01/08/2022 01/08/2022 Το ετήσιο Μνημόσυνο για τους  υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντες, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην Κύπρο, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Περθ την Κυριακή, 31 Ιουλίου. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Το μνημόσυνο τελέστηκε στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπίδιου, παρουσία της Ύπατης Αρμοστή της...
01 Αυγούστου, 2022 - 9:17

Επίσκοπος Κυανέων: «Ενωμένοι στον πόνο, αλλά και στην ελπίδα»

Διαδώστε:
Επίσκοπος Κυανέων: «Ενωμένοι στον πόνο, αλλά και στην ελπίδα»

Το ετήσιο Μνημόσυνο για τους  υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντες, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην Κύπρο, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Περθ την Κυριακή, 31 Ιουλίου.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπίδιου, παρουσία της Ύπατης Αρμοστή της Κύπρου στην Αυστραλία, Μάρθας Μαυρομάτη.

Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο Θεοφιλέστατος καλωσόρισε θερμά στο Περθ την Ύπατη Αρμοστή, η οποία πρόσφατα είχε τιμηθεί στο Σύδνεϋ με το παράσημο του Τάγματος της Χριστόφιλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ως αναγνώριση της ευσυνείδητης υπηρεσίας της και της αφοσίωσής της στην Εκκλησία και τα ιδεώδη του έθνους.

Στο κήρυγμά του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974 και στο πώς πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για δίκαιη λύση του Κυπριακού μέχρι να φτάσει η ένδοξη μέρα και να αποδοθεί δικαιοσύνη στην Κύπρο, το Άγιο Νησί, όπως σωστά αποκάλεσε ο Λεόντιος Μαχαιράς, ο Κύπριος ιστορικός.

Δοθείσης της ευκαιρίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ελπίδιος υπενθύμισε στους πιστούς το αναγκαστικό κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το 1971, τη δήμευση περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη μη αναγνώριση του «Οικουμενικού Status» του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Οικουμενικού Πατριαρχείου (παρά το γεγονός ότι ο όρος «Οικουμενικός» χρησιμοποιείται από τον 6ο αιώνα), αλλά και το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να έχει νομική ταυτότητα στη χώρα του και τέλος τις συστηματικές διώξεις θρησκευτικών μειονοτήτων που υπάρχουν ακόμα σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Εν κατακλείδι, η Χάρη Του είπε: «Καθώς μπαίνουμε στον μήνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, ας σταθούμε σήμερα ενώπιον του Χριστού και της Παναγίας, ενωμένοι όχι μόνο από τον πόνο μας, αλλά και ενωμένοι στην ελπίδα και προσευχόμενοι συνεχώς για ένα καλύτερο αύριο».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Kings Park State War Memorial, ως φόρος τιμής στους Ελληνοκύπριους που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων