03/08/2020 03/08/2020 Τη μνήμη του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄, «του μεγαλύτερου γιου που γέννησε η Κύπρος, ύστερα από κυοφορία αιώνων», τίμησαν, για άλλη μια χρονιά, η Πολιτεία, η Εκκλησία και ο Λαός της μεγαλονήσου. Του Λουκά Α. Παναγιώτου Το επίσημο θρησκευτικό μνημόσυνό του τελέστηκε, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας...
03 Αυγούστου, 2020 - 17:26
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2020 - 17:29

Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄στην Ιερά Μονή Κύκκου

Διαδώστε:
Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄στην Ιερά Μονή Κύκκου

Τη μνήμη του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄, «του μεγαλύτερου γιου που γέννησε η Κύπρος, ύστερα από κυοφορία αιώνων», τίμησαν, για άλλη μια χρονιά, η Πολιτεία, η Εκκλησία και ο Λαός της μεγαλονήσου.

  • Του Λουκά Α. Παναγιώτου

Το επίσημο θρησκευτικό μνημόσυνό του τελέστηκε, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, στην ιστορική Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ελεούσας του Κύκκου, τη Μονή, η οποία μπορεί να καυχάται εν Κυρίω ότι στους κόλπους της γαλουχήθηκε και αναπτύχθηκε πνευματικά ο Μεγάλος αυτός Ηγέτης, αλλά και ότι στις αγκάλες της επέλεξε να αναπαύεται, από τις 3 Αυγούστου 1977, το περικαλλές τούτο τέκνο της.

Στο μνημόσυνο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας. Παρέστησαν, επίσης, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, συγγενείς του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, αντιστασιακές οργανώσεις, σύνδεσμοι, κοινοτικές αρχές και πλήθος κόσμου.

«Σαραντατρία χρόνια από τον θάνατό του, ο Μακάριος εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς και νοσταλγίας», τόνισε στον επιμνημόσυνο λόγο της η αναπληρώτρια Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

«Η τήρηση της μνήμης του Εθνάρχη Μακαρίου αποτελεί για τον Ελληνισμό της Κύπρου, μια βιολογική ανάγκη. Συνιστά βασικό στοιχείο για τη φυσική και εθνική του επιβίωση», πρόσθεσε. «Ο Μακάριος είναι η ρίζα που κρατά και συντηρεί το παρόν με το μέλλον. Μέσα στον καθένα μας ζει ένα κομμάτι από τον Μακάριο. Ένα κομμάτι που θα ζει πάντα μέσα στους Έλληνες, σ’ αυτούς που έζησαν και βίωσαν τη μεγαλειώδη πορεία του και σ’ αυτούς που δεν γεννήθηκαν ακόμη, στις επάλληλες γενιές που θα ’ρχονται και θα μαθαίνουν για τον Μακάριο μέσα από τα εγχειρίδια της Ιστορίας, αλλά και μέσα από τις διηγήσεις και τους θρύλους».

Η κα Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι «η οικουμενική μορφή του αποτελεί την ταυτότητα και το όνομα του τόπου του. Γιατί η Οικουμένη γνώρισε τον Μακάριο πριν γνωρίσει την Κύπρο. Και γνώρισε την Κύπρο από τον Μακάριο».

«Ο Άνθρωπος Μακάριος υπήρξε αναμφισβήτητα μια ανεπανάληπτη μορφή, συμπλήρωσε. Αλλά και ως ηγέτης, ως εμπνευστής του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα και σαν αρχιτέκτονας της Πολιτείας μας, ήδη τον έκρινε η ιστορία. Όπως ήδη τον έκρινε και τον καταξίωσε ο Λαός του και του έστησε αχειροποίητο μνημείο αγάπης και σεβασμού στην ψυχή και στην καρδιά του», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην επιθετικότητα και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, καθώς και στους κινδύνους που απειλούν την Εθνική και φυσική επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο, η αναπληρώτρια Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος υπέδειξε ότι θα πρέπει «να ξαναβρούμε βαθιά μέσα μας την πίστη μας στο δίκαιο του αγώνα μας, την αυτοπεποίθηση και την αγωνιστικότητα μας» και πρόβαλε εμφαντικά «μία μοναδική», όπως την χαρακτήρισε, υποθήκη του Μακαρίου.

«Να κάνουμε το καθετί που είναι αναγκαίο και τίποτα να μην παραλείψουμε, να καταβάλουμε το κάθε τίμημα, να υποστούμε την οποιαδήποτε θυσία, να αγωνιστούμε με κάθε μέσο, να αντιμετωπίσουμε τον κάθε επιβολέα, να αγωνιστούμε και να μην λυγήσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε την φυσική και εθνική επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο».

«Αυτή η υπέρτατη και ύψιστη υποθήκη είναι το απαύγασμα της συνείδησης που είχε ο Μακάριος έναντι της Ιστορίας και του Έθνους», επεσήμανε, για να καταλήξει λέγοντας ότι: «Αυτή την υποθήκη, ηγέτες και Λαός έχουμε χρέος να τηρήσουμε και να εκπληρώσουμε και να τιμήσουμε. Αυτό είναι το χρέος που υπαγορεύει η μνήμη του Μακαρίου, αλλά και η οφειλή μας έναντι των Ελληνικών γενιών που πέρασαν από αυτά τα αιματοβαμμένα χώματα και των γενιών που θα ακολουθήσουν».

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως και του μνημοσύνου, κλήρος και λαός, ανήλθαν στο Θρονί, όπου ευρίσκεται ο τάφος του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου. Μπροστά από τον Ανδριάντα του Εθνάρχη τελέστηκε τρισάγιο, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου, αλλά και του τρισαγίου στο Θρονί, τηρήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή τα νέα μέτρα, τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση, προς περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο, μετά τα αυξημένα περιστατικά των τελευταίων ημερών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων