19/12/2022 19/12/2022 Ποια η διαδικασία για την τελική εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Ο λαός αποφάσισε για το Τριπρόσωπο, να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ζητούν Μητροπολίτες – Νίκησε η σύνεση και η ειρήνη στη διαδικασία αλλά και…..η αποχή – Πώς ψήφισαν οι Κύπριοι ανά Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια – Αναλυτικά τα τελικά αποτελέσματα  Στην τελική ευθεία για...
19 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2022 - 22:30

Επόμενη μέρα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών: Η Ιερά Σύνοδος καλείται να εκλέξει έναν εκ των Λεμεσού, Πάφου, Ταμασού – Πώς ψήφισαν οι Κύπριοι

Διαδώστε:
Επόμενη μέρα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών: Η Ιερά Σύνοδος καλείται να εκλέξει έναν εκ των Λεμεσού, Πάφου, Ταμασού – Πώς ψήφισαν οι Κύπριοι

Ποια η διαδικασία για την τελική εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Ο λαός αποφάσισε για το Τριπρόσωπο, να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ζητούν Μητροπολίτες – Νίκησε η σύνεση και η ειρήνη στη διαδικασία αλλά και…..η αποχή – Πώς ψήφισαν οι Κύπριοι ανά Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια – Αναλυτικά τα τελικά αποτελέσματα 

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου της Προκαθημένου εισέρχεται η Εκκλησία της Κύπρου μετά την ετυμηγορία του λαού ο οποίος στη χθεσινή ψηφοφορία για τον καταρτισμό του Τριπροσώπου έστειλε δια της ψήφου του τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού στην τελική φάση την οποία θα κρίνει πλέον η ψήφος των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, οι επόμενες τρεις μέρες είναι μέρες ενστάσεων επί της εκλογικής διαδικασίας. Όλες οι ενστάσεις, εάν υπάρχουν, θα μαζευτούν στον έφορο εκλογών ο οποίος με τη σειρά του θα τις παραδώσει στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο. Αφού παρέλθουν οι τρεις μέρες, εντός πέντε ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το Τριπρόσωπο. Η Σύνοδος, με βάση όσα δήλωσε χθες ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, πιθανόν να συνεδριάσει την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου. Ωστόσο αυτό δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, οπότε αναμένουμε την οριστικοποίηση της ημερομηνίας. 

Ομαλή διαδικασία, χαμηλή προσέλευση

Σε μία εκλογική διαδικασία η οποία διακρίθηκε για την άριστη οργάνωση, την αποφυγή εντάσεων, αλλά και από χαμηλή συμμετοχή καθώς μόλις το 30.19 % των εγγεγραμμένων προσήλθε να ψηφίσει με την αποχή να αγγίζει το 69.81%. Ερμηνεύοντας το ποσοστό σε αριθμούς από τους  548,793 εγγεγραμμένους ψήφισαν συνολικά 165.688 πολίτες στις 942 κάλπες που είχαν στηθεί στη Μεγαλόνησο.

Ο Γενικός Έφορος των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών κ. Ιωάννης Χαριλάου, ο οποίος δήλωσε ότι η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 10 το βράδυ το τελικό αποτέλεσμα το οποίο βρήκε στην κορυφή των έξι υποψηφίων τον Μητροπολίτη Λεμεσού με 35.68%. Η διαφαινόμενη νίκη και με διαφορά του Μητροπολίτη κ. Αθανασίου ήταν λίγο πολύ γνωστή καθώς τόσο οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις όσο και το exit poll που διενεργήθηκε την ημέρα των εκλογών αυτό έδειξαν.

Η μάχη της 2ης θέσης

Πραγματική μάχη έγινε για την τρίτη θέση. Ενώ μέχρι και το 95% της ενσωμάτωσης των ψήφων τη δεύτερη θέση κατείχε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας, τελικά αυτός που την κατέλαβε ήταν ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, ο οποίος συγκέντρωσε 18.39% των ψήφων. Ο Μητροπολίτης Ταμασού έλαβε το 18.10 %. Η διαφορά κρίθηκε στις 480 ψήφους. 

Την τέταρτη θέση κατέλαβε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος με14.79%, την πέμπτη ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος με 9.80%. Τελευταίος στην ψηφοφορία για το τριπρόσωπο αναδείχθηκε ο Μητροπολίτης Κηρυνείας κ. Χρυσόστομος ο οποίος συγκέντρωσε το 3.24% των ψήφων. 

Τα αποτελέσματα ανά Αρχιερατική Περιφέρεια

  • Ιερά Μητρόπολη Αρχιεπισκοπή: Από τους 133,768, ψήφισαν 35,252, ποσοστό 26.35%

  • Μητρόπολη Πάφου: Από τους 60,073, ψήφισαν 21,231, ποσοστό 35.34%

  • Μητρόπολη Κιτίου: Από τους 79,154 ψήφισαν 18,729, ποσοστό 23,66%

  • Μητρόπολη Κυρηνείας: Από τους 3,798 ψήφισαν 1,231, ποσοστό 32.43%

  • Μητρόπολη Λεμεσού: Από τους 147,736 ψήφισαν 43,696 ποσοστό 29,58%

  • Μητρόπολη Μόρφου: Από τους 17,790, ψήφισαν 6,018, ποσοστό 33,83%

  • Μητρόπολη Κωνσταντίας: Από τους 33,313 ψήφισαν 14,511, ποσοστό 43,56%

  • Μητρόπολη Κύκκου: Από τους 1,787 ψήφισαν 858, ποσοστό 48,01%

  • Μητρόπολη Ταμασού: Από τους 42,146 ψήφισαν 15,146, ποσοστό 35,94%

  • Τριμιθούντος: Από τους 29,230 ψήφισαν 9,016, ποσοστό 30,85%

Πώς ψήφισαν οι υποψήφιοι

Από τους συνολικά έξι υποψηφίους το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι πέντε. Στα εκλογικά κέντρα στα οποία ήταν εγγεγραμμένοι προσήλθαν πριν την διακοπή για διάλλειμα οι Μητροπολίτες: Λεμεσού Αθανάσιος, Πάφου Γεώργιος, Ταμασού και Ορεινής Ησαϊσας, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και Κηρυνείας Χρυσόστομος.

Στην κάλπη δεν προσήλθε, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

Οι δηλώσεις

Την ετυμηγορία του λαού για τον καταρτισμό του Τριπροσώπου σέβεται ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ο οποίος πριν λίγα λεπτά έκανε δηλώσεις ευχαριστώντας όσους τον στήριξαν.

«Η ψήφος είναι ιερή και σεβαστή και με αυτό πορευόμαστε και με αυτό τον τρόπο θα πορευτούμε και στην Ιερά Σύνοδο», υπογράμμισε. Ο Πανιερώτατος ήταν ο πρώτος που μίλησε από τους έξι υποψηφίους ενώ όπως ανακοινώθηκε ο μόνος που δεν θα προβεί σε δηλώσεις θα είναι ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος.

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του λαού που τον έφεραν πρώτο και με διαφορά έκανε ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. 

Ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν και στο ερώτημα αν πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού απάντησε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή από τη στιγμή που η Εκκλησία κάλεσε τον λαό να ψηφίσει.

Στις πρώτες τους δηλώσεις ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας, ο οποίος θα είναι ένας εκ των τριών υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, ευχαρίστησε το 30 % που προσήλθε να ψηφίσει ενώ τόνισε ότι αυτές ήταν ο πιο ειρηνικές Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

«Μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που δούλεψαν στις εκλογές και συγχαρητήρια σε όλους αλλά και το 30% των πολιτών που ψήφισε στις εκλογές. Να συγχαρώ όλους τους αδελφούς που ήταν υποψήφιοι. Κοινός στόχος είναι το καλό της εκκλησίας μας. Σημασία είναι ότι είμαστε μονιασμένοι, και είναι οι πιο ειρηνικές Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην ιστορία και είμαι σίγουρος ότι σαν σύνοδος θα ανταποκριθούμε στα καλέσματα των καιρών».

«Έχουμε ένα κοινό όραμα το καλό της Εκκλησίας» κατέληξε.

«Θα περιμένουμε για τρεις ημέρες για να δούμε εάν θα υπάρξουν ενστάσεις. Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος. Ο λαός επέλεξε τους τρεις εκλεκτούς. Ο λαός αποφασίζει με διαφορετικά κριτήρια από τους ιεράρχες. Μεταξύ Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς θα έχουμε εκλογή Αρχιεπισκόπου», δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου και ένας εκ των τριών που θα βρεθούν στο Τριπρόσωπο.

Η Ιερά Σύνοδος τον τελευταίο λόγο

Η πρώτη φάση της εκλογικής διαδικασίας του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, ολοκληρώθηκε με τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού να βρίσκονται στο Τριπρόσωπο, το οποίο θα οδηγηθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, οι επόμενες τρεις μέρες είναι μέρες ενστάσεων επί της εκλογικής διαδικασίας. Όλες οι ενστάσεις, εάν υπάρχουν, θα μαζευτούν στον έφορο εκλογών ο οποίος με τη σειρά του θα τις παραδώσει στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο.

Αφού παρέλθουν οι τρεις μέρες, εντός πέντε ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το Τριπρόσωπο.

Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα εκλέξει σε μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο.

Από αυτή την ψηφοφορία, Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία μεταξύ των δύο που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Στην πιο πάνω περίπτωση, θα αναδειχθεί αυτός που θα λάβει την πλειοψηφία ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει εντός 15 ημερών από το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:

Το τελικό αποτέλεσμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών και οι ευχαριστίες Χαριλάου

Λεμεσού Αθανάσιος: Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού από τη στιγμή που τον βάλαμε και ψήφισε

Δηλώσεις υποψηφίων μετά τις εκλογές για το Τριπρόσωπο (ΒΙΝΤΕΟ)

Τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού έστειλε στο Τριπρόσωπο ο λαός

Tο 30.2% ψήφισε στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές για το Τριπρόσωπο

Γιάννης Χαριλάου για Αρχιεπισκοπές εκλογές: Δεν ήταν αναμενόμενη η προσέλευση

Πρωτιά για Λεμεσού Αθανάσιο δείχνει το πρώτο exit poll – Ποιοι ακολουθούν

Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Στο 15,41% το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων μέχρι το μεσημέρι

Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Στην κάλπη από το πρωί κλήρος και λαός για το Τριπρόσωπο – Ψήφισαν υποψήφιοι

Ψήφισαν οι 5 από τους 6 υποψήφιοι για το Τριπρόσωπο

Ψήφισε ο Μητροπολίτης Λεμεσού – “Δεν έχω κανένα άγχος” δήλωσε

Ψήφισε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Μαζί ψήφισαν οι Μητροπολίτες Κύκκου και Ταμασού

Στο Παραλίμνι ψήφισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος

Χαριλάου: “Η διαδικασία κυλά ομαλά – Απόψε θα έχουμε αποτέλεσμα”

Με το άνοιγμα της κάλπης ψήφισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης

Δεν θα ψηφίσει ο Μητροπολίτης Μόρφου – Τι ζήτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων