08/01/2024 09/01/2024 Ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία, την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και την Ομογένεια αποτέλεσε η παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στον Αγιασμό των Υδάτων στο Βερολίνο. «Ο άνθρωπος αγιάζει τον τόπον. Der Mensch heiligt den Ort». Ένα γνωμικό που έχει ρίζες στην αρχαιότητα και παραπέμπει στη νοηματοδότηση του εκάστοτε τόπου από...
08 Ιανουαρίου, 2024 - 19:51
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2024 - 0:19

Αγιασμός των υδάτων στο Βερολίνο παρουσία του Προέδρου της Γερμανίας

Διαδώστε:
Αγιασμός των υδάτων στο Βερολίνο παρουσία του Προέδρου της Γερμανίας

Ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία, την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και την Ομογένεια αποτέλεσε η παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στον Αγιασμό των Υδάτων στο Βερολίνο.

«Ο άνθρωπος αγιάζει τον τόπον. Der Mensch heiligt den Ort». Ένα γνωμικό που έχει ρίζες στην αρχαιότητα και παραπέμπει στη νοηματοδότηση του εκάστοτε τόπου από τον άνθρωπο, ο οποίος φέρει μέσα του πίστη. Παραπέμπει ταυτόχρονα στην άρρηκτη σύνδεση του ανθρώπου με τον φυσικό χώρο, το περιβάλλον αλλά και το νερό που μας δώρισε ο Θεός. Τον τόπο που μοιραζόμαστε με συνανθρώπους μας με σεβασμό, τον τόπο στον οποίο φτάνουμε αναζητώντας «εργασία, ελευθερία, δημοκρατία, ένα καλύτερο μέλλον».

 

 

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε το μήνυμα προς τους πιστούς της Ενορίας του Βερολίνου αλλά και ολόκληρης της Γερμανίας, που επέλεξε να στείλει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος κατά την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων το Σάββατο στον ποταμό Σπρέε, στην καρδιά της Γερμανικής πρωτεύουσας, δίπλα στην καγκελαρία και το προεδρικό μέγαρο.

Παλιός γνώριμος της μεγάλης Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Γερμανίας αλλά και προσωπικά του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος αποδέχθηκε εγκάρδια την πρόσκληση να παραστεί στην τελετή με τη σύζυγό του, Έλκε. Μια συγκινητική στιγμή, η πρώτη φορά που Γερμανός Πρόεδρος παρίσταται στον Αγιασμό των Υδάτων. «Ο Γερμανός Πρόεδρος είναι προτεστάντης, η σύζυγός του καθολική, αμφότεροι πιστοί αλλά και φίλοι της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης. Ήταν στην πραγματικότητα επιθυμία του προέδρου Σταϊνμάιερ να έρθει στον Αγιασμό των Υδάτων για να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο την Εκκλησία αλλά συνολικά την προσφορά των Ελλήνων της Γερμανίας» ανέφερε στην Deutsche Welle στο περιθώριο της ιστορικού αυτής τελετής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος. Είναι άλλωστε άλλη μια επιβεβαίωση των αρμονικών ελληνογερμανικών σχέσεων, που παρά τους πολιτικούς κλυδωνισμούς στα χρόνια της κρίσης, έχουν περάσει σε μια νέα, δημιουργική φάση με πολλές πτυχές.

 

 

Διαχρονική η Γερμανική στήριξη στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας

Με την Μητρόπολη Γερμανίας πάντως και τους πιστούς της, είτε ήταν οι μετανάστες της δεκαετίας του ´60, είτε τα παιδιά αυτών, είτε ακόμη οι νεότερες γενιές που ήρθαν για σπουδές ή μια καλοπληρωμένη δουλειά, δεν διαταράχθηκαν ποτέ οι σχέσεις, παρατηρεί ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος (85 ετών αισίως). Κάνει μάλιστα και μια αναδρομή στο παρελθόν και τις παραδοσιακά καλές επαφές με κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς που στήριξαν το έργο της Μητρόπολης σε διαφορετικές ιστορικές φάσεις: από τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και την Άγκελα Μέρκελ, κόρη προτεστάντη ιερέα, τον οποίο μάλιστα γνώριζε ο Μητροπολίτης Γερμανίας, μέχρι σειρά Γερμανών προέδρων: από τον Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ και τον Γιοχάνες Ράου μέχρι τον Γιόαχιμ Γκάουκ -λουθηρανός πάστορας επίσης- και βέβαια τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει αναγνωριστεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στη Γερμανία. Όμως όπως είπε ο Μητροπολίτης Γερμανίας, «από συνειδητή επιλογή» αποφάσισε να μην επωφελείται η Μητρόπολη από τον Γερμανικό εκκλησιαστικό φόρο, αν και θα μπορούσε. Για τον ίδιο ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας πρέπει να είναι ουσιαστικός και το βάρος να πέφτει στην αθόρυβη ποιμαντική και κοινωνική προσφορά.

 

 

Ευχές για ειρήνη το 2024

Από την πλευρά του ο Γερμανός Πρόεδρος με τη σύζυγό του, παρά το ψύχος του Βερολίνου, παρακολουθήσαν με κατάνυξη και σεβασμό το τελετουργικό του Αγιασμού των Υδάτων και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, διαβάζοντας προσεκτικά τα κείμενα στα Γερμανικά, δίπλα σε εκπροσώπους άλλων Χριστιανικών εκκλησιών, την Ελληνίδα Πρέσβη στο Βερολίνο Μάρα Μαρινάκη και έντονη διπλωματική παρουσία από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μιλώντας στο Ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στέλνοντας ένα ευρύτερο μήνυμα για το 2024 στη σκιά των πολέμων που μαίνονται στη γειτονιά της Ευρώπης, ανέφερε: «Πιστεύω ότι όλοι ευχόμαστε για το νέο χρόνο περισσότερη ειρήνη σε σχέση με όσα βιώσαμε την χρονιά που πέρασε. Τα λέω αυτά με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική επίθεση που δέχθηκε. Τα λέω αυτά με ανησυχία, έχοντας κατά νου τη Μέση Ανατολή, όπου ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να βρεθούν οδοί και δυνατότητες προς επίτευξη της ειρήνης».

Ευγνωμοσύνη και χαρά εκφράζει από την πλευρά του και ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, η «ψυχή» της ιστορικής και δραστήριας Ενορίας Αναλήψεως του Σωτήρος στην περιοχή Στέγκλιτς του Βερολίνου. «Ήταν μια καλή και ευλογημένη αρχή για το νέο έτος. Οι ενορίτες χάρηκαν, ήταν τιμή για εμάς η παρουσία του Προέδρου. Και εμείς τον τιμήσαμε. Η παρουσία του εδώ δείχνει ότι πραγματικά εκτιμά τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα, αφουγκράζεται τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους. Εκτιμά κι εμάς τους Ορθοδόξους, μας αναγνωρίζει ως σημαντικό μέλος αυτής της κοινωνίας». Και ο ίδιος εστιάζει πάντως στο αγαθό της ειρήνης: «Εύχομαι ο κόσμος να ζήσει επιτέλους την ηρεμία, την ειρήνη, την γαλήνη και την αγάπη για να υπάρχει ευημερία και συνέχεια, εξέλιξη. Αυτό το εύχομαι βλέποντας κυρίως τις νέες γενιές που έρχονται σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητα. Εύχομαι ο Θεός να δώσει δύναμη και υπομονή στις ψυχές μας. Να χαρούμε και να απολαύσουμε την ειρήνη σε όλον τον κόσμο».

 

 

(Πηγή: Deutsche Welle)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων