05/02/2021 05/02/2021 Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση στις 2 Φεβρουαρίου 2021 στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης για τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, η Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου και το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου “Kωνσταντίνος Καραθεοδωρή“ έλαβε χώρα μπροστά στον επιτάφιο κίονα Καραθεοδωρή, που είναι τοποθετημένος στην αυλή...
05 Φεβρουαρίου, 2021 - 14:10
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2021 - 14:11

Μνημόσυνο στο Μόναχο για τον Κων. Καραθεοδωρή (1873 – 1950)

Διαδώστε:
Μνημόσυνο στο Μόναχο για τον Κων. Καραθεοδωρή (1873 – 1950)

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση στις 2 Φεβρουαρίου 2021 στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης για τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, η Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου και το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου “Kωνσταντίνος Καραθεοδωρή“ έλαβε χώρα μπροστά στον επιτάφιο κίονα Καραθεοδωρή, που είναι τοποθετημένος στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου.

Ο κίονας ήταν τοποθετημένος επάνω στον τάφο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Κοιμητήριο του Δάσους στο Μόναχο. Με ειδική επίσημη ελληνοβαυαρική τελετή, στις 7.7.2019 μεταφέρθηκε από τον τάφο του Έλληνα μαθηματικού και τοποθετήθηκε  στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, εις μνημόσυνον αιώνιον.

Λόγων των επίκαιρων βαυαρικών πολιτειακών διατάξεων προς αποφυγή της πανδημίας, δεν επετράπη εφέτος η συμμετοχή στο μνημόσυνο περισσοτέρων μελών της Παροικίας, παρά μόνο των κληρικών, αντιπροσωπείας του διδακτικού προσωπικού και της μαθητιώσας νεολαίας του Λυκείου Μονάχου, καθώς και ενός εκπροσώπου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον προἲστάμενο του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και από τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης η μαθήτρια Αλεξάνδρα Καΐρη (Α΄Λυκείου) απήγγειλε το ποίημα του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Θώδη, ενώ η μαθήτρια Δήμητρα Σαρακατσάνη ανέγνωσε το κείμενο της αναγγελίας θανάτου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, από τον τότε πρόεδρό της, Αναστάσιο Ορλάνδο, στις 23 Φεβρουαρίου 1950.

Στην τελετή παρέστησαν: η αναπληρώτρια διευθύντρια του Λυκείου Μονάχου “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“ κ. Ασημίνα Χρυσικού (φιλόλογος), ο υποδιευθυντής κ. Μιλτιάδης Αδάμ (μαθηματικός), ο πρώην διευθυντής κ. Σταύρος Ελευθεριάδης (γυμναστής), ο κ. Νικόλαος Γκάβαλος (μαθηματικός) και οι μαθητές/ριες Δήμητρα Σαρακατσάνη και Κωνσταντίνος Τικιστιρμάς (Β΄Λυκείου), και οι Αλεξάνδρα Καΐρη και Διονύσιος Γκάβαλος (Α’ Λυκείου).

Παρέστη επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου κ. Ιωάννης Σαρακατσάνης.

Όλοι οι παρευρεθέντες κατέθεσαν στο τέλος της εκδήλωσης μπροστά στον κίονα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή από ένα λουλούδι, ως έκφραση σεβασμού και τιμής προς τον μεγάλο και παγκοσμίου αίγλης Έλληνα Μαθηματικό, που υπήρξε και δάσκαλος του Αϊνστάιν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων