19/01/2023 20/01/2023 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ διοργάνωσε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’ την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, ανήμερα των ονομαστηρίων του, στη γενέτειρα του, Παναγιά. Αφετηρία ήταν η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης όπου τελέστηκε μνημόσυνο από τον Καθηγούμενο αυτής, Επίσκοπο Αρσινόης κ. Παγκράτιο....
19 Ιανουαρίου, 2023 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2023 - 1:57

Κύπρος: Μνημόσυνο για τον Aρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ στη γενέτειρά του

Διαδώστε:
Κύπρος: Μνημόσυνο για τον Aρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ στη γενέτειρά του

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ διοργάνωσε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’ την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, ανήμερα των ονομαστηρίων του, στη γενέτειρα του, Παναγιά.

Αφετηρία ήταν η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης όπου τελέστηκε μνημόσυνο από τον Καθηγούμενο αυτής, Επίσκοπο Αρσινόης κ. Παγκράτιο.

 

 

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ανέφερε πως η τιμή στο Μακάριο δεν μπορεί να εξαντλείται σε επιμνημόσυνες δεήσεις και επετειακούς λόγους.

 

 

Επίσης ανέφερε ότι η σημερινή κρίσιμη εθνική συγκυρία, απαιτεί αξιοποίηση του βασικού διαχρονικού μηνύματος του Μακαρίου που υπήρξε η εμμονή σε στόχους και αρχές, με ανάλογη τακτική που ωστόσο δεν αναιρεί τις βασικές εθνικές επιδιώξεις και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε εθνικό αυτοχειριασμό.

Απότιση τιμής στη μνήμη του μεγάλου ηγέτη, σημαίνει, είπε, να αντλούμε παράδειγμα από την αγωνιστική του πορεία και να σηκώνουμε με σεβασμό την κιβωτό με τις εντολές του. Χρέος μας, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, είναι να επιμείνουμε σε λύση που να εγγυάται την ενότητα κράτους και χώρου, την απομάκρυνση των στρατευμάτων και των εποίκων και τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του συνόλου του λαού.

Επεσήμανε επίσης πως 49 και πλέον χρόνια από την εθνική τραγωδία του 1974, το καθήκον μας είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση και κινητοποίηση σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού για τη διασφάλιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού μας. Δεν είμαστε, είπε, «ούτε αρνητικοί, ούτε απορριπτικοί. Αλλά με σαφήνεια πρέπει να δώσουμε το μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε εθνικό αυτοχειριασμό».

Πρόσθεσε πως μέσα στις σημερινές συνθήκες είναι απαραίτητη η ενότητα, όχι, σαν άχρωμη ευχή, αλλά ως κοινό μέτωπο για αγώνα επιβίωσης και απελευθέρωσης. Επιβάλλεται σημείωσε να πρυτανεύσει φρόνημα αγωνιστικό και πνεύμα ομοψυχίας και αδιάσπαστης εθνικής ενότητας, γιατί εξήγησε στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός, καμιά συμπαράσταση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καθολική και ανεπιφύλακτη συσπείρωση γύρω από τον υπέρτατο σκοπό της σωτηρίας της Κύπρου.

Μια ενότητα, σημείωσε, «στη βάση συλλογικής διαβούλευσης για συνδιαμόρφωση αποφάσεων στρατηγικού και τακτικού χαρακτήρα. Μια ενότητα στη βάση συμμόρφωσης προς τη λαϊκή βούληση. Με αναδιαμόρφωση της στρατηγικής μας, για να αποφύγουμε τους εξόφθαλμους κινδύνους».

«Να αποκαταστήσουμε τον πραγματικό χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος και να επανατοποθετήσουμε την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ως παραβάτη του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Σε πλήρη και αδιάσπαστη ενότητα με την Ελλάδα που αποτελεί το μόνιμο, φυσικό και ανιδιοτελή συμπαραστάτη μας στον αγώνα για εθνική δικαίωση», ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως τα λόγια του Μακσρίου, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το θάνατο του, περιγράφουν ανάγλυφα τη θεώρηση του για τη λύση του Κυπριακού και τα όρια των υποχωρήσεων, προσθέτοντας πως ο Μακάριος είχε πει πως «η Ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν έχει περιθώρια άλλων υποχωρήσεων γιατί έκαμεν ήδη πολλές και έφθασε σε όρια που δεν μπορεί να υπερβεί. Και επομένως, οι πολιτικές συνταγές ή συμβουλές περί αμοιβαίων υποχωρήσεων δεν πρέπει να απευθύνονται προς τους Έλληνες Κυπρίους. Υποχωρήσεις πρέπει να ζητούνται μονάχα από την τουρκική πλευρά, αν υποχώρηση μπορεί να ονομασθεί, στην περίπτωση αυτή, η επιστροφή κατακτηθέντων δια στρατιωτικής βίας».

 

 

Οι πεζοπόροι στην συνέχεια πορεύτηκαν μέχρι το κέντρο της γενέτειρας και το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ’.

 

 

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εθνάρχη.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Μακαρίου Γ΄ Παναγιάς σε ομιλία του τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανήκει στην κατηγορία των σπάνιων παγκοσμίως ιστορικών μορφών που με το έργο και την προσφορά τους χάραξαν ανεξίτηλα την ιστορία της πατρίδας τους.

 

 

(Πηγή: ΚΥΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων