11/02/2019 11/02/2019 Στον μητροπολιτικό Ναό στην Κέρκυρα, ο οποίος έχει και το όνομα του Αγίου Βλασίου και Αγίας Θεοδώρας, την ημέρα της εορτής μοιράζεται στο εκκλησίασμα “το χειμωνικό”, ένα μικρό κομμάτι καρπουζιού σε ανάμνηση θαύματος του Αγ. Βλασίου. Η εκκλησία, αναφέρει ότι ο Άγιος Βλάσιος θεράπευσε από τη μεγάλη επιδημία που είχε προσβάλει στο λαιμό παιδία μικρής...
11 Φεβρουαρίου, 2019 - 11:12

Το μοίρασμα του “χειμωνικού” και ο Αγ. Βλάσιος

Διαδώστε:
Το μοίρασμα του “χειμωνικού” και ο Αγ. Βλάσιος

Στον μητροπολιτικό Ναό στην Κέρκυρα, ο οποίος έχει και το όνομα του Αγίου Βλασίου και Αγίας Θεοδώρας, την ημέρα της εορτής μοιράζεται στο εκκλησίασμα “το χειμωνικό”, ένα μικρό κομμάτι καρπουζιού σε ανάμνηση θαύματος του Αγ. Βλασίου. Η εκκλησία, αναφέρει ότι ο Άγιος Βλάσιος θεράπευσε από τη μεγάλη επιδημία που είχε προσβάλει στο λαιμό παιδία μικρής ηλικίας της Κέρκυρας.

Το χειμωνικό (η ελληνική λέξη για το καρπούζι, λέξη που είναι τουρκικής προέλευσης) δεν μοιράζεται για την Αγία Θεοδώρα αλλά για τον Άγιο Βλάσιο Αρχιεπίσκοπο Σεβαστείας, που μαρτύρησε στα χρόνια του διωγμού του Λικινίου.
Ο Άγιος ιατρός το επάγγελμα θεράπευε δωρεάν ασθένειες του λαιμού, την δε παραμονή του μαρτυρίου του είχε πέσει θανατηφόρα επιδημία ασθένειας του λαιμού. Ζήτησε να του φέρουν οπώρας (φρούτα) που αφού ευλόγησε παρήγγειλε να δίνουν στα παιδιά όπου και θεραπεύθηκαν.

Έτσι στη Κέρκυρα επικράτησε το έθιμο να ευλογείται ανήμερα της μνήμης του, χειμωνικό, καρπούζι δηλαδή, και να μοιράζεται από ένα κομμάτι στους πιστούς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων