07/05/2021 07/05/2021 Με τα εγκαίνια της έκθεσης: «Κάτω από τον χρυσό και γαλάζιο ουρανό – Εικόνες από Έλληνες δασκάλους από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα» εορτάζεται στο Βελιγράδι στις 10 Μαΐου 2021 η Ημέρα Εθνικού Μουσείου, που συμπίπτει με την 177η επέτειο από την ίδρυση του παλαιότερου μουσείου στη Σερβία. Μέσω της έκθεσης παρουσιάζονται η επιστημονική εργασία...
07 Μαΐου, 2021 - 20:29
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2021 - 20:40

Βελιγράδι: Ημέρα Εθνικού Μουσείου με Έκθεση Ελλήνων Αγιογράφων

Διαδώστε:
Βελιγράδι: Ημέρα Εθνικού Μουσείου με Έκθεση Ελλήνων Αγιογράφων

Με τα εγκαίνια της έκθεσης: «Κάτω από τον χρυσό και γαλάζιο ουρανό – Εικόνες από Έλληνες δασκάλους από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα» εορτάζεται στο Βελιγράδι στις 10 Μαΐου 2021 η Ημέρα Εθνικού Μουσείου, που συμπίπτει με την 177η επέτειο από την ίδρυση του παλαιότερου μουσείου στη Σερβία.

Μέσω της έκθεσης παρουσιάζονται η επιστημονική εργασία του επιμελητή του Τμήματος Μεσαίωνα, τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και επιτεύγματα στην παρουσίαση πολιτιστικών αγαθών.

Στην έκθεση έχουν συμπεριληφθεί 147 εικόνες. Σε σχέση με τις σερβικές και τις ρωσικές εικόνες, στη Συλλογή Μεταβυζαντινής Τέχνης του Νέου Αιώνα του Εθνικού Μουσείου οι εικόνες Ελλήνων ζωγράφων/αγιογράφων δεν είναι μόνο οι πολυπληθέστερες, αλλά και με μεγαλύτερη καλλιτεχνική αξία. Πρόκειται για εικόνες αγιογράφων/ζωγράφων από ελληνικά εδάφη, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γειτονικές χώρες, όπου οι επιρροές του ελληνικού πολιτισμού παρέμειναν αναγνωρίσιμες.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έργα ενός συγκεκριμένου ιταλο-κρητικού στιλ του 15ου έως και του 18ου αιώνα, από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Αδριατικής, που δημιουργήθηκε από τη συνάντηση Ορθόδοξων αλλά και την επιρροή των Καθολικών.

Οι εκθεσιακές εικόνες προέρχονται από Κρήτες ζωγράφους, όπως ο Αντρέας Ρίτζος, ο Νικόλαος Τζαφούρης και ο Ιερεμίας Παλλαδάς. Η δεύτερη μερίδα ελληνικών εικόνων στη συλλογή του Μουσείου δημιουργήθηκε εκτός της άμεσης επιρροής της ιταλο-κρητικής ζωγραφικής, στις ηπειρωτικές περιοχές των Βαλκανίων, τότε υπό οθωμανική κυριαρχία. Αναγνωρίζουν τις επαφές με τα έργα της μακροχρόνιας και σημαντικής σχολής Kostur, τα οποία αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της συνολικής διατηρηθείσας ζωγραφικής κληρονομιάς των Βαλκανίων την οθωμανική εποχή. Μια ειδική ομάδα αποτελείται από εικόνες από τους Αγίους Τόπους.

Πηγή: narodnimuzej.rs

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων