16/10/2019 16/10/2019 Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Γιάγκου, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνο Γραφείου Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, φιλοξένησε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, όπου λαμβάνουν χώρα οι ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019”. Ο π. Βαρνάβας ανέπτυξε το θέμα: “Η ευσπλαχνία, άξονας της πνευματικής ζωής” με την παρουσία πλήθους πιστών....
Ενορίες : Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου
16 Οκτωβρίου, 2019 - 21:39
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2019 - 21:47

Ο π. Βαρνάβας Γιάγκου στα “Δημήτρια”

Διαδώστε:
Ο π. Βαρνάβας Γιάγκου στα “Δημήτρια”

Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Γιάγκου, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνο Γραφείου Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, φιλοξένησε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, όπου λαμβάνουν χώρα οι ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019”. Ο π. Βαρνάβας ανέπτυξε το θέμα: “Η ευσπλαχνία, άξονας της πνευματικής ζωής” με την παρουσία πλήθους πιστών.

Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ των άλλων: “Η αυθεντικότητα της πνευματικής μας κατάστασης κρίνεται με το κριτήριο της ευσπλαχνίας. Ούτε με τις εξωτερικές ασκήσεις ούτε με την αυτοκυριαρχία στα πάθη. Αν δεν πιστέψουμε ότι ο άλλος αποτελεί μέλος του ιδίου σώματος, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ήθος ευσπλαχνίας, που είναι ο πυρήνας της χριστιανικής πρακτικής. Η κάθε στιγμή της ζωής μας είναι μία πρόκληση είτε να κλειστούμε στον εαυτό μας και να ζήσουμε με βάση την ιδιοτέλεια και τη φιλαυτία μας ή να γίνει ένα άνοιγμα στον κάθε άλλο φίλο ή εχθρό και να του δώσουμε αυτό που λάβαμε από τον Θεό
-αν φυσικά λάβαμε-, που είναι το έλεος και η ευσπλαχνία Του.
Δείκτης ζωής μας δεν είναι το σύστημα ηθικής του κόσμου αλλά ο λόγος του να γίνουμε οικτίρμονες, όπως ο ουράνιος πατέρας που βρέχει επί δικαίων και αδίκων.
Ο αββάς Ζωσιμάς τονίζει: «Αν κάποιος μας αδικήσει ή μας λυπήσει από επήρεια του σατανά, κατά παραχώρηση Θεού για δοκιμασία ή διόρθωση κάποιου πάθους μας, να λυπόμαστε όχι για την αδικία που πάθαμε, αλλά επειδή ο αδελφός ζημίωσε πολύ τον εαυτό του και ξέπεσε από τη βασιλεία των ουρανών. Γι’ αυτό να πενθήσουμε θερμά και να προσευχηθούμε στον φιλάνθρωπο Θεό, για να συγχωρήσει το αμάρτημά του». ”.

Σε άλλο σημείο τόνισε: “Ο εύσπλαχνος άνθρωπος σκέπτεται και υπηρετεί πάντα το καλό του άλλου, του προσφέρει ό,τι πιο θετικό. Εμείς δυστυχώς έχουμε ως κέντρο το «εγώ» μας. Θέλουμε να μας προσέχουν, να μας αγαπούν, να μας αποδέχονται, δεν θέλουμε να χάσουμε, να αδικηθούμε. Αυτό που μας χωρίζει από τον ευαγγελικό λόγο, από την αγιότητα, είναι το «εγώ» μας. Αυτό μας καταδυναστεύει, μας μπερδεύει και προκαλεί ταραχή και αδυναμία επικοινωνίας στις σχέσεις μας.
Ποτέ να μη σκεφτόμαστε το κακό, αλλά ακόμη και για τους κακούς να σκεφτόμαστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Όπως λέει ο Απόστολος Πέτρος, «τό δέ τέλος πάντες ὁμόφρονες, συμπαθεῖς, φιλάδελφοι, εὔσπλαχνοι, φιλόφρονες, μή ἀποδίδοντες κακόν ἀντί κακοῦ ἤ λοιδορίαν ἀντί λοιδορίας, τοὐναντίον δέ εὐλογοῦντες, εἰδότες ὅτι εἰς τοῦτο ἐκλήθητε ἵνα εὐλογίαν κληρονομήσητε» (Α! Πέτρ. 3, 8-9). Αυτό μας ελευθερώνει και λειτουργεί θεραπευτικά όχι μόνο στην ψυχή αλλά και στο σώμα μας”.

Ο π. Βαρνάβας ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: “Όλος μας ο αγώνας είναι να γκρεμίσουμε τις οχυρώσεις που εξασφαλίζουν τον εαυτό μας και τον κάνουν είδωλο για να τον δοξάζουμε, και να στραφούμε συντετριμμένοι και διαλυμένοι αλλά και παραδομένοι στο έλεος της αγάπης του Θεού.
Να πεθάνουμε και να αναστηθούμε. Έτσι θα καρποφορήσει η γη της ψυχής μας. Τότε αληθινά θα γευτούμε την ευσπλαχνία του Θεού και θα μας κάνει κι εμάς εύσπλαχνους και τότε θα καταλάβουμε γιατί ήρθαμε στον κόσμο: για να παίρνουμε από Αυτόν αγάπη και ζωή και να την δίνουμε στους άλλους, εχθρούς και φίλους, πιστούς και απίστους και έτσι θα αυξάνει.
Όμορφα το περιγράφει ο Κόντογλου: «Ω, με ποια λόγια να δοξολογήσουμε την ευσπλαχνία Σου και την ανεκλάλητη γλυκύτητα της οικονομίας Σου, Κύριε φιλάνθρωπε, που δε χωρά μηδέ σταλαγματιά από τους οικτιρμούς Σου μέσα στη στενή την καρδιά μας. Δοξασμένο να ‘ναι το αθάνατο όνομά Σου, Χριστέ μας, που είσαι ο πατέρας και η μητέρα της ψυχής μας και που μονάχα τα δάκρυά μας αξίζουμε μπροστά στη φιλανθρωπία Σου. Δεν απέλπισες κανέναν αμαρτωλό και άδικο άνθρωπο, ούτε τον φιλάργυρο ούτε την πόρνη ούτε τον ειδωλολάτρη ούτε τον αρνητή Σου ούτε τον άπιστο ούτε τον φονιά. Παρά είπες πως σαν μετανιώσουμε, τους δέχεσαι στην αγκαλιά Σου». ”.

Ακολούθησε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στον ισόγειο χώρο κάτωθεν του Ιερού Ναού, στο οποίο ο ομιλητής απάντησε στα ενδιαφέροντα ερωτήματα τα οποία του υπέβαλε το πολυπληθές ακροατήριο.

Η 11η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Αεράκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.
Έψαλαν ο Πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Μαντωνανάκης και ο Λαμπαδάριος κ. Παναγιώτης Κατσικερός.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων