03/01/2024 03/01/2024 Στις 3 Ιανουαρίου 1911 έφυγε από τη ζωή ο κοσμοκαλόγερος των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ο Παπαδιαμάντης χάρισε σελίδες αριστοτεχνικές στη νεοελληνική λογοτεχνία και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους διηγηματογράφους μας. Γεννημένος στη Σκιάθο το 1851, έμελλε να σφραγίσει με το έργο του την λογοτεχνία εμπλουτίζοντας το ηθογραφικό αφήγημα. Δίκαια κατά πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ο...
03 Ιανουαρίου, 2024 - 9:23
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2024 - 9:37

Ο Παπαδιαμάντης στην Αθήνα – Αφιέρωμα στον “άγιο των ελληνικών γραμμάτων” (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο Παπαδιαμάντης στην Αθήνα – Αφιέρωμα στον “άγιο των ελληνικών γραμμάτων” (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 3 Ιανουαρίου 1911 έφυγε από τη ζωή ο κοσμοκαλόγερος των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Ο Παπαδιαμάντης χάρισε σελίδες αριστοτεχνικές στη νεοελληνική λογοτεχνία και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους διηγηματογράφους μας. Γεννημένος στη Σκιάθο το 1851, έμελλε να σφραγίσει με το έργο του την λογοτεχνία εμπλουτίζοντας το ηθογραφικό αφήγημα. Δίκαια κατά πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ο “άγιος των ελληνικών γραμμάτων”.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έζησε τον περισσότερο χρόνο του στην Αθήνα και όταν κατάλαβε το τέλος του, αναζήτησε την αγαπημένη του Σκιάθο, όπου και πέθανε από πνευμονία τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου 1911.

Το κελί που έζησε ο Παπαδιαμάντης στην Αθήνα

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε ένα κελί στην Αθήνα στην πλατεία Ψυρρή, στους Αγίους Αναργύρους, ταπεινά και μοναχικά, γράφοντας και μεταφράζοντας. Ο π. Παντελεήμων είχε ξεναγήσει στο Πρακτορείο Ορθοδοξία (ope.gr) και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο στους χώρους όπου έζησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Αυτοβιογραφούμενος

Ας δούμε όμως πώς περιγράφει ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης σε μια αυτοβιογραφία του τον εαυτό του:

Εγεννήθην εν Σκιάθω, τη 4η Μαρτίου 1851. Εβγήκα από το Ελληνικόν Σχολείον εις τα 1863, αλλά μόνον τω 1867 εστάλην εις το Γυμνάσιον Χαλκίδος, όπου ήκουσα την Α και Β τάξιν. Την Γ εμαθήτευσα εις Πειραιά, είτα διέκοψα τας σπουδάς μου και έμεινα εις την πατρίδα. Κατά Ιούλιον του 1872 υπήγα εις το Άγιον Όρος χάριν προσκυνήσεως, όπου έμεινα ολίγους μήνας. Τω 1873 ήλθα εις Αθήνας και εφοίτησα εις την Δ του Βαρβακείου. Τω 1874 ενεγράφην εις την Φιλοσοφικὴν Σχολήν, όπου ήκουα κατ’ εκλογήν ολίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ’ ιδίαν δε ησχολούμην εις τα ξένας γλώσσας.

Μικρὸς εζωγράφιζα Αγίους, είτα έγραφα στίχους, και εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας. Τω 1868 επεχείρησα να γράψω μυθιστόρημα. Τω 1879 εδημοσιεύθη «Η Μετανάστις» , έργον μου, εις το περιοδικὸν «Σωτήρας». Τω 1882 εδημοσιεύθη «Οι έμποροι των Εθνών» εις το «Μὴ χάνεσαι». Αργότερα έγραψα περί τα εκατόν διηγήματα, δημοσιευθέντα εις διάφορα περιοδικά και εφημερίδας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων