ORTHODOXIA REAL TIME NEWS FEED:
Select Language
MENU
PERSONAL NEWS ALARM ΕΓΓΡΑΦΗ
19/12/2023 20/12/2023 Για την αξία της ειρήνης κάνει λόγο μέσα από το φετινό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος. Όπως αναφέρει, «ο Χριστός ήρθε για να οδηγήσει τα βήματά μας στο δρόμο της ειρήνης για την αιώνια σωτηρία μας» και, μεταξύ άλλων, προσθέτει: «Σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή λόγω των...
19 Δεκεμβρίου, 2023 - 20:59
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2023 - 1:36

Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Κορέας Αμβροσίου

Διαδώστε:
Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Κορέας Αμβροσίου

Για την αξία της ειρήνης κάνει λόγο μέσα από το φετινό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος.

Όπως αναφέρει, «ο Χριστός ήρθε για να οδηγήσει τα βήματά μας στο δρόμο της ειρήνης για την αιώνια σωτηρία μας» και, μεταξύ άλλων, προσθέτει:

«Σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή λόγω των πολέμων και των εμφυλίων συρράξεων σε πολλά μέρη της γης, η αξία της ειρήνης φαίνεται ακόμη πιο πολύτιμη. Γι᾽ αυτόν τον λόγο είναι απολύτως απαραίτητο να κατανοήσουμε σε βάθος ότι η έλλειψη της ειρήνης στον κόσμο είναι αποτέλεσμα της έλλειψης της εσωτερικής ειρήνης στις καρδιές των ανθρώπων. Την αληθινή ειρήνη την δίνει μόνον «ο Άρχων της Ειρήνης» (Ησ. 9:6). Αλλά πώς θα πιστέψουν σ᾽ Αυτόν, «αν δεν έχουν ακούσει γι᾽ αυτόν; Και πώς πάλι θ᾽ ακούσουν γι᾽ αυτόν, αν κάποιος δεν τους τον κηρύξει; Γι᾽ αυτό προφήτεψε η Γραφή: Πόσο ωραίοι είναι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά!» (Ρωμ. 10:14-15). Πόσο όμορφος είναι ο ερχομός αυτών που φέρνουν την χαρμόσυνη είδηση για την ειρήνη, τη χαρμόσυνη είδηση για τα αγαθά! Διότι η αληθινή ζωή είναι η εσωτερική ειρήνη, η αληθινή ζωή είναι τα αγαθά της ανάστασης και της αγάπης.»

Αναλυτικά το φετινό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβροσίου:

Λίαν αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου εν Κυρίω,

Επειδή ο Θεός μας είναι γεμάτος ευσπλαχνία, έκανε ν᾽ ανατείλει για μας ένα φως από ψηλά, για να φωτίσει αυτούς που ζουν στο σκοτάδι και κάτω από τη σκιά του θανάτου, και να οδηγήσει τα βήματά μας στο δρόμο της ειρήνης (Λκ. 1: 78-79).

Το αγιογραφικό κείμενο που προτάξαμε είναι ένα μικρό απόσπασμα από μία πολύ σπουδαία προφητεία και ταυτόχρονα ένας υπέροχος ύμνος. Ανήκει στον Ζαχαρία, τον πατέρα του προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου, μετά την θαυμαστή γέννηση του παιδιού του. Χαρακτηρίζεται ως η τελευταία προφητεία της Παλαιάς Διαθήκης και η πρώτη της Καινής Διαθήκης, αποτελώντας έτσι το μεταίχμιο των δύο Διαθηκών.

Ο προφήτης Ζαχαρίας της Καινής Διαθήκης, μας βοηθά να προσεγγίσουμε, όσο είναι δυνατόν στους ανθρώπους, το ανερμήνευτο μυστήριο της θείας ενανθρωπήσεως του Χριστού και την μοναδική αποστολή Του στον κόσμο.

Μας εξηγεί πρώτον, ότι ο Θεός χάρη στην μεγάλη Του ευσπλαχνία έκανε να ανατείλει για όλους τους ανθρώπους ένα φως από ψηλά. Δεύτερον, ότι το φως, δηλαδή ο Χριστός, ήρθε στη γη για να φωτίσει αυτούς που ζουν στο σκοτάδι και κάτω από τη σκιά του θανάτου. Και τρίτον, ο Χριστός ήρθε για να οδηγήσει τα βήματά μας στο δρόμο της ειρήνης για την αιώνια σωτηρία μας.

Η προφητεία αυτή δεν αφορούσε μόνον στους ανθρώπους της εποχής στην οποία πρωτοειπώθηκε. Αφορά και μας σήμερα και θα αφορά όλους τους ανθρώπους μέχρι της συντέλειας του κόσμου.

Όλοι όσοι αξιωθήκαμε, «κατὰ τὴν δωρεὰν τῆς χάριτος τοῦ Θεοῦ» (Εφ. 3:7), να δούμε «το αληθινό το φως, που καθώς έρχεται στον κόσμο φωτίζει κάθε άνθρωπο» (Ιω. 1:9), αξίζει να προσέξουμε την ιεραποστολική διάσταση της προαναφερόμενης προφητείας. Να εξετάσει ο καθένας μας τι έκανε και τι κάνει γι᾽ «αυτούς που ζουν στο σκοτάδι και κάτω από τη σκιά του θανάτου», επειδή ακόμη δεν έχουν γνωρίσει τον Χριστό. Να συνειδητοποιήσουμε το ιερό χρέος μας για την εξάπλωση της ορθόδοξης μαρτυρίας στο περιβάλλον μας. Να βοηθήσουμε ώστε κι άλλοι «να οδηγήσουν τα βήματά τους στο δρόμο της ειρήνης».

Σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή λόγω των πολέμων και των εμφυλίων συρράξεων σε πολλά μέρη της γης, η αξία της ειρήνης φαίνεται ακόμη πιο πολύτιμη. Γι᾽ αυτόν τον λόγο είναι απολύτως απαραίτητο να κατανοήσουμε σε βάθος ότι η έλλειψη της ειρήνης στον κόσμο είναι αποτέλεσμα της έλλειψης της εσωτερικής ειρήνης στις καρδιές των ανθρώπων. Την αληθινή ειρήνη την δίνει μόνον «ο Άρχων της Ειρήνης» (Ησ. 9:6). Αλλά πώς θα πιστέψουν σ᾽ Αυτόν, «αν δεν έχουν ακούσει γι᾽ αυτόν; Και πώς πάλι θ᾽ ακούσουν γι᾽ αυτόν, αν κάποιος δεν τους τον κηρύξει; Γι᾽ αυτό προφήτεψε η Γραφή: Πόσο ωραίοι είναι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά!» (Ρωμ. 10:14-15). Πόσο όμορφος είναι ο ερχομός αυτών που φέρνουν την χαρμόσυνη είδηση για την ειρήνη, τη χαρμόσυνη είδηση για τα αγαθά! Διότι η αληθινή ζωή είναι η εσωτερική ειρήνη, η αληθινή ζωή είναι τα αγαθά της ανάστασης και της αγάπης.

Από την ιεραποστολική διάσταση της εορτής των Χριστουγέννων ας γεννηθεί μέσα μας το ιερό φιλότιμο να ευαγγελιστούμε, «εκεί όπου δεν έχει ακόμη ακουστεί το όνομα του Χριστού» (Ρωμ. 15:20), την μεγάλη χαρά «ότι γεννήθηκε για χάρη σας σωτήρας, κι αυτός είναι ο Χριστός, ο Κύριος» (Λκ. 2:10-11)

Ας ευχηθούμε κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας να ψάλλουν την μέρα των Χριστουγέννων: «Θεός ων ειρήνης, Πατήρ οικτιρμών, της μεγάλης βουλής σου τον άγγελον, ειρήνην παρεχόμενον απέστειλας ημίν. Όθεν θεογνωσίας προς φως οδηγηθέντες, εκ νυκτός ορθρίζοντας, δοξολογούμεν σε, φιλάνθρωπε». (Καταβασίες Χριστουγέννων, ωδή ε´)

Αγαπητοί μου, εκ μέρους όλων των κληρικών και συνεργών μας εν Κυρίω, σας εύχομαι καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα. Είθε το φως και η ειρήνη του Χριστού να πλημμυρίζουν τη ζωή μας.

Μετά πολλής αγάπης και εξιδιασμένης τιμής εν Κυρίω γεννηθέντι και επιφανέντι,

+ ο Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων
Τα σημαντικότερα νέα