08/03/2023 08/03/2023 Ο εμβληματικός ναός της Αγίας Κυριακής στην καρδιά της Μυκόνου, αποκαταστάθηκε και είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους ευσεβείς πιστούς για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και φυσικά της Αναστάσεως. Η Αγία Κυριακή είναι μια από τις 70 μεταβυζαντινές Εκκλησίες που υπάρχουν στη Μύκονο , όπως η Ζωοδόχος Πηγή (Μητρόπολη), η Πανάχρα, ο Αγ. Νικόλαος του...
08 Μαρτίου, 2023 - 19:09
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2023 - 19:22

Μύκονος – Αγία Κυριακή: Η ιστορική Μεταβυζαντινή εκκλησία αποκαταστάθηκε και υποδέχεται το Πάσχα του πιστούς (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Μύκονος – Αγία Κυριακή: Η ιστορική Μεταβυζαντινή εκκλησία αποκαταστάθηκε και υποδέχεται το Πάσχα του πιστούς (ΦΩΤΟ)

Ο εμβληματικός ναός της Αγίας Κυριακής στην καρδιά της Μυκόνου, αποκαταστάθηκε και είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους ευσεβείς πιστούς για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και φυσικά της Αναστάσεως.

Η Αγία Κυριακή είναι μια από τις 70 μεταβυζαντινές Εκκλησίες που υπάρχουν στη Μύκονο , όπως η Ζωοδόχος Πηγή (Μητρόπολη), η Πανάχρα, ο Αγ. Νικόλαος του Γιαλού, η Αγ. Ελένη.

Η Αγία Κυριακή όπως και οι υπόλοιπες μεταβυζαντινές εκκλησίες της Μυκόνου έχουν  ωραία αρχιτεκτονική, σημαντικής ιστορικής αξίας εικόνες και λεπτοδουλεμένα τέμπλα.  Πολλές από αυτές έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Ο μεγάλος αριθμός τους εξηγείται με τα πολλά τάματα και την παλαιά συνήθεια των Μυκονιατών να τοποθετούν στους τοίχους των εκκλησιών τα οστά των νεκρών τους.


Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, συντόνισε τις εργασίες ώστε ο ναός να αποκατασταθεί και να διατηρηθούν τα ίχνη του στην ιστορία.

«Σε μεγάλο βαθμό η περιπέτεια της Αγίας Κυριακής υπήρξε κοινή με αυτή πολλών θρησκευτικών μνημείων, όταν φθάνει εκείνη η στιγμή να αντιμετωπίσουν την φθορά του χρόνου και τις βλάβες που προκαλούνται στην διαδρομή της ιστορίας τους. Τότε η Εκκλησία ως φορέας λειτουργίας του ναού και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, που φέρει τον θεσμικό ρόλο της προστασίας και ανάδειξης της ιστορικής, αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής αξίας των μνημείων, αν δεν συνεργαστούν δεν εξασφαλίζεται η ποιότητα των επεμβάσεων ούτε διαφυλάσσεται η αυθεντικότητα των μνημείων. Και τότε είναι σοβαρό το ενδεχόμενο τα μνημεία να χάνουν τα πολύτιμα ίχνη της ιστορίας και να απεκδύονται της αξία τους. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι με την συνεργασία τελικά όλων, φορέων και πολιτών, η Αγία Κυριακή μπορεί να υποδεχτεί και πάλι τους πιστούς».

Φωτογραφίες απο την αποκατάσταση: mykonosdaily.gr

Με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υλοποιήθηκαν οι εργασίες αρμολογήματος και επιχρίσματος του μνημείου με τα κατάλληλα υλικά χάρη στην δωρεά οικογένειας Μυκονιατών προς την Εκκλησία. Επίσης, οι εργασίες συντήρησης των λίθινων αρχιτεκτονικών στοιχείων έγιναν από εξειδικευμένο συνεργείο συντηρητών, την δαπάνη για τις οποίες ανέλαβε εξολοκλήρου ο Δήμος Μυκόνου.

Η ιστορία του ναού καταγράφεται στα νοταριακά έγγραφα


Η ζωή του μνημείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις χαρές και τις λύπες των κατοίκων της Μυκόνου.

Η δε ιστορία του ναού καταγράφεται σε νοταριακά έγγραφα. Σε αυτά τα έγγραφα από τις αρχές του 17ου αιώνα αναφέρεται και η ιστορία της συνοικίας της Αγίας Κυριακής. Όπως αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: «Η ζωή λοιπόν του μνημείου συνεχίζει να συνυφαίνεται με την ιστορία του τόπου και τις ζωές των ανθρώπων του. Μια ιστορία που ανιχνεύεται τουλάχιστον από τις αρχές του 17ου αιώνα όταν η συνοικία της Αγίας Κυριακής αναφέρεται σε νοταριακά έγγραφα, ενσωματώνει στην ύλη της την αρχαιότητα με τον δηλιανό βωμό με τα βουκράνια στην θέση της Αγίας Τράπεζας και τα μάρμαρα σε δεύτερη χρήση, επεκτείνεται σε μέγεθος μαζί με την εξάπλωση του οικισμού τον 18ο αιώνα, συνδέεται με τους Μαυρογένηδες άρχοντες, στεγάζει την εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας από την Μονή Ιβήρων που προστάτευσε τους κατοίκους από την πανώλη, μαρτυρά αδιόρατα τις χιλιάδες προσωπικές μνήμες θρησκευτικών τελετών από γενιά σε γενιά…»


Σημειώνεται ότι τα νοταριακά έγγραφα είναι κάτι σαν δικαιοπρακτικά έγγραφα και συνιστούν ιστορικές πηγές. Η σημασία αυτής της κατηγορίας πηγαίου υλικού ειδικά για την ιστορία του Δικαίου έχει ήδη επισημανθεί από την επιστήμη. Σύμφωνα με τον Ι. Βισβίζη, ειδικά στο μεταβυζαντινό δίκαιο, τα νοταριακά έγγραφα αποτελούν, μαζί με τις δικαστικές αποφάσεις, «το ζων δίκαιον». Σ΄ αυτά «εικονίζεται το εκάστοτε ισχύον δίκαιο» και αυτά αποτελούν την «κύρια και άμεση πηγή γνώσεως των νομικών καταστάσεων» και την «έμμεσο αλλά ασφαλή τοιαύτην του εθιμικού δικαίου».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων