07/08/2022 07/08/2022 Στις 5 και 6 του μηνός Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά παγκοσμίως μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Στέκει προσκυνητικά προσευχομένη μπροστά από το μεγαλείο της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού που λίγο χρόνο προ του Πάθους Του έλαβε χώρα ενώπιον των Μαθητών Του Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννου, με...
07 Αυγούστου, 2022 - 15:03
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2022 - 15:05

Η “Θεία Μεταμόρφωση” του Σωτήρος στη Σαρακήνα και το Πλατανοχώρι

Διαδώστε:
Η “Θεία Μεταμόρφωση” του Σωτήρος στη Σαρακήνα και το Πλατανοχώρι
Στις 5 και 6 του μηνός Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά παγκοσμίως μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Στέκει προσκυνητικά προσευχομένη μπροστά από το μεγαλείο της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού που λίγο χρόνο προ του Πάθους Του έλαβε χώρα ενώπιον των Μαθητών Του Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννου, με τη συμμετοχή βεβαίως των Προφητών Μωϋσέως και Ηλιού. Συγκλονίζεται κάθε ψυχή σαν στέκεται μπροστά από αυτό το μεγαλείο του προς το εκούσιο Πάθος πορευομένου Κυρίου μας· και τούτο το βιώνει η Ορθοδοξία όχι μόνο ως λαμπρό γεγονός Θεοφανείας και ερμηνείας του προσώπου του Κυρίου μας, αλλά και ως κλήση προσωπική στον καθένα για συμμετοχή σε αυτό το μεγαλείο του ουρανού που σκύβει στη γη για να συνεπάρη μαζί Του και το πλάσμα Του, τον άνθρωπο.
Η μορφή του Χριστού μας απαστράπτουσα ως ο ήλιος και τα ενδύματά Του λαμπρά ως το φως σαγνεύουν βεβαίως και συγχρόνως υποβάλλουν την κάθε ψυχή που τυραννιέται μέσα σε αυτό το καμίνι της Κοινωνικής Σακχάρας. Κυρίως όμως εκφράζει κάθε ανθρώπινη λογική η φωνή του Αποστόλου Πέτρου που ζητεί- σχεδόν απαιτεί- από τον Διδάσκαλό του να μείνη μόνιμα σε αυτή τη σχέση κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτή είναι η Θεολογία της μετοχής της κατά  Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού  στο Άκτιστο Φως της Αγιοτριαδικής Ζωής. Αυτή τη Θεολογία εβίωσαν οι Πατέρες και αυτόν τον πόθο έθεσαν ως ύψιστο στόχο και  εφετό των Χριστοπόθητων ασκήσεών τους, με πρωτοκορυφαίο τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Επίσκοπο Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη λαμπρή και αγία ημέρα ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ακολουθούμενος από τον Διάκονό του, π. Νικόλαο Τσεπίση, έζησε Λειτουργικά μετέχοντας την παραμονή της Γιορτής στον Εσπερινό του εορτάζοντος Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαρακήνας. Τον πανέμορφο αυτόν Ιερό Ναό εφρόντισε αρχικώς ο αείμνηστος Παν. Αρχιμ. κυρός Φίλιππος Τραγάκης και κατόπιν προσέθεσε στους κόπους του προκατόχου του το μέγιστο μέρος της αγιογραφίας του Ναού ο Παν. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Παπαδόπουλος, Ιεροκήρυκας σήμερα της Μητροπόλεώς μας. Σήμερα, το πηδάλιο αυτής της μικρής Ενορίας, μαζί με τον πλησιόχωρο οικισμό του Αγίου Χαραλάμπους, έχει στα χέρια του ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Μήτσιου, Παιδαγωγός εξαίρετος και Θεολόγος, ακούραστος κοινωνικός και πνευματικός εργάτης της Μητροπόλεως Ιερισσού. Έφερε εις πέρας την αγιογράφηση του Ναού, περιέβαλε με πέτρα έξωθεν τον Ιερό Ναό και τον περίβολό του και κυρίως με τα πνευματικά του παιδιά έδωσε ζωντάνια στον τόπο.
Πρόκειται για έναν εκλεκτό συνεργάτη του Μητροπολίτου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, για το οποίο υπερηφανεύεται η Τοπική μας Εκκλησία. Στην Ακολουθία του Εσπερινού μετείχαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος της περιοχής Αιδ. Οικ. π. Αθανάσιος Κούκος και ο Αιδ. Οικ. π. Γεώργιος Κυζιρίδης. Τα αναλόγια εκόσμησαν ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Αντώνιος Φρατζίδης και μια εκλεκτή ομήγυρις Πρωτοψαλτών και Λαμπαδαρίων, μεταξύ των οποίων οι Διδάσκαλοι του Πρωτοψάλτου κ. Σωτήριος Δεσπότης, Πρωτοψάλτης Αγίας Βαρβάρας Τούμπας Θεσσαλονίκης και κ. Δημήτριος Κεχαγιάς, Πρωτοψάλτης Αγίας Αναστασίας Κηφισίας Θεσσαλονίκης, ως και πολύ φίλοι του ρέκτες της Βυζαντινής Μουσικής. Ειλικρινώς εγοήτευσαν το Εκκλησίασμα και ανάπαυσαν ψυχές.
Για περισσότερες φωτογραφίες, κάντε κλικ εδώ
Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων