14/05/2023 14/05/2023 Την Εικόνα – Σύμβολο, όπως την χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, την Παναγία του “Άξιον Εστί”  αποχαιρετά την Τετάρτη  17 Μαΐου 2023 η Αθήνα, έπειτα από την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου Αρχικά, η  Ιερά Εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί...
14 Μαΐου, 2023 - 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2023 - 15:03

Παράταση παραμονής της Ιεράς Εικόνας του «Άξιον Εστί» στην Αθήνα – Χιλιάδες πιστοί στη Μητρόπολη

Διαδώστε:
Παράταση παραμονής της Ιεράς Εικόνας του «Άξιον Εστί» στην Αθήνα – Χιλιάδες πιστοί στη Μητρόπολη

Την Εικόνα – Σύμβολο, όπως την χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, την Παναγία του “Άξιον Εστί”  αποχαιρετά την Τετάρτη  17 Μαΐου 2023 η Αθήνα, έπειτα από την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

  • Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου

Αρχικά, η  Ιερά Εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί ήταν να  αναχωρήσει για το Άγιον Όρος αύριο, αύριο Δευτέρα 15 Μαίου 2023. Λόγω της αθρόας προσέλευσης των προσκυνητών στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αιτήθηκε ολιγοήμερη παράταση της παραμονής της, προς Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους   η οποία  αποφάσισε και ενέκρινε την παραμονή της μέχρι και την Τετάρτη 17 Μαΐου το πρωί.

Αθρόα προσέλευση

Από τις 3 Μαΐου χιλιάδες κόσμου περίμεναν καρτερικά να προσκυνήσουν τη θαυματουργή αυτή εικόνα να λάβουν την ευλογία της Παναγίας και να κλίνουν ευλαβικά μπροστά της αναζητώντας παρηγοριά.

Η προσέλευση ήταν αθρόα. Όλες αυτές τις ημέρες πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας έφταναν στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, είτε μεμομονωμένα είτε οργανωμένα κατόπιν πρωτοβουλίας ενοριών ή κατά τόπους Μητροπόλεων.

Την εικόνα είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και αρκετοί τουρίστες που βρέθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και ομογενείς.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Τζιμ και της Αμαλίας Λούκας, συνταξιούχοι ομογενείς από την Αυστραλία, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν τη “θαυμάσια” όπως τη χαρακτήρισαν συγκυρία να επισκεφθούν την Ελλάδα μετά από 40 χρόνια και να βρεθούν μπροστά στο Άξιον Εστί. Περιμέναμε σχεδόν 2 ώρες για να προσκυνήσουμε. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι αυτό το ταξίδι στη μητέρα πατρίδα στο τέλος της ζωής μας θα μας επιφύλασσε αυτή την ευλογία” λένε το ope.gr  με δάκρυα στα μάτια.

Οι ιστορίες πολλές, τα θαύματα, η αναζήτηση παρηγοριάς, το κλάμα και η προσευχή μπροστά στη Μητέρα όλων μας.

Εκτός από τους χιλιάδες λαϊκούς, τα 12 μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, Μητροπολίτες και ιερείς την Παναγία προσκύνησαν επίσης, πλήθος πολιτικών, καλλιτεχνών και επιστημόνων.

 Η τελετή υποδοχής

Η ιερά εικόνα αναχώρησε το πρωί της 3ης Μαΐου από το Άγιον Όρος με τη συνοδεία του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, Γέροντα Χριστοφόρου Ιβηρίτη, καθώς και την αντιπροσωπεία μοναχών. Από το λιμάνι της Ουρανούπολης κατευθύνθηκε στη Θεσσαλονίκη από όπου και αναχώρησε με πτήση της AGEAN για την Αθήνα όπου έφτασε νωρίς το μεσημέρι.

Η τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης. Αφετηρία της λιτανευτικής πομπής ήταν το παρεκκλήσιο της Αγίας Δύναμης επί της οδού Μητροπόλεως.

Η ιστορία της Ιεράς Εικόνας

Η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου που βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία είναι έργο του «προσωπογράφου της Παναγίας» Ευαγγελιστή Λουκά.

Η εικόνα που φιλοτεχνήθηκε την εποχή της εικονομαχίας είναι αυστηρά βυζαντινή, η δε όψη της επιβλητική, αυστηρή και συνάμα γλυκειά, θυμίζει τη Μάνα που μαλώνει και συνάμα είναι πάντα κοντά στα παιδιά της.

Το 1836 το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας σκεπάσθηκε με λιθοστόλιστο αργυροχρυσωμένο κάλυμμα ) μοναδικής αγιορείτικης τέχνης, το οποίο φέρει στο εξωτερικό της περίβλημα τις σφραγίδες των είκοσι μονών του Αγίου Όρους. Το «Άξιον Εστί» έχεις διαστάσεις 70,5×44 εκ., χωρίς την αργυρή θήκη που την περιβάλλει και φέρει την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Καρυώτισσα».

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η Παναγία κρατά τον Ιησού Χριστό (παιδί) στη δεξιά αγκαλιά της. Είναι ο τύπος της Θεοτόκου της Δεξιοκρατούσας. Το αριστερό χέρι του Ιησού εισχωρεί κάτω από το μαφόριο και το κουκούλιο της Θεοτόκου, προς τον κόρφο και την καρδιά της. Αυτό δείχνει και την εξάρτηση της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού από την τροφό Μητέρα Του. Ο Ιησούς Χριστός κρατά ειλητάριο στο δεξί χέρι Του που γράφει την προφητεία του Προφήτη Ησαΐα: «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ου είνεκεν έχρισέ με…» (Προφ. Ησαΐας 61: 1). Εικόνες όπως αυτή χρησιμοποιήθηκαν κατά των αιρετικών, για την εικονογραφική διακήρυξη και διατύπωση του ορθοδόξου δόγματος της Εκκλησίας μας περί της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου.

ιαβάστε επίσης: 

Φωτορεπορτάζ οpe.gr: Η Αθήνα υποδέχθηκε το Άξιον Εστί – Τίθεται για προσκύνηση στη Μητρόπολη Αθηνών (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Αθήνα κλίνει το γόνυ στην Παναγία “Άξιον Εστί” – Προς προσκύνηση η Ιερά Εικόνα στον Μητροπολιτικό Ναό έως και τις 15 Μαΐου (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Άξιον Εστί: Προσκομίζουμε τις ελπίδες μας στην Παναγία (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη – Τρισάγιο για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη (VIDEO)

“Άξιον Εστί”: Η Παναγία παρηγοριά και ελπίδα – Με αμείωτο ρυθμό η προσκύνηση της Ιεράς Εικόνας στη Μητρόπολη Αθηνών

Άξιον Εστί: To ope.gr για δεύτερη ημέρα στη Μητρόπολη Αθηνών – Εικόνες από το προσκύνημα

“Αξιον Εστί”: Η Κυρία Θεοτόκος στο μέσο των Αθηνών σε μία δύσκολη περίοδο – Πλήθος πιστών καθημερινά συρρέει στη Μητρόπολη

Άξιον Εστί: Η Ιερά Επιστασία και Αγιορείτες πατέρες στην Ι.Μ Ταξιαρχών Αστερίου Υμηττού (ΦΩΤΟ)

Το προσκύνημα της Ιεράς Κοινότητας στη Μεγαλόχαρη της Τήνου

Υποδοχή Ιεράς Επιστασίας και Ημερίδα για το Άγιον Όρος στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων