07/03/2022 08/03/2022 Μαίνεται για 12η ημέρα το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Μεγάλο είναι το κύμα προσφύγων. Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, όπως δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ. 20:34 – Μετά από 4 ώρες ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία-...
07 Μαρτίου, 2022 - 13:52
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2022 - 3:31

Μάχη για την φροντίδα των αμάχων στην Ουκρανία – Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας – Όλες οι εξελίξεις

Διαδώστε:
Μάχη για την φροντίδα των αμάχων στην Ουκρανία – Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας – Όλες οι εξελίξεις

Μαίνεται για 12η ημέρα το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Μεγάλο είναι το κύμα προσφύγων. Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, όπως δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ.

20:34 – Μετά από 4 ώρες ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία- Ουκρανία

Oλοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας στο Μινσκ, μεταδίδει το Reuters, με πληροφορίες από το TASS.

Όπως δήλωσε Ουκρανός διαπραγματευτής, οι συνομιλίες οδήγησαν σε «μικρές θετικές εξελίξεις» όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν υπήρξε όμως κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση.

Όπως αναφέρει στο Twitter, o Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό πλαίσιο των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Να σημειωθεί πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν διαβουλεύσεις στην Αττάλεια της Τουρκίας την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής.

Νωρίτερα εν τω μεταξύ, μία ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για συνομιλίες με Ουκρανούς διαπραγματευτές, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής μπήκε με προσευχές και έκκληση για ειρήνη στον κόσμο. Εντείνεται η ανθρωπιστική βοήθεια για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων, ρουχισμού και άλλων, γίνονται από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο για να υποδεχτεί περίπου 15.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Με ανάρτησή του ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής γνωστοποιεί ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο αποφάσισαν όπως όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας που εισέρχονται στην Ελλάδα να μην πληρώνουν διόδια, είτε στον Προμαχώνα, είτε σε οποιαδήποτε άλλη οδική πύλη εισόδου στη χώρα μας, αλλά και σε κανέναν άλλο σταθμό του Εθνικού οδικού δικτύου.

“Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε τούτες τις ημέρες, αυτές τις ώρες της σκληρής δοκιμασίας” τονίζει ο κ. Καραμανλής.

Στις 16.00 ξεκίνησε ο 3ος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία στο Μπρεστ της Λευκορωσίας.

Ξεκίνησε η εξέταση των αιτήσεων Ουκρανίας, Γεωργίας και Μολδαβίας για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι τρεις χώρες υπέβαλαν το αίτημά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει την επίσημη θέση της και οι 27 θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας στις αιτηθείσες, πριν να ξεκινήσουν οι μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

Ζελένσκι: Μποϊκοτάρετε τα Ρωσικά προϊόντα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα τη Δευτέρα να μποϊκοτάρει τις ρωσικές εξαγωγές. «Εάν δεν θέλουν να συμμορφωθούν με πολιτισμένους κανόνες, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν αγαθά και υπηρεσίες ούτε από τον πολιτισμό. Ας τους ταΐσει ο πόλεμος».

Κάλεσε επίσης τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν αεροσκάφη στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει η αεροπορία του.

«Δεν υπάρχει αίμα στη σημαία μας. Δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν ποτέ μαύρα στίγματα πάνω της. Δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν ποτέ σβάστικες πάνω της. Η ουκρανική σημαία είναι η γη. Ειρηνικό, γόνιμο, χρυσό και χωρίς τανκς. Αυτός είναι ο ουρανός. Ειρηνικός, καθαρός, μπλε και χωρίς βλήματα. Έτσι ήταν. Και έτσι θα είναι», τόνισε σε νέο διάγγελμα του.

Στ. Κυριακίδου: 10.000 κλίνες είναι διαθέσιμες στην ΕΕ για ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία

Στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα βρέθηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία ανέφερε ότι 10.000 κλίνες είναι διαθέσιμες στην ΕΕ για τους ασθενείς και τους τραυματίες από την Ουκρανία.

«Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις οικογένειες να διαλύονται, να διώχνονται από τα σπίτια τους εξαιτίας ενός παράλογου και παράνομου πολέμου, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας.

Σημείωσε ότι «είναι συγκινητικό να βλέπεις την εξαιρετική αλληλεγγύη που δείχνει ο πολωνικός λαός, ο οποίος ανοίγει τα σπίτια του για να υποστηρίξει και να υποδεχτεί τους Ουκρανούς που φτάνουν εδώ».

«Η Ευρώπη είναι εδώ, στέκεται δίπλα στην Πολωνία και τον ουκρανικό λαό» προσέθεσε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε να βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, ιδίως εκείνων που φέρουν τραύματα από τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας. Αλλά και εκείνων που πάσχουν από καρκίνο, ή άλλες ασθένειες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό σύστημα για την ασφαλή και άμεση μεταφορά ασθενών σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία, ώστε να μειωθεί η πίεση από τα πολωνικά νοσοκομεία που δέχονται συνεχώς νέους πρόσφυγες που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη».

«10.000 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι διαθέσιμα σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και θα διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουν σε αυτά οι ασθενείς και οι τραυματίες το ταχύτερο δυνατό» επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.

Ο Πούτιν προτρέπει το Κίεβο να «σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο»

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πούτιν προέτρεψε την ΕΕ να πιέσει τις αρχές στο Κίεβο να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν οι ανθρωπιστικές πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μισέλ για τις συνομιλίες της Ρωσίας με τους Ουκρανούς εκπροσώπους.

Όπως ανέφερε σε μήνυμά του ο Μισέλ, κατά τη συνομιλία, «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία». «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», είπε.

Κάλεσε τον Πούτιν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Λβιβ δεν έχει άλλη δυνατότητα να βοηθήσει πρόσφυγες

Ο δήμαρχος του Λβιβ είπε ότι η πόλη της δυτικής Ουκρανίας έχει φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή. Η πόλη είναι ένα από τα μέρη στα οποία έχουν ταξιδέψει πολλοί πρόσφυγες προκειμένου να περάσουν τα σύνορα προς την Πολωνία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη περάσει από το Λβιβ καθώς κατευθύνονταν δυτικά, ενώ περίπου 200.000 παρέμειναν εκεί.

Η ΕΕ θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη.

Συνεδρίαση του ΣΑ για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί αργότερα σήμερα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή από τη ρωσική εισβολή και έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν εμφανίστηκε στην ακρόαση στο ΔΠΔ για τη συζήτηση περί «γενοκτονίας» Ουκρανών

Η Ρωσία μποϊκόταρε τις ακροάσεις στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, κατά τις οποίες η Ουκρανία επιδίωξε επείγουσα εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα καταπατά τη νομοθεσία περί γενοκτονίας για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του του Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει «το συντομότερο δυνατό» σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για επείγουσα εντολή προς τη Ρωσία για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Οι ακροάσεις ξεκίνησαν στο Δικαστήριο χωρίς νομική εκπροσώπηση της Ρωσίας.

«Το γεγονός ότι το έδρανο της Ρωσίας είναι κενό μιλά από μόνο του. Δεν βρίσκονται εδώ σε αυτό το Δικαστήριο: βρίσκονται στο πεδίο μάχης και διεξάγουν επιθετικό πόλεμο εναντίον της χώρας μου», δήλωσε ο Ουκρανός απεσταλμένος Αντόν Κορίνεβιτς.

Προέτρεψε τη Ρωσία «να καταθέσει τα όπλα και να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία».

Κρεμλίνο: Οι ρωσικές δυνάμεις θα «σταματήσουν στη στιγμή» εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο πριν ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών.

Όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters, η Μόσχα έχει θέσει στο Κίεβο τέσσερις όρους και έχει ενημερώσει την ουκρανική πλευρά ότι, εάν γίνουν αποδεκτοί, είναι διατεθειμένη να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της δράση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα ζητάει από το Κίεβο τα εξής:

1. Να σταματήσει άμεσα η Ουκρανία τη στρατιωτική δράση

2. Να αλλάξει η χώρα το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα (δηλ. να κάνει τροποποιήσεις με τις οποίες θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ)

3. Να αναγνωριστεί η Κριμαία ως ρωσικό έδαφος

4. Να αναγνωριστούν οι «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη.

Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ουκρανία γνωρίζει τους όρους. «Και τους είπαν ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή».

Για το θέμα της ουδετερότητας, είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο Σύνταγμα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία. «Ολοκληρώνουμε πραγματικά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ουκρανία να διακόψει τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», είπε.

«Θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά τους σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απορρόψει οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και αυτό είναι όλο. Θα σταματήσει σε μια στιγμή», είπε ο Πεσκόφ στο Reuters.

Ρωσία: Αυτές είναι οι «μη φιλικές χώρες»

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες με εταιρίες, αλλά και πρόσωπα από τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «μη φιλικές» θα πρέπει τώρα να έχουν την έγκριση μιας κυβερνητικής επιτροπής, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η ρωσική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μία λίστα χωρών και περιοχών που προχωρούν σε «μη φιλικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας, των εταιριών και των πολιτών της, μετά από την εφαρμογή δραστικών οικονομικών κυρώσεων για τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Στην Πολωνία μεταφέρονται παιδιά με καρκίνο

Αισιοδοξία προκαλεί η είδηση που μετέδωσε το βρετανικό BBC, σύμφωνα με την οποία παιδιά από την Ουκρανία, τα οποία πάσχουν από σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνος, εγκαταλείπουν τα νοσοκομεία και μεταφέρονται στην Πολωνία.

Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών οι μικροί ασθενείς δεν μπορούν να συνεχίσουν τις θεραπείες τους και φεύγουν μαζί με τους γονείς τους για να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση.

ΟΗΕ: Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί αποκομμένοι από ανθρωπιστική βοήθεια

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομμένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των πόλεων, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΟΗΕ, ζητώντας επειγόντως την ασφαλή διέλευση.

Γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων μετά από δύο ημέρες αποτυχημένων εκεχειριών που είχαν σκοπό να επιτρέψουν τους αμάχους να τραπούν σε φυγή. Τέτοιοι διάδρομοι είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την παροχή βοήθειας όπως νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

«Απαιτούνται επειγόντως αξιόπιστα και προβλέψιμoι τόποι που δεν μαίνονται συγκρούσεις και «ασφαλής διέλευση» για τη μετεγκατάσταση ανθρώπων των οποίων οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο και για την παροχή σωτήριων προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε σήμερα σε ένα δελτίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) , με βάση πληροφορίες που έλαβε έως χθες Κυριακή.

Ανακοίνωση του Νίκου Δένδια για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νόστος 5»

Η επιχείρηση «Νόστος 5», η εκκένωση συνολικά 34 ατόμων (Ελλήνων πολιτών, μελών των οικογενειών τους, καθώς και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου) από την Οδησσό, ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Οι ανωτέρω, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, και στελέχη του Γενικού Προξενείου, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Ο Γενικός Πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας.

Το Κίεβο απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα

Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. «Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η Βερεστσούκ.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η .

«Είναι μια εντελώς ανήθικη ιστορία. Τα δεινά των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμά του.

«Αυτοί είναι πολίτες της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Πατριάρχης Σερβίας: “Να βάλουμε τους πρόσφυγες όχι μόνο στα σπίτια μας, αλλά και στις καρδιές μας”

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος αναφέρθηκε και στην εκστρατεία συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία αναμένεται να στείλει η Σερβική Εκκλησία στον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο της Ρωσικής Εκκλησίας προκειμένου να τη διαθέσει σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη. Για το λόγο αυτό απηύθυνε για άλλη μια φορά κάλεσμα να συνδράμουν όλοι στη προσπάθεια που καταβάλει το Πατριαρχείο Σερβίας.

“Είμαστε υπόχρεοι στον Χριστό να γίνουμε μάρτυρες αληθινής αγάπης, ευαγγελικής και χριστιανικής αγάπης και να δεχτούμε εκείνους τους ανθρώπους που έρχονται ως πρόσφυγες όχι μόνο στα σπίτια μας, αλλά να τους τοποθετήσουμε στις καρδιές μας, στην αγάπη μας. Όπως ήδη γνωρίζετε, εμείς, ως Εκκλησία, έχουμε αρχίσει να συλλέγουμε βοήθεια για τα θύματα στην Ουκρανία και έχουμε ήδη συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα παραδώσουμε, με τον τρόπο που μπορούμε, στον Μητροπολίτη Ονούφριο, ως έκφραση συμπόνιας καθώς δίνουμε αγάπη όπου χρειάζεται, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα και την εθνικότητα του καθενός”.

Πατριάρχης Γεωργίας: “Να σταματήσει η αιματοχυσία”

Την Κυριακή της Τυροφάγου κατά τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, στην ομιλία του, ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία ζητώντας από τους πιστούς να προσευχηθούν για ειρήνη, ειδικά τώρα που αυτή είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ σε αυτή την περιοχή.

“Γίνεται πόλεμος σε ορισμένες χώρες και λυπούμαστε για αυτό. Προσευχόμαστε, προσπαθούμε να μην συμμετέχουμε στην επιδείνωση της κατάστασης. Οι άνθρωποί μας έχουν μαζέψει τρόφιμα, ρούχα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, αλλά αυτό είναι λίγο, θα προσπαθήσουμε ακόμα. Κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η αιματοχυσία, να σταματήσει ο πόλεμος και οι άνθρωποι να επιτύχουν μια ειρηνική ζωή. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε ειρήνη”, ανέφερε με νόημα.

Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας

Πάνω από 50 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια, αποτελούμενη από τρόφιμα, γλυκά, νερό, είδη υγιεινής, προϊόντα για παιδιά, ρούχα, κουβέρτες, στρώματα και φάρμακα, έφτασαν στο Τσερνιβτσί, μια πόλη στη νοτιοδυτική Ουκρανία, από την Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου.

Υπενθυμίζουμε ότι την τελευταία εβδομάδα η Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου απέστειλε άλλα τρία φορτηγά με πάνω από 115 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Όλα αυτά έγιναν με τη συνδρομή και των άλλων άλλων επισκοπών του Πατριαρχείου Ρουμανίας, όπως η Αρχιεπισκοπή Ρώμαν και Μπακάου, η Αρχιεπισκοπή Άρτζες και Μούσκελ, η Επισκοπή Σλατίνης, και όχι μόνο.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σουτσεάβας και Ραουντίου κ. Καλλίνικος ευλόγησε και επόπτευσε το φιλανθρωπικό έργο, και παρευρέθηκε στο συνοριακό πέρασμα Siret, συνοδεύοντας την αντιπροσωπεία μέχρι την ολοκλήρωση των τελωνειακών ελέγχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πατριαρχείο Ρουμανίας, μαζί με τη Φιλανθρωπική Ομοσπονδία, μέσω της πλατφόρμας «Help with Joy», συγκεντρώνει πακέτα αγάπης για την Κοινωνική Αποστολή «Διακονία» της Μητρόπολης Βεσσαραβίας.

Μέχρι τις 10 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το Πατριαρχείο Ρουμανίας, σε επίπεδο Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, διοργανώνεται εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τη στήριξη των προσφύγων, για τη βοήθεια των Μητροπόλεων στα βόρεια της χώρας. Παράλληλα, έχουν διατεθεί πάνω από 100 χώροι όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 300 πρόσφυγες.
Η φιλανθρωπική οργάνωση ζήτησε επειγόντως να συγκεντρωθούν ειδικά παιδικά ρούχα και φαγητό.

Η πλατφόρμα «Help with Joy», στην αρχή είχε δημιουργηθεί για την προσφορά βοήθειας σε όσους νοσούν από κορωνοϊό, αλλά εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία, πλέον συγκεντρώνει τρόφιμα και ρουχισμό για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Μέσω αυτής της πλατφόρμας, οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά, υλικά, αλλά μπορούν επίσης να εγγραφούν ως εθελοντές», δήλωσε ο π. Ciprian Ion Ioniță, πατριαρχικός σύμβουλος στον Κοινωνικό-Φιλανθρωπικό Τομέα του Πατριαρχείου Ρουμανίας, για το TRINITAS TV.

Στη Χάγη το αίτημα της Ουκρανίας για τη ρωσική επίθεση – Ξεκίνησαν οι ακροάσεις

Ξεκίνησαν οι ακροάσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όπως μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η εξέταση του σχετικού αiτηματος της Ουκρανίας, που αμύνεται για δωδέκατη ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρία, ξεκίνησε σήμερα.

«Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης και εξασφάλισης εξουσιοδότησης από το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου για να ξεκινήσουμε την έρευνα», ανέφερες προ ημερών το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και η Ουκρανία, έχουν καταγγείλει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε στην Ουκρανία τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς σε περιοχές αμάχων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων για το 2022 εν μέσω ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Ukraine, επικαλούμενο απόφαση των αρχών.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής, 6 Μαρτίου, πλέον απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου.

Επίσης επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου.

Η Ουκρανία είναι παγκόσμιος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, όμως η ρωσική εισβολή διαταράσσει τις εξαγωγές και απειλεί την παραγωγή. Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τις μεγαλύτερες εξαγωγές χώρες γεωργικών πρώτων υλών.

Ήδη η τιμή του σιταριού και του καλαμποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

 

Πηγή φωτογραφιών: ERT, AP , ΑΠΕΜΠΕ, ziarullumina, independent

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων