11/09/2023 11/09/2023 Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας τα οποία επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel με τον αριθμό των νεκρών συνανθρώπων μας να ανέρχεται πλέουν στους 15.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Συνολικά 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με νεώτερη...
11 Σεπτεμβρίου, 2023 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2023 - 9:27

Θεσσαλία: Δεν χτύπησε το πρώτο κουδούνι – Αμέριστη στήριξη στους πλημμυροπαθείς από την Εκκλησία – Στην Καρδίτσα εικόνα από το Άγιον Όρος

Διαδώστε:
Θεσσαλία: Δεν χτύπησε το πρώτο κουδούνι – Αμέριστη στήριξη στους πλημμυροπαθείς από την Εκκλησία – Στην Καρδίτσα εικόνα από το Άγιον Όρος

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας τα οποία επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel με τον αριθμό των νεκρών συνανθρώπων μας να ανέρχεται πλέουν στους 15. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Συνολικά 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Δεν χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Θεσσαλίας

Το πρώτο κουδούνι δεν θα χτυπήσει σήμερα στα σχολεία της Θεσσαλίας καθώς το “χτύπημα” την κακοκαιρίας της περασμένης εβδομάδας παραμένει νωπό με χωριά να βρίσκονται ακόμα βυθισμένα. Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού, και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, ανακοινώθηκε με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

“Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς γίνεται στη σκιά της πρωτοφανούς καταστροφής στη Θεσσαλία. Το μυαλό και η καρδιά όλων μας είναι δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και όλων όσοι δοκιμάζονται από τις σαρωτικές πλημμύρες. Προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι τα παιδιά των περιοχών που επλήγησαν, να επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια στη ζωή τους και στον φυσικό τους χώρο, που είναι το σχολείο”, αναφέρει στο μήνυμά του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά ο κ. Πιερρακάκης. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Η Εκκλησία στην πρώτη γραμμή στήριξης

Πόλεις όπως η Λάρισα και ο Βόλος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ η πολιτεία εξήγγειλε μέτρα στήριξης με τους πληγέντες ωστόσο να βρίσκονται σε σοκ μετά και τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους. Ζημιές υπέστησαν και ναοί ειδικά στα χωριά τα οποία βυθίστηκαν μέσα στο νερό.

Στο πλευρό των πλημμυροπαθών βρίσκεται έμπρακτα από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία. Οι Μητροπολίτες των περιοχών που βούλιαξαν από τον Daniel βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών. Ήδη ενορίες, μοναστήρια και ιδρύματα έχουν ανοίξει τις πύλες τους για να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην ανακούφιση των ανθρώπων που μέσα σε λίγες ώρες ισχυρής βροχής έχασαν τους κόπους μιας ζωής. Μετά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μεγάλο είναι το κύμα συμπαράστασης από Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες συλλέγουν τρόφιμα και νερά με σκοπό να αποσταλούν άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Καρδίτσα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη χθες στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Καρδίτσας και του Βόλου. Η κ. Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, επισκέφθηκε αρχικά, παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως, και ακολούθως το 1ο Δημοτικό Σχολείο, στα οποία φιλοξενούνται πλημμυροπαθείς.

Εν μέσω της δοκιμασίας που βιώνει η πόλη της Καρδίτσας και ευρύτερα η Θεσσαλία εξαιτίας της φονικής πλημμύρας που προκάλεσε η κακοκαιρία “Daniel”, η θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας» κομίζεται από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, για να ευλογήσει και να δώσει δύναμη στους πλημμυροπαθείς και σε όλους τους πιστούς.

Την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2ο23 στις 6:00 μ.μ., ο Σεβασμιώτατος κ. Τιμόθεος θα υποδεχθεί την Ιερά Εικόνα στη διασταύρωση των οδών Τρικάλων και Αγίου Νικολάου και θα ακολουθήσει Δοξολογία εντός του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ

Τρίκαλα

Στο πλευρό των πληγέντων και ο Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος. Επισκεπτόμενος την Φαρκαδόνα ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε μπροστά σε σκηνικό πολέμου συνιστώντας σε όλους ψυχραιμία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Δόξασε το Θεό που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα και μετέδωσε κλίμα αισιοδοξίας και τόνισε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα να αποκατασταθούν οι ζημιές τάχιστα.

Δείτε επίσης: Ο Μητροπολίτης Τρίκκης δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας

Το πρώτο ευχάριστο νέο από τα μαρτυρικά Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων είναι η επιστροφή των γερόντων, από το Δημοτικό Σχολείο που κατέφυγαν λόγω της πλημμύρας, στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης και η ζωή τους αρχίζει να ξαναβρίσκει τους πρότερους ρυθμούς.

Λάρισα

Η επικίνδυνα ανεβασμένη στάθμη του ποταμού Πηνειού στη Λάρισα απειλεί ακόμη κατοικημένες περιοχές με την κατάσταση στην αποκομμένη από τα πλημμυρικά φαινόμενα πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Με έκτακτες ανακοινώσεις η Ιερά Μητρόπολη έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και νερού σε όλες τις ενορίες ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στο κήρυγμά του να εύχεται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου η “σταυρωμένη Θεσσαλία και η εμπερίστατη Λάρισα να αναστηθούν”.

Δείτε επίσης: Μητροπολίτης Λαρίσης: “Η σταυρωμένη Θεσσαλία και η εμπερίστατη Λάρισα να αναστηθούν”

Την ίδια ώρα ενορίες της Μητρόπολης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την στήριξη των συνανθρώπων. Παρασκευή 170 δεμάτων στην Ενορία Αγ. Γεωργίου οδ. Βόλου παρασκευάστηκαν για τους αποκλεισμένους στη Ν. Σμύρνη.

Η Ενορία του Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης, με την καθοδήγηση του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, από την πρώτη ώρα της δοκιμασίας των πλημμυροπαθών, έκανε πράξη τον λόγο του Ευαγγελίου του Χριστού, ανοίγοντας την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και φιλοξενεί 30 συνανθρώπους μας.

Σε συντονισμό με τις κυρίες του φιλοπτώχου, τις Γυναίκες της Γιάννουλης που κάθε μέρα τους ετοιμάζουν σπιτικό φαγητό, τον Δήμο Λαρισαίων και την τοπική κοινότητα Γιάννουλης, κάνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας.

Βόλος

Στο Βόλο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής με νερό που δεν είναι πόσιμο και οι κάτοικοι στήνονται στις ουρές να πάρουν εμφιαλωμένο νερό για να πιουν και να μαγειρέψουν, όσοι βέβαια τους απέμεινε οικοσκευή. Και όλα αυτά με την πόλη να παραμένει βουτηγμένη στις λάσπες.

Η Ιερά Μητρόπολή Δημητριάδος και Αλμυρού έχει απευθύνει έκκληση στον λαό για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής δράσης της Τοπικής Εκκλησίας και σ’ αυτήν την έκτακτη κατάσταση ανάγκης, που αντιμετωπίζουμε. Τα είδη που μπορούν όσοι το επιθυμούν να προσφέρουν είναι κυρίως:

Πλαστικά σκεύη μιας χρήσης
Ζυμαρικά
Λάδι
Ρύζι
Ντοματοπελτές
Κατεψυγμένα λαχανικά κ. ά.

Τα είδη θα συγκεντρώνονται στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα και στις ενορίες.

Δείτε επίσης:

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τις φονικές πλημμύρες: «Όλοι ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την δραματική αυτή κατάσταση»

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος στο ope.gr για τις φονικές πλημμύρες στην Καρδίτσα – “Να προσευχηθούμε στην Παναγία”

Ο Φθιώτιδος Συμεών στο ope.gr για τις πληγείσες περιοχές της Μητρόπολης: Προσφέραμε φιλοξενία στα μοναστήρια και στον ξενώνα σε Δομοκό και Λαμία

Ο Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές της Μητρόπολης

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος επισκέφθηκε χώρους φιλοξενίας των διασωθέντων από τις πλημμύρες

Η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος απευθύνει έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Κακοκαιρία Daniel: Η Εκκλησία στο πλευρό των πλημμυροπαθών – Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας – Ναοί μετατρέπονται σε καταφύγια

Κακοκαιρία Daniel: Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια από τον Μητροπολίτη Τρίκκης – Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο πλευρό των πλημμυροπαθών σε Βόλο και Καρδίτσα

Ι.Μ. Λαρίσης: Έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες – Απειλεί τη Λάρισα ο Πηνειός – Δραματικές διασώσεις

Ι.Μ. Λαρίσης: Χωρίς Θεία Λειτουργία η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στις πληγείσες περιοχές – Το “ευχαριστώ” στους τολμηρούς ιερείς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων