24/05/2023 24/05/2023 Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση του Πάσχα. Για μια ακόμη φορά, κατά το παρόν εκκλησιαστικό έτος, τελούμε την ακολουθία της Αναστάσεως, αφού συμπληρώνεται ο κύκλος των ημερών και γίνεται η απόδοση-ολοκλήρωση, όπως ονομάζεται, της εορτής του Πάσχα (που εφέτος εορτάσαμε στις 16 Απριλίου). «Απόδοσις» στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει την μετά πάροδο οκτώ συνήθως ημερών...
24 Μαΐου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2023 - 8:09

Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα

Διαδώστε:
Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση του Πάσχα. Για μια ακόμη φορά, κατά το παρόν εκκλησιαστικό έτος, τελούμε την ακολουθία της Αναστάσεως, αφού συμπληρώνεται ο κύκλος των ημερών και γίνεται η απόδοση-ολοκλήρωση, όπως ονομάζεται, της εορτής του Πάσχα (που εφέτος εορτάσαμε στις 16 Απριλίου).

«Απόδοσις» στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει την μετά πάροδο οκτώ συνήθως ημερών επανάληψη της εορτής ώστε με αυτόν τον τρόπο η διάρκειά της εορτής παρατείνεται μεθεορτίως μέχρις την ημέρα της αποδόσεως. Αυτό σημαίνει ότι ο εορτασμός δεν είναι στιγμιαίος.

Επίσης, σήμερα, 24 Μαΐου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του οσίου Συμεών του εν Θαυμαστώ όρει.

Ο Όσιος Συμεών έζησε επί Ιουστίνου Β’ (574 μ.Χ.). Καταγόταν από την Έδεσσα της Συρίας, αλλά γεννήθηκε στην περίφημη και δοκιμαζόμενη σήμερα, Αντιόχεια.

Σε ηλικία πέντε ετών έζησε τον τρομερό σεισμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Αντιόχειας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο πατέρας του Ιωάννης. Όμως η μητέρα του Μάρθα (4 Ιουλίου) διασώθηκε, διότι απουσίαζε από την πόλη, όπως και ο Συμεών, ο οποίος είχε πάει να προσκυνήσει στο ναό του Αγίου Στεφάνου. Έκτοτε, με επιμέλεια και φόβο Θεού, η Μάρθα ανέτρεφε και μεγάλωνε το γιο της.

Αργότερα ο Συμεών, σε ώριμη νεανική ηλικία, μετέβη στη Σελεύκεια, κοντά στο όρος του χωριού Πίλασα, σε κάποιο φημισμένο μοναστήρι όπου μόναζε ένας σπουδαίος και έμπειρος ασκητής, ο Ιωάννης. Κοντά του ο Συμεών μελέτησε τη Βίβλο και ασκήθηκε στην προσευχή και την ταπεινοφροσύνη. Γρήγορα έγινε παράδειγμα μίμησης και για τούς άλλους αδελφούς της Μονής.

Αργότερα, αποσύρθηκε στο Θαυμαστό Όρος σ’ έναν τόπο όπου υπήρχαν μόνο ξερόλιθοι. Εκεί έζησε σκληρή ασκητική ζωή επί σαράντα πέντε έτη. Κοιμήθηκε ειρηνικά και αξιώθηκε της αιωνίου μακαριότητας το 590 μ.Χ., σε ηλικία ογδόντα πέντε ετών.

Ο Όσιος Συμεών αξιώθηκε του χαρίσματος της προοράσεως και της θεραπείας ασθενειών. Έτσι, προανήγγειλε την κοίμηση του διδασκάλου του, την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Εφραίμ (545 μ.Χ.), τους σεισμούς της Αντιόχειας και Κωνσταντινουπόλεως (557 μ.Χ.) και άλλα γεγονότα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων