταμένο καύσωνα και την εποχή των μελτεμιών δυστυχώς οι συνθήκες άλλαξαν. Αυτή η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος με την επέλευση των δυνατών ανέμων έκανε τις πυρκαγιές πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες», σημείωσε ο κ. Πουρναράς και υπογράμμισε ότι οι συνθήκες είναι ακραίες.

Στη συνέχεια ο κ. Πουρναράς αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Μονή Κλειστών Φυλής χθες. «Για παράδειγμα η χθεσινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Μονή Κλειστών και τώρα είναι στην Πάρνηθα, εκδηλώθηκε στις 11:56. Στα πρώτα 5 λεπτά δηλαδή 12:01 βρισκόταν πάνω από την πυρκαγιά εναέριο μέσο το οποίο επιχειρούσε στον Ασπρόπυργο και μετά από 2 λεπτά αλλά 4 εναέρια μέσα ήταν πάνω από την πυρκαγιά. Παρόλα αυτά η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις. Καταλαβαίνετε για τι ακραίες συνθήκες μιλάμε και με ποια δριμύτητα πλέον εξαπλώνονται όλες οι πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Υπάρχουν αναφορές και στη Ρόδο και στον Έβρο που οι πυρκαγιές ξεπέρασαν αντιπυρικές ζώνες 50 και 100 και 200 μέτρων. Είναι δύσκολες οι συνθήκες. Πάρα πολύ δύσκολες. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας και ο αγώνας θα συνεχιστεί».

 Στην Αλεξανδρούπολη Έβρου 1560 αστυνομικοί συνέδραμαν στην προληπτική απομάκρυνση 14.316 κατοίκων

Στη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών του τελευταίου χρονικού διαστήματος αναφέρθηκε ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, υποστράτηγος, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών.
Ειδικότερα όπως είπε, στην Αλεξανδρούπολη Έβρου 1.560 αστυνομικοί συνέδραμαν στην προληπτική απομάκρυνση 14.316 κατοίκων 33 οικισμών και σε 76 απεγκλωβισμούς ζώων.

Στη Δυτική Αττική, 744 αστυνομικοί, συνέδραμαν σε 188 απεγκλωβισμούς ατόμων και 100 ζώων καθώς και στην προληπτική απομάκρυνση κατοίκων 6 οικισμών. Παράλληλα, όπως τόνισε, από τις αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές για την αποφυγή κλοπών και διαρρήξεων σε οικίες.

«Το προσωπικό της ΕΛΑΣ, ενεργώντας από την πρώτη στιγμή σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ, συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη τη χώρα με το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων να συνδράμουν στον Έβρο και στην Αττική. Ειδικότερα παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με κατά περίπτωση απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας μέσω της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων καθώς και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές σε συνεργασία με το 112 και με συνεχή παρουσία εκπροσώπου της ΕΛΑΣ στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος και υπογράμμισε: «Η ΕΛΑΣ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς και στο έργο των προανακριτικών αρχών για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων