18/10/2019 19/10/2019 Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Α.Θ.Π.  ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, κ. Ανθίμου, προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Οργανισμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Κατά την άφιξή του, το πρωί, τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο Μακεδονία Παλάς ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ....
18 Οκτωβρίου, 2019 - 14:44
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2019 - 11:59

Στη “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη” ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Πλούσιο ρεπορτάζ

Διαδώστε:
Στη “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη” ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Πλούσιο ρεπορτάζ

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Α.Θ.Π.  ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, κ. Ανθίμου, προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Οργανισμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

Κατά την άφιξή του, το πρωί, τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο Μακεδονία Παλάς ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Κατρανίδης Στυλιανός και Οφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την Πατριαρχική Συνοδεία αποτελούν οι  Σεβ. Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Δράμας κ. Παύλος και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος και Διάκονος κ. Γρηγόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Άρχων Πριμηκήριος κ. Αθανάσιος Αγγελίδης, ο  Εντιμ. κ. Hakan Çelik, Δημοσιογράφος, και Ἐντιμ. κ. Νικόλαος Μαγγίνας, Δημοσιογράφος – Φωτογράφος, Πέτρος Μπαζγκάρλο, εκ των Γραμματέων των Πατριαρχείων, και Παντελεήμων Κιοσέ, εκ των Νεωκόρων του Π. Πατριαρχικού Ναού.

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

 

Η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Θεσσαλονίκη

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος τέλεσε τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Περιφέρειας το οποίο έχει χαρακτηριστεί “πράσινο” κτήριο λόγω της βιοκλιματικής και γεωθερμικής του κατασκευής. Εκεί του επεφύλαξε θερμή υποδοχή ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως της ταυτότητας, της θρησκείας της εθνικότητας και του πολιτισμού μας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μια κοινή προσπάθεια θα δυνηθεί να αντιμετωπίσει τον δεινόν κίνδυνο. Δεν υπάρχει χρόνος και περιθώριον δι’ εφησυχασμόν” τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το ζητούμενο είναι η άμεση, συνεχής και πολύπλευρη κινητοποίηση και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός προς τη δημιουργία είναι αδιαπραγμάτευτος. “ Δεν υπάρχει διαφυγή από την ευθύνη. Δεν στοιχειοθετείται άλλοθι. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον εις το όνομα γεωπολιτικών σχεδιασμών και οικονομικών συμφερόντων” πρόσθεσε.

 

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ από την περιφέρεια

Από τη πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στον χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων αναφέρθηκε στον σπουδαίο αγώνα του «Πράσινου» Πατριάρχη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Τάκης Θεοδωρικάκος για τον «Πράσινο» Πατριάρχη

Συνεχίζοντας το πρόγραμμά του, ο Παναγιώτατος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βλατάδων.  Εκεί τέλεσε Τρισάγιο στο μνήμα του μακαριστού Μητροπολίτη Τυρολόης και Σερεντίου κυρού Παντελεήμονως  και εν συνεχεία θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ηγουμενείου της μονής.

Τον Παναγιώτατο υποδέχτηκαν  ο ηγούμενος της Μονής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Συμεών Πασχαλίδης, Αρχιερείς του Οικ.Θρονου, Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, και ευλαβείς χριστιανοί.

Επόμενη ευλογητική επίσκεψη του Οικ. Πατριάρχη ήταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης όπου τέλεσε τα θυρανοίξια του ιερού παρεκκλησίου Αγ. Ελευθερίου πρ. Φυλακών Επταπυργίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Στην Ι.Μ. Βλατάδων ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Το πρωινό του πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου και τα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής του Ευθύμη Βαρλάμη αφιερωμένης στον Άγιο Λουκά τον Ιατρό.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου Βασίλειος Παπάς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και τον Υπουργό κ. Καραόγλου επισκέφθηκε, κατά το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου 2019, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος. Στην είσοδο του κτιρίου έγινε δεκτός, τόσο από τον Υπουργό όσο και από την π. Βουλευτή του Νομού Καστοριάς, κα. Αντωνίου, Υπεύθυνη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καραόγλου προσέφερε ως δώρο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο μία εικόνα του Αγίου Βαρθολομαίου για τα 50 χρόνια της ιερωσύνης.

Στο μεταξύ, κατα την άφιξή του στο Υπουργείο, ο Πατριάρχης οδηγήθηκε στην είσοδο του κτιρίου, όπου είχε φυτέψει ενα κυπαρίσσι σε προηγούμενη επισκεψη του, το 2013.

Λίγο αργότερα, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, όπου υπεύθυνη του εν λόγω «στρατηγικού» γραφείου είναι η πρώην βουλευτής Καστοριάς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Προϊόντα από την Ίμβρο δοκίμασε ο Οικ. Πατριάρχης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σε έκθεση φωτογραφίας ο Οικ. Πατριάρχης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Παναγιώτατος στον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ο Οικ. Πατριάρχης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ο Οικ. Πατριάρχης

 

Εξάλλου, κατά το τέλος της ημέρας, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για την τελετή λήξης του διεθνούς διαγωνισμού, με θέμα «Κόσμημα εμπνευσμένο από το Βυζάντιο-Βυζαντινή Σαγήνη».

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση εκφώνησε η Γεν. Επιμελήτρια και Δ/ντρια του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη και Ιωάννα Λαλαούνη οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα το κόσμημα ως έργο τέχνης από τους Βυζαντινους-Ρωμαϊκούς χρόνους έως σήμερα.

Εν συνεχεία, έγινε η απονομή των βραβείων στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Ακολούθως, το λόγο έλαβε η Εικαστικός Μαρία Κομπατσιάρη η οποία μίλησε για την Έκθεση «Μολυβδούλα: Σφραγίζοντας την κληρονομιά του Βυζαντίου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με το φωνητικό σύνολο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπό τη διεύθυνση της Μαρίας-Εμμας Μελιγκοπούλου και τα εγκαίνια των εικαστικών εκθέσεων Μολυβδόβουλα: Σφραγίζοντας την κληρονομιά του Βυζαντίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Νεαπόλεως Βαρνάβας, Καστορίας Σεραφείμ, Λαγκαδά Ιωάννης, Σισανίου Αθανάσιος, οι Επίσκοποι Αμορίου Νικηφόρος, Θερμών Δημήτριος, Βρυούλων Παντελεήμων, ο Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού Κωνσταντίνος Κούτρας, Βουλευτές Θεσσαλονίκης, Πρυτάνεις και Εκπρόσωποι Φορέων καθώς και η συνοδεία του Πατριάρχου.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων