16/02/2022 16/02/2022 Το Πατριαρχείο Ρουμανίας προέβει σε ανακοίνωση με την οποία καταρρίπτει τις ψευδείς ειδήσεις περί μη φορολόγησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και περί προνομιακής μεταχείρισής της από το κράτος. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Το Γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: Η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως κάθε άλλη θρησκευτική λατρεία στη Ρουμανία, πληρώνει φόρους όπως προβλέπει ο...
16 Φεβρουαρίου, 2022 - 13:51
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2022 - 14:18

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας καταρρίπτει τις ψευδείς ειδήσεις εις βάρος του

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Ρουμανίας καταρρίπτει τις ψευδείς ειδήσεις εις βάρος του

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας προέβει σε ανακοίνωση με την οποία καταρρίπτει τις ψευδείς ειδήσεις περί μη φορολόγησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και περί προνομιακής μεταχείρισής της από το κράτος.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το Γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως κάθε άλλη θρησκευτική λατρεία στη Ρουμανία, πληρώνει φόρους όπως προβλέπει ο νόμος.

Αυτός ο νόμος για την φορολόγηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην ουσία αφορά τη σχέση μεταξύ του κράτους και των θρησκευτικών δογμάτων, όχι μόνο για τη σχέση μεταξύ του κράτους και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τα μόνα έσοδα των θρησκευτικών λατρειών στη Ρουμανία που απαλλάσσονται από τη φορολογία είναι αυτά που προέρχονται από την πώληση αντικειμένων και βιβλίων λατρείας, και αυτά που προέρχονται από εισφορές (όχι φόρους!) για ορισμένες θρησκευτικές υπηρεσίες, που δεν αποτελούν εμπορικές δραστηριότητες.

Τα κεφάλαια από αυτές τις πηγές, που προορίζονται για τη στήριξη της αυτοχρηματοδότησης (τόσο πραγματική όσο και η μερική κρατική χρηματοδότηση), επανεπενδύονται στη συντήρηση και την επισκευή χώρων λατρείας, καθώς και στο εκτεταμένο φιλανθρωπικό έργο που έχει τεράστια οφέλη στην ρουμάνικη κοινότητα.

Οι θρησκευτικές λατρείες έχουν δημοσιονομικό καθεστώς παρόμοιο με αυτό των ΜΚΟ, των πολιτικών κομμάτων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των πανεπιστημίων, δηλαδή τα κεφάλαια που κυκλοφορούν εντός του οργανισμού έχουν σκοπό να ενισχύσουν τον ίδιο τον οργανισμό και να διευκολύνουν την εύρυθμη λειτουργία του.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας καταβάλλει φόρο στα κτίρια και τη γη που χρησιμοποιεί, στους μισθούς των κληρικών και μη κληρικών, καθώς και για κάθε εισόδημα που αποκτάται από οικονομική δραστηριότητα, εάν τα κεφάλαια που προκύπτουν από τη δραστηριότητα αυτή δεν προορίζονται για κοινωνικά, φιλανθρωπικά, θρησκευτικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά έργα.

Στον δημόσιο διάλογο, οι ειδήσεις τύπου «Η Εκκλησία δεν πληρώνει φόρους» είναι ένα θέμα που δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

Κανένα δημοκρατικό κράτος, μέσω των σοφών εκπροσώπων του, δεν πνίγει τους πιο πιστούς κοινωνικούς εταίρους του, όπως τα θρησκευτικά δόγματα, των οποίων η ηθική έχει αποδειχθεί με απτά παραδείγματα και σε περιόδους κοινωνικής κρίσης, όπως η διετής πανδημία. Επί χρόνια ολόκληρα η Ορθόδοξη Εκκλησία συμβάλλει κοινωνικά και φιλανθρωπικά, συμπεριλαμβανομένου την προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που είναι σε ανάγκη και σε ιατρικά ιδρύματα που επλήγησαν από την πανδημία με ποσό άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ορθολογική σχέση μεταξύ του κράτους και των θρησκευτικών λατρειών αντανακλά έτσι τη σχέση του δημοκρατικού κράτους με τους ίδιους τους πολίτες του, πρώτα απ ‘όλα με τους πιο εμπλεκόμενους πολιτικά.

Πώς ξεκίνησε η παραφιλολογία περί ειδικής μεταχείρισης της Εκκλησίας της Ρουμανίας:

Ο υπουργός Οικονομικών, Adrian Câciu, στην ερώτηση που του τέθηκε για το ενδεχόμενο φορολόγησης των εκκλησιαστικών εσόδων, δήλωσε:

«Δεν θέλω να σχολιάσω αυτή τη στιγμή. Ας δούμε πρώτα με ποιον τρόπο θα προσεγγίσουμε όλες τις καταστάσεις. Δεν δίνω απάντηση αυτή τη στιγμή, γιατί πρέπει να διερευνήσουμε πρώτα από όλα κάθε τομέα όπως είναι, με βάση τους νόμους», είπε ο Adrian Câciu, στον ιστότοπο Antena 3.
Ο υπουργός Οικονομικών έχει επισημάνει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να φορολογηθούν τα εκκλησιαστικά έσοδα.

«Δεν είπα ότι το αποκλείω, δεν είπα τίποτα. Είπα ότι ψάχνουμε παντού, όχι μόνο για να βρούμε φόρους. Πρόκειται για την εκπλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ρουμανίας που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ε.Ε, και την πραγματοποίηση αυτής της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, ειδικά για την πάταξη της παραοικονομίας», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Η κυβέρνηση στηρίζει επίσης την Εκκλησία μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και μέσω διαφόρων λατρευτικών προγραμμάτων. Πρόκειται για τρία προγράμματα που θα συγκεντρώσουν το 2022 ένα ποσό άνω των 885,3 εκατομμυρίων λέι, που είναι κατά 2,3% υψηλότερο σε σύγκριση με το 2021.

Φωτογραφία: Basilica.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων