06/12/2020 06/12/2020 Σήμερα στην Ποντγκόριτσα στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως τελέστηκε το Ιερό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση των 40 ημερών από την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου από τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο ο οποίος είναι πνευματικό παιδί του μακαριστού και τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου μετά την κοίμησή του,...
06 Δεκεμβρίου, 2020 - 11:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2020 - 15:42

To 40ημερο Μνημόσυνο του Μητροπολιτή Μαυροβουνίου

Διαδώστε:
To 40ημερο Μνημόσυνο του Μητροπολιτή Μαυροβουνίου

Σήμερα στην Ποντγκόριτσα στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως τελέστηκε το Ιερό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση των 40 ημερών από την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου από τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο ο οποίος είναι πνευματικό παιδί του μακαριστού και τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου μετά την κοίμησή του, και παρουσία πολλών κληρικών του Πατριαρχείου Σερβίας ανάμεσα τους ο Επίσκοπος Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής κ. Κύριλλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διοκλείας κ. Μεθόδιος και ο εφησυχάζων  Πανιερώτατος Επίσκοπος πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος. 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ποντγκόριτσα.

Η αιτία θανάτου του ήταν η ανακοπή καρδιάς ενώ ταλαιπωρούταν τις τελευταίες ημέρες από βαριά πνευμονία. Ο μακαριστός είχε νοσήσει από κορωνοϊό τον οποίο είχε ξεπεράσει, όμως είχε δημιουργηθεί βλάβη στους πνεύμονες. Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας ο Μητροπολίτης λίγο μετά που έλαβε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας άφησε την τελευταία του πνοή.

Παρακολουθήστε το Ιερό Μνημόσυνο:

 

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος κατά τη Θεία Λειτουργία στο κήρυγμά του σημείωσε ότι ο Άγιος Αμφιλόχιος, Επίσκοπος Ικονίου τη μνήμη του οποίου εορτάζει σήμερα το Πατριαρχείο Σερβίας (23 Νοεμβρίου / 6 Δεκεμβρίου) είναι αυτός που καθοδήγησε τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου. Ακόμα ο Πανιερώτατος σχολίασε μεταξύ άλλων ότι:  «Μπορεί να χάσαμε τον πατέρα μας και τον διδάσκαλό μας αλλά κερδίσαμε έναν Άγιο».

Χτες ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος ο οποίος τελεί χρέη τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη κυρού Αμφιλοχίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γράφει:

«Η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία σε όλη την ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων του Μαυροβουνίου. Πολλές οικογένειες θρηνούν την απώλεια των μελών τους που παρασύρονται από αυτόν τον θανατηφόρο ιό, και ακόμη περισσότερες είναι εκείνες των οποίων τα μέλη υποβάλλονται σε θεραπεία για τον ίδιο ιό σε νοσοκομεία ή στα σπίτια τους.

Θαυμάζουμε τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό που αγωνίζονται ηρωικά για κάθε ασθενή για μήνες χωρίς διακοπή, αλλά ο καθένας από εμάς πρέπει επίσης να ανησυχεί για την υγεία του. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από αυτούς εξαντλούνται ήδη από ενέργεια. Με μια προσευχή προς τον Θεό να δώσει θεραπεία σε όλους τους ασθενείς, αρετή και αντοχή στους γιατρούς, και με την ελπίδα ότι σύντομα, με τη βοήθεια του Θεού, χρησιμοποιώντας τα επιτεύγματα της ιατρικής και την ηρωική δράση των γιατρών, θα ξεπεράσουμε αυτήν την επικίνδυνη και απαίσια πληγή, καλούμε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και όλους τους καλούς ανθρώπους να συνεχίσουμε να τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα βάσει των ιατρικών γνώσεων και εμπειριών. Με αυτόν τον τρόπο, ως υπεύθυνη και πολιτισμένη κοινότητα, θα βοηθήσουμε καλύτερα τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, να δώσουμε ισχυρή ανθρώπινη υποστήριξη στους γιατρούς και να προστατεύσουμε τους υγιείς από νέες ασθένειες» καταλήγει ο Πανιερώτατος.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι: Δελτίο Τύπου με αφορμή το Ιερό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 40 ημερών από την κοίμηση του Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη όπου αναφέρει ότι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου θα τιμηθεί η μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη σε όλες τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια της Μητροπόλεως.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αναστάσεως στην Ποντγκόριτσα θα τελεστεί Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων του Πατριαρχείου Σερβίας ενώ η Ιερά Μητρόπολη τονίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας του Μαυροβουνίου στη Θεία Λειτουργία θα παρευρίσκονται μόνο κληρικοί και μοναχοί ενώ οι πιστοί που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον μακαριστό Μητροπολίτη θα μπορούν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας να προσεγγίζουν τον τάφο του και να ανάψουν ένα κερί. Η Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί ζωντανά από την Ιερά Μητρόπολη και το Radio Svetigora.

Ακόμα η Ιερά Μητρόπολη καταλήγει: «Όντας στην περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων, όπου η πνευματική ζωή κάθε πιστού είναι πιο έντονη σας υπενθυμίζουμε ότι για όλες τις πνευματικές ανάγκες που έχουν οι πιστοί, όπως και την προηγούμενη περίοδο, μπορούν να επικοινωνούν με τους ιερείς της ενορίας τους. Προσευχόμαστε ο Κύριος Ιησούς Χριστός να αναπαύσει τη ψυχή του μακαριστού Μητροπολίτη και πνευματικού μας πατέρα κυρού Αμφιλοχίου».

Δείτε ακόμα: 

«O Μητρ. Αμφιλόχιος αγωνίστηκε για την επιβίωση της πίστεως»

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας για τον μακαριστό Μητρ. Μαυροβουνίου

«Ο μακαριστός ήταν γνώστης των μυστικών του Θεού και της σωτηρίας»

Συγκινητικά στιγμιότυπα από το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου (βίντεο)

Ο πρόεδρος της Βουλής προσκύνησε τη σορό του μακαριστού Μαυροβουνίου

«Αποχαιρετάμε έναν εκλεκτό φίλο κι αδελφό, έναν πνευματικό ηγέτη!»

Λαός και κλήρος συνοδεύει τον Μητρ.Μαυροβουνίου (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ιερή παρακαταθήκη το παράδειγμα του»

Ράγισαν οι καρδιές των γιατρών για τον Μαυροβουνίου

Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι του Τσέτινιε

Το μεγαλείο της ψυχής του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες στο Μαυροβούνιο – Την Κυριακή το «ύστατο χαίρε» στον μακαριστό Μητροπολίτη Αμφιλόχιο

Μιλούν για τη σχέση τους με τον μακαριστό Μητροπολίτη Αμφιλόχιο

Το τελευταίο κήρυγμα του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου μέσα από το νοσοκομείο

«Αυτή είναι μια από τις πιο θλιβερές μέρες για την Εκκλησία μας»

«Δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα για την Ορθοδοξία»

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων