09/01/2024 10/01/2024 Την παραμονή της εορτής των Θεοφανείων, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους -11°C, τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, η ακολουθία του Εσπερινού της εορτής και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, ο οποίος ετέλεσε και...
09 Ιανουαρίου, 2024 - 15:53
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2024 - 1:37

Θεοφάνεια στη Σoυηδία και στη Δανία

Διαδώστε:
Θεοφάνεια στη Σoυηδία και στη Δανία

Την παραμονή της εορτής των Θεοφανείων, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους -11°C, τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, η ακολουθία του Εσπερινού της εορτής και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, ο οποίος ετέλεσε και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Κατ’ αυτήν εκκλησιάστηκε η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Σουηδία κ. Αικατερίνη Φουντουλάκη.

Την κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερού Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο του Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη και τον Ιερολ. Διάκονο κ. Γεώργιο Αρβανιτίδη.

Σύμφωνα με το τυπικό της ημέρας και λίγο πριν την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κλεόπας προσεκάλεσε τα παιδιά, τα οποία παρηκολούθησαν την τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού επί των υδάτων, κύκλω της προευτρεπισθείσης τραπέζης, και τους εξήγησε τα τελούμενα.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μητροπολίτης κ. Κλεόπας ανεχώρησε για την Δανία, όπου στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, στην πόλη Ροσκίλντε, την Κυριακή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, ιερούργησε στον εν λόγω ναό, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Σωσίπατρο Στεφανούδη.

Παρέστη ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Δανία, κ. Φραγκίσκος Κωστελλένος, μετά της συζύγου του.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κλεόπας επαίνεσε για την παρουσία και συμμετοχή τους, τόσο τα παιδιά, όσο και τα νεαρά ζευγάρια, και υπενθύμισε προς όλους την σημασία της εορτής στην ζωή της Εκκλησίας και στην προσωπική μας πορεία στον κόσμο.

Μετά την Θεία Λειτουργία και τηρώντας το εκεί έθιμο, άπαντες οι εκκλησιασθέντες μετέβησαν στην παρακείμενη λίμνη, και πάλι με θερμοκρασία -11°C, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο ανέσυρε ο κ. Περικλής Ρεντόπουλος από την Ρόδο.

Ακολούθως, άπαντες οι παριστάμενοι μετέβησαν στην αίθουσα του ναού, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κλεόπας ευλόγησε την βασιλόπιττα, προσέφερε στον κ. Ρεντόπουλο ως ευλογία έναν μικρό επιστήθιο σταυρό, ενώ ευλόγησε και την εόρτια τράπεζα, την οποία ευγενώς προσέφερε ο κ. Μιχαήλ Μπριλάκης από την Κρήτη, κατά την διάρκεια της οποίας νέοι και κυρίες έψαλλαν και τα κάλαντα των ημερών.

Αναλυτικά η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στην Κυριακή μετά τα Φώτα, 7 Ιανουαρίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεομάρτυρος, του εν Ιωαννίνοις Ροσκίλντε Δανίας:

Πανοσιολογιώτατε Αρχιμανδρίτα κ. Σωσίπατρε,
Εξοχώτατε Πρέσβυς της Ελλάδος στη Δανία κ. Φραγκίσκε Κωσταλλένε,
Μουσικολογιώτατοι,

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Στις απαρχές του νέου έτους και μόλις μια ημέρα μετά τη μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων, όπου έγινε φανερή η σωτήρια αποδεδειγμένη πράξη αγάπης του Τριαδικού Θεού, προς ολόκληρη την ανθρωπότητα, αξιώνομαι να βρίσκομαι κοντά σας, για μια ακόμη φορά.
Ο Κύριός μας έλαμψε πνευματικά στον κόσμο, ως «φῶς ἐκ φωτός», κι έτσι φυγάδευσε τα σκοτάδια της ανθρωπότητος, που βρισκόταν σε «χώρα καί σκιά θανάτου».
Αυτό άλλωστε το γεγονός το είχε προφητεύσει οκτώ αιώνες νωρίτερα ο Ησαΐας, με τον προσδιορισμό του Τιμίου Προδρόμου, του οποίου σήμερα τη σύναξη εορτάζουμε, ως του προσώπου εκείνου που θα προετοίμαζε τον δρόμο του Κυρίου: «Φωνή βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ, ἐτοιμάσατε τήν ὁδόν Κυρίου…».
Είναι η εμφάνιση του Αγίου Ιωάννου στις όχθες του Ιορδάνου ποταμού, που με το κήρυγμα και το βάπτισμα της μετανοίας, παρουσιάζει στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας το πρόσωπο του Θεανθρώπου Χριστού.
Είναι η φωνή, που μέσα στην έρημο της πνευματικής νέκρας, φωνάζει δυνατά, για ν᾽ ακουστεί το κήρυγμα της μετανοίας.
Είναι η φωνή που τερματίζει το θεάρεστο έργο της προετοιμασίας, με τα χαρακτηριστικά λόγια: «μετανοεῖτε, ἤγγικε γάρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν».
Είναι η φωνή που απαιτεί από τους ακροατές του, με όλη την επιβαλλόμενη αυστηρότητα, να κάνουμε τις καρδιές μας κατοικητήριο, ώστε να έλθει και να κατοικήσει μέσα τους ο Κύριος.
Είναι η πάντα επίκαιρη φωνή, που σαλπίζει στην έρημο αυτού του κόσμου, για να ξυπνήσουν συνειδήσεις, που νυστάζουν ή κοιμούνται πνευματικά.
Είναι η ίδια ζωηρή φωνή, που ζητά να ξεριζώσουμε από τις ψυχές μας τα αγκάθια των παθών μας και τους ογκόλιθους του εγωϊσμού και της σκληρότητάς μας, στη συμπεριφορά, στη σκέψη, στη νοοτροπία.
Έτσι, με την εσωτερική κάθαρση και εξομάλυνση του ψυχικού εδάφους, εφοδιασμένοι με τη μετάνοια, θα δεχθούμε μέσα μας τον Κύριο.
Ο Κύριος εγκαινιάζει την δημόσια δράση Του, με την ίδια φράση: «μετανοεῖτε, ἤγγικε γάρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν», για να διευκρινίσει αργότερα ότι «ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν ἐντός ὑμῶν ἐστίν».
Ας θυμηθούμε την παραβολή του ασώτου υιού, που μάς αποκαλύπτεται σε όλο το βάθος, η αιώνια θανάσιμη περιπέτεια του ανθρώπου, που αρνείται και θέλει να ζει χωρίς την κοινωνία αγάπης με το Θεό.
Ας βαδίσουμε κι εμείς τα σωτήρια βήματα της επιστροφής του ασώτου υιού, από την αυτοεξορία της χωρίς Θεό ζωής, στην πατρική στέγη της αγάπης και στοργής.
Ας σταματήσουμε την σπατάλη των προσωπικών χαρισμάτων και δωρεών του Θεού, σε έργα άνομα και θανατηφόρα.
Ας παύσει η φυγή του άμυαλου ανθρώπου από την κοινωνία της αγάπης του Θεού στην περιπλάνηση και αυτοκαταστροφή.
Τηρώντας και φέτος το έθιμο του καθαγιασμού των υδάτων και αφού ευχαριστήσω πρώτα από όλους τον π. Σωσίπατρο, ο οποίος διακονεί τις λειτουργικές και πνευματικές σας ανάγκες, τα μέλη του συμβουλίου, τους εθελοντές μας, αλλά και όλους εσάς για την παρουσία και συμπαράστασή σας, εύχομαι το νέο έτος να είναι ευλογημένο, ειρηνικό, καρποφόρο για την ομογένειά μας στη Δανία. Καλή χρονιά!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων