11/01/2022 11/01/2022 Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) αναφέρουν ότι ο αριθμός των παιδιών που παγιδεύονται στην παιδική εργασία αυξάνεται. Κάθε τέσσερα χρόνια από το 2000, η ΔΟΕ υπολογίζει το ποσοστό των παιδιών που εργάζονται. Για πρώτη φορά, το ποσοστό σε μια τετραετία (2016-2020) παρέμεινε στάσιμο—που σημαίνει ότι...
11 Ιανουαρίου, 2022 - 16:13
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2022 - 16:12

Ο κορωνοϊός αύξησε την παιδική εργασία

Διαδώστε:
Ο κορωνοϊός αύξησε την παιδική εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) αναφέρουν ότι ο αριθμός των παιδιών που παγιδεύονται στην παιδική εργασία αυξάνεται. Κάθε τέσσερα χρόνια από το 2000, η ΔΟΕ υπολογίζει το ποσοστό των παιδιών που εργάζονται. Για πρώτη φορά, το ποσοστό σε μια τετραετία (2016-2020) παρέμεινε στάσιμο—που σημαίνει ότι ο απόλυτος αριθμός των εργαζομένων παιδιών αυξήθηκε. Αν και η επίτευξη ακριβών αριθμών είναι μια εγγενώς δύσκολη υπόθεση, η ΔΟΕ εκτιμά ότι, από τις αρχές του 2020, 160 εκατομμύρια παιδιά είχαν στρατολογηθεί σε παιδική εργασία.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Περίπου 160 εκατομμύρια παιδιά υποβλήθηκαν σε παιδική εργασία στις αρχές του 2020, με 9 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά να κινδυνεύουν λόγω των επιπτώσεων του COVID-19. Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως, όπως αναφέρει η UNICEF. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς εκτελούν επικίνδυνες εργασίες που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ηθική τους ανάπτυξη.

Τα παιδιά μπορεί να οδηγηθούν στη δουλειά για διάφορους λόγους. Τις περισσότερες φορές, η παιδική εργασία συμβαίνει όταν οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις ή αβεβαιότητα – είτε λόγω φτώχειας, ξαφνικής ασθένειας ή απώλειας εργασίας του ενός γονέα.

Οι συνέπειες είναι συγκλονιστικές. Η παιδική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε ακραία σωματική και ψυχική βλάβη, ακόμη και στο θάνατο. Μπορεί να οδηγήσει σε δουλεία και σε σεξουαλική ή οικονομική εκμετάλλευση. Και σχεδόν σε κάθε περίπτωση, αποκόπτει τα παιδιά από το σχολείο και την υγειονομική περίθαλψη, περιορίζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και απειλώντας το μέλλον τους.

Τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων –πολλά από τα οποία έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας των εγχώριων συγκρούσεων, καταστροφών ή φτώχειας– κινδυνεύουν επίσης να αναγκαστούν να εργαστούν ή ακόμη και να πέσουν θύματα εμπορίας, ειδικά αν μεταναστεύουν μόνα τους ή ακολουθούν παράτυπες διαδρομές με τις οικογένειές τους.

Τα παιδιά θύματα εμπορίας συχνά υφίστανται βία, κακοποίηση και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και κάποιοι μπορεί να αναγκαστούν να παραβιάσουν το νόμο. Για τα κορίτσια, η απειλή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι μεγάλη, ενώ τα αγόρια μπορεί να υφίστανται εκμετάλλευση από ένοπλες δυνάμεις ή ομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο αυτής της οδυνηρής τάσης της παιδικής εργασίας, η νόσος COVID-19 ενέτεινε το φαινόμενο διότι υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ευπαθών παιδιών, μεγαλύτερη ζήτηση για φθηνή εργασία, περισσότερες εταιρείες (και οικογένειες) οικονομικά ασθενείς, περισσότερες επιχειρήσεις που μετατοπίζουν τους πόρους τους από τη βελτίωση της επιχείρησης στη διατήρηση της επιχείρησης, καθώς και μειωμένη προστασία κατά της παιδικής εργασίας λόγω μειωμένης ρυθμιστικής εποπτείας σε εργοστάσια κ.λπ.

Παιδική Εργασία

Η πανδημία διέκοψε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις αλυσίδες εφοδιασμού, βαθαίνοντας τα δεινά των πιο ευάλωτων ανθρώπων του κόσμου. Εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας. Αυτή η αύξηση της ανεργίας και η απώλεια εισοδήματος ώθησαν πολλά νοικοκυριά στη φτώχεια – αναγκάζοντας τα παιδιά να εργαστούν για να τα βγάλουν πέρα. Σαν να μην είναι αρκετά άσχημα αυτά τα γεγονότα, το παγκόσμιο κλείσιμο σχολείων επηρέασε περίπου ένα δισεκατομμύριο μαθητές. Και το πιο λυπηρό, πολλά από αυτά τα παιδιά εξαρτώνταν από τα σχολεία για τα γεύματά τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι περισσότερα παιδιά από ποτέ στρατολογήθηκαν στην εργασία, με πολλά να παγιδεύονται σε επικίνδυνες επαγγελματικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη, η γεωργία και η μεταποίηση. Οι συνήθεις τραυματισμοί περιλαμβάνουν εγκαύματα, ακρωτηριασμούς, κατάγματα, τύφλωση, έκθεση σε τοξίνες και ηλεκτροπληξία. Η έκθεση της υγείας τους σε αυτά αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης δια βίου νευρολογικής βλάβης, και καρκίνου του πνεύμονα.

Αυξήθηκε η ζήτηση για παιδική εργασία

Η νόσος COVID-19 έχει αυξήσει τη ζήτηση για φθηνό εργατικό δυναμικό, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν συρρίκνωση των εσόδων. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν τους μισθούς για να αποκομίσουν έστω και ένα μικρό κέρδος.
Δυστυχώς, η διαφθορά εισχωρεί σε τέτοιες απελπισμένες στιγμές. Και σαν γεράκια που ψάχνουν για θήραμα, οι οργανωμένοι διακινητές παιδιών, που ενδιαφέρονται ελάχιστα για την υγεία του «εργατικού δυναμικού», αποσκοπούν στο να αποκομίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη όποτε και όπου είναι δυνατόν. Για αυτούς είναι η «χρυσή εποχή» εν μέσω παγκόσμιας δυστυχίας.

Λιγότερες προστατευτικές δικλείδες

Με πολλές από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού να είναι σε χάος, και τους κρατικούς πόρους να λιγοστεύουν, η νόσος COVID-19 μείωσε επίσης τραγικά τους μηχανισμούς που διαφορετικά θα καταπολεμούσαν την παιδική εργασία.

Η πανδημία έχει ελαχιστοποιήσει τα ταξίδια, αποτρέποντας έτσι πελάτες, ελεγκτές τρίτων χωρών, τις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές και τις αρχές επιβολής νόμου που είναι επιφορτισμένοι με την αποτροπή της παιδικής εργασίας από την επιθεώρηση εργοστασίων και άλλων εργοταξίων. Επιπλέον, πολλοί οργανισμοί που ιδρύθηκαν για την προστασία των ανθρώπων από την εμπορία λευκής σαρκός, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας και της παιδικής εργασίας, έχουν δει τη χρηματοδότησή τους να μειώνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων