09/04/2023 09/04/2023 Εκατοντάδες κληρικοί και πιστοί της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας γιόρτασαν στο Βουκουρέστι την είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα συμμετέχοντας  το απόγευμα του Σαββάτου 8 Απριλίου 2023 στη λιτανεία της Βαϊοφόρου, η οποία κατά την τοπική παράδοση ονομάζεται “Προσκύνημα των Λουλουδιών”. Η λιτανεία ξεκίνησε από την Ιερά Μονή Radu Vodă και ολοκληρώθηκε στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό....
09 Απριλίου, 2023 - 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2023 - 10:55

Πατριάρχης Ρουμανίας: Το Προσκύνημα των Λουλουδιών μας θυμίζει ότι είμαστε παροδικοί σ αυτόν τον κόσμο

Διαδώστε:
Πατριάρχης Ρουμανίας: Το Προσκύνημα των Λουλουδιών μας θυμίζει ότι είμαστε παροδικοί σ αυτόν τον κόσμο

Εκατοντάδες κληρικοί και πιστοί της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας γιόρτασαν στο Βουκουρέστι την είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα συμμετέχοντας  το απόγευμα του Σαββάτου 8 Απριλίου 2023 στη λιτανεία της Βαϊοφόρου, η οποία κατά την τοπική παράδοση ονομάζεται “Προσκύνημα των Λουλουδιών”.

Η λιτανεία ξεκίνησε από την Ιερά Μονή Radu Vodă και ολοκληρώθηκε στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό.

Η μετάδοση έγινε από το Trinitas TV:

Τους προσκυνητές με επικεφαλής τον Επίσκοπο Πλοεστίου, κ. Βαρλαάμ, υποδέχτηκε στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Τελέστηκε ο αγιασμός της Ιεράς Εικόνας της Εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα Βαϊοφόρου, από τον Μακαριώτατο  Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ ο οποίος μιλώντας στους πιστούς τόνισε πως: «Η εορτή της Εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, είναι μια όμορφη εορτή γεμάτη πνευματικά νοήματα».

Ο Μακαριώτατος  επέλεξε να παρουσιάσει πέντε από τα πολλά νοήματα της Κυριακής των Βαϊων

«Το προσκύνημα των λουλουδιών είναι προάγγελος του Αγίου Πάσχα και η μαρτυρία του Χριστο,  του νικητή του θανάτου».

«Το Προσκύνημα των Λουλουδιών είναι μια πομπή σε κοινωνία και μια συγκέντρωση σε κίνηση: ξεκινά από μια εκκλησία και καταλήγει σε μια εκκλησία».

«Το Προσκύνημα των Λουλουδιών είναι ευλογία για την πόλη και σύμβολο της φιλίας των ανθρώπων με τον Χριστό, γιατί ο Χριστός ο Κύριος ανέστησε τον φίλο του Λάζαρο από τη Βηθανία που είχε πεθάνει τέσσερις μέρες πριν».

«Το προσκύνημα των λουλουδιών μας δείχνει ότι τα άνθη της πίστης και τα φώτα της αρετής που συγκεντρώνονται στην ψυχή μέσω της νηστείας, της προσευχής, της μετάνοιας, της εξομολόγησης και της κοινωνίας πιο συχνά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής του Πάσχα, που συμβολίζονται από τα κλαδιά φοίνικα και ιτιάς, προσφέρονται Ο Χριστός ως σημάδι αγάπης δικό μας, ως απάντηση στην αγάπη Του».

«Το Προσκύνημα των Λουλουδιών μας βοηθά να σκεφτούμε το απόλυτο νόημα της ζωής μας: το πέρασμα μέσα από την πόλη από τη μια εκκλησία στην άλλη είναι το πέρασμα του πιστού στην άφθαρτη ουράνια πόλη, στην ουράνια Ιερουσαλήμ για την οποία μιλάει το Βιβλίο της Αποκάλυψης στο κεφάλαιο 21, δείχνοντας ότι είναι ‹ σαν μια όμορφα στολισμένη νύφη, και δεν θα υπάρχει ούτε φεγγάρι ούτε ήλιος, γιατί ο Κύριος με τη δόξα Του φωτίζει την πόλη”.

Το Προσκύνημα των Λουλουδιών μας θυμίζει ότι είμαστε παροδικοί

Ο  Πατριάρχης Ρουμανίας έδωσε έμφαση στο ότι «το προσκύνημα μας θυμίζει ότι είμαστε παροδικοί σε αυτόν τον κόσμο»

«Το προσκύνημα» τόνισε «όπως η λέξη «Πάσχα», που σημαίνει «περνώντας» – μας λέει ότι είμαστε παροδικοί, ταξιδιώτες σε αυτή τη γη, όπως διευκρινίζει ο άγιος Απ. Παύλος, λέγοντας ότι «δεν έχουμε μόνιμη πόλη εδώ στη γη, αλλά αναζητούμε την πόλη που θα είναι›, δηλαδή την ουράνια πόλη», είπε ο Πατριάρχης Δανιήλ.

«Περνάμε λοιπόν από την πόλη και περνάμε μέσα από τη ζωή. και αυτό που κουβαλάμε στα χέρια μας και στην ψυχή μας είναι αυτό που κληρονομήσαμε από τους πατέρες μας ή μαζέψαμε με προσευχή και κόπο. Αυτό είναι το άφθαρτο φως που μεταφέρουμε στην επουράνια πόλη: το φως που συγκεντρώνεται στην ψυχή με την προσευχή, τη μετάνοια και τις καλές πράξεις», τόνισε ο πατήρ Πατριάρχης.

Στο τέλος ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην ομαλή διεξαγωγή του προσκυνήματος που διοργάνωσαν το Πατριαρχείο Ρουμανίας και η Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου.

Φωτογραφίες: Basilica.ro

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων