30/01/2024 30/01/2024 “Η ελληνορθόδοξη παιδεία για το παιδί μας είναι ο χυμός και το οξυγόνο που κρατεί το δένδρο στη ζωή και το κάμει να αυξάνεται, να μεγαλώνει”. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος στο μήνυμά του για την ημέρα των Ελληνικών γραμμάτων.  Στην Εγκύκλιο με τίτλο: “Γονείς και Ελληνικά Γράμματα”, τονίζει ότι: “Αν...
30 Ιανουαρίου, 2024 - 9:24
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2024 - 16:01

Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος: “Γονείς και Ελληνικά Γράμματα”

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος: “Γονείς και Ελληνικά Γράμματα”

“Η ελληνορθόδοξη παιδεία για το παιδί μας είναι ο χυμός και το οξυγόνο που κρατεί το δένδρο στη ζωή και το κάμει να αυξάνεται, να μεγαλώνει”. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος στο μήνυμά του για την ημέρα των Ελληνικών γραμμάτων. 

Στην Εγκύκλιο με τίτλο: “Γονείς και Ελληνικά Γράμματα”, τονίζει ότι: “Αν οι γονείς καταλάβουν αυτή την αξία της ελληνορθόδοξης παιδείας, θα βάλουν σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα και θα φροντίσουν το παιδί τους, πάνω απ’ όλα, να αποκτήσει ελληνορθόδοξη παιδεία. Έλληνες γονείς. Τα παιδιά σας χρειάζονται εληνορθόδοξη παιδεία. Χριστό και ψυχή. Φροντίστε τα παιδί σας να αποκτήσει αυτή την ελληνορθόδοξη παιδεία στο ελληνικό σχολείο και στο κατηχητικό. Μη πλανάσθε. Το παιδί δεν θα κρατηθεί έλληνας χωρίς ελληνορθόδοξη παιδεία. Το σύνθημά μας πρέπει να είναι σχολεία. Περισσότερα σχολεία. Και όλα τα ελληνόπουλα στα ελληνικά σχολεία και όχι μόνο τα ελληνόπουλα. Στο ελληνορθόδοξο ημερήσιο σχολείο «Μεταμόρφωσις» έχουμε και παιδιά που δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Η ελληνορθόδοξη παιδεία είναι ωφέλιμη για όλους και απαραίτητη για τους Έλληνες”.

Αναλυτικά η Εγκύκλιος: 

Το είπαμε πολλές φορές και το επαναλαμβάνουμε τώρα. Οι Έλληνες γονείς είναι από τους καλύτερους γονείς. Αγαπούν και φροντίζουν τα παιδιά τους. Θυσιάζονται για τα παιδιά τους. Τους προσφέρουν το καλύτερο σπίτι. Το καλύτερο περιβάλλον. Το καλύτερο φαγητό. Το καλύτερο ντύσιμο. Και πάρα πολύ καλή μόρφωση. Ο Έλληνας γονιός θέλει το παιδί του να πάρει πανεπιστημιακό πτυχίο.

Ζούμε στον Καναδά. Στην καλύτερη χώρα του κόσμου σε ποιότητα ζωής. Τα έχουμε όλα. Δεν μας λείπει τίποτε. Όλος ο κόσμος θα ζήλευε και θα ήθελε να ζούσε στον Καναδά. Μπορούμε να πούμε, πως η ζωή μας εν συγκρίσει με τη ζωή του άλλου κόσμου σε πάρα πολλές άλλες χώρες είναι παραδεισένια. Ζούμε ειλικρινά σε χλιδή.

Μήπως αυτή η χλιδή είναι πρόβλημα για όλους μας; Η παροιμία λέγει. «Η χλιδή είναι ωραίο πράγμα, όμως οι περισσότερες βασιλείες εξέπνευσαν (πέθαναν) στο μαλακό κρεββάτι της χλιδής». Μήπως ζώντας σ’ αυτή τη χλιδή και την ευδαιμονία ξεχνούμε τις πραγματικές αξίες της ζωής;

Ποιά είναι τα ιδανικά μας και ποιος ο σκοπός της ζωής; Μήπως το «φάγομεν, πίομεν αύριον γαρ αποθνήσκομεν»; Όποιος φθάνει εκεί είναι τελειωμένος. Εάν αυτό το σύνθημα προσπαθήσει να εφαρμόσει στη ζωή του, θα αντιμετωπίσει πολλές στεναχώριες και πολλές λύπες σ’ αυτή τη ζωή, και το κυριότερο, θα χάσει την αιωνιότητα.

Η ζωή δεν αρχίζει με τη γέννηση και τελειώνει με τον θάνατο. Συνεχίζεται και πέραν της πλάκας του τάφου. Και η ζωή πέραν της πλάκας του τάφου εξαρτάται από τη ζωή που κάμνει ο άνθρωπος σ’ αυτόν τον κόσμο. Το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουμε στην αιωνιότητα το δημιουργούμε με τα έργα μας και την πίστη μας σ’ αυτή τη ζωή.

Να επιστρέψουμε στο θέμα μας. Γονείς και Ελληνικά Γράμματα. Οι τόσο καλοί γονείς, όπως τους περιγράψαμε στην αρχή, αντιλαμβάνονται την αξία των Ἑλληνικῶν Γραμμάτων; Όταν λέμε Ελληνικά Γράμματα, δεν εννοούμε την μάθηση της άλφα βήτα. Την μάθηση να διαβάζουμε. Την μάθηση να μιλούμε λίγες σπασμένες ελληνικές λέξεις. Όταν μιλάμε για Ελληνικά Γράμματα, εννοούμε την ελληνορθόδοξη παιδεία.

Η ελληνορθόδοξη παιδεία περιλαμβάνει τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Φροντίζει να κάμει τον άνθρωπο έλληνα και ορθόδοξο. Η ιστορία των ελλήνων είναι τέτοια που ο καθένας πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος να είναι έλληνας. Η Ορθοδοξία είναι η αληθινή πίστη. Είναι το έγκυρο διαβατήριο με το οποίο ο ελληνορθόδοξος περνά από τη γη στους ουρανούς. Στην αιωνιότητα.

Καταλαβαίνουν οι γονείς τις δυο αυτές αξίες των Ελληνικών Γραμμάτων όσο πρέπει; Δίνουν στα παιδιά τους ελληνορθόδοξη παιδεία που είναι το καλύτερο εφόδιο να αντιμετωπίσουν τη ζωή επί της γης, αλλά και να κληρονομήσουν τη ζωή στην αιωνιότητα;

Πιστεύω, ότι όλοι οι έλληνες γονείς καταλαβαίνουν την αξία των Ελληνικών Γραμμάτων. Φοβούμαι όμως, ότι δεν φροντίζουν τα παιδιά τους να πάρουν πραγματική ελληνορθόδοξη παιδεία. Παρασύρονται και θέτουν άλλες προτεραιότητες για τα παιδιά τους, ενώ στην ουσία η βασικότερη προτεραιότητα για τα παιδιά είναι η ελληνορθόδοξη παιδεία.

Η ελληνορθόδοξη παιδεία για το παιδί μας είναι ο χυμός και το οξυγόνο που κρατεί το δένδρο στη ζωή και το κάμει να αυξάνεται, να μεγαλώνει. Είναι, αν θέλετε, τροφή αθανασίας. Τρέφει πνευματικά το παιδί εδώ και το ετοιμάζει να μεταβεί στην αιωνιότητα και να ζήσει αιώνια.

Αν οι γονείς καταλάβουν αυτή την αξία της ελληνορθόδοξης παιδείας, θα βάλουν σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα και θα φροντίσουν το παιδί τους, πάνω απ’ όλα, να αποκτήσει ελληνορθόδοξη παιδεία.

Έλληνες γονείς. Τα παιδιά σας χρειάζονται εληνορθόδοξη παιδεία. Χριστό και ψυχή. Φροντίστε τα παιδί σας να αποκτήσει αυτή την ελληνορθόδοξη παιδεία στο ελληνικό σχολείο και στο κατηχητικό. Μη πλανάσθε. Το παιδί δεν θα κρατηθεί έλληνας χωρίς ελληνορθόδοξη παιδεία. Το σύνθημά μας πρέπει να είναι σχολεία. Περισσότερα σχολεία. Και όλα τα ελληνόπουλα στα ελληνικά σχολεία και όχι μόνο τα ελληνόπουλα. Στο ελληνορθόδοξο ημερήσιο σχολείο «Μεταμόρφωσις» έχουμε και παιδιά που δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Η ελληνορθόδοξη παιδεία είναι ωφέλιμη για όλους και απαραίτητη για τους έλληνες.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων