08/05/2021 08/05/2021 Με τον μεθέορτο Εσπερινό και την Παράκληση της Παναγίας ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα, Παρασκευής της Διακαινησίμου (7ης Μαΐου) η πανήγυρις του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου, που στέκει στα δεξιά της εισόδου του λιμανιού του Πειραιά και βλέπει θάλασσα! Ο ναός έχει ένα ψηλό καμπαναριό με ένα ρολόι από κάτω, όμως αυτές τις μέρες...
Ενορίες : Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριάκειου
08 Μαΐου, 2021 - 10:51
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2021 - 10:10

Πανήγυρη της θαλασσινής Ζωοδόχου Πηγής στο Χατζηκυριάκειο

Διαδώστε:
Πανήγυρη της θαλασσινής Ζωοδόχου Πηγής στο Χατζηκυριάκειο

Με τον μεθέορτο Εσπερινό και την Παράκληση της Παναγίας ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα, Παρασκευής της Διακαινησίμου (7ης Μαΐου) η πανήγυρις του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου, που στέκει στα δεξιά της εισόδου του λιμανιού του Πειραιά και βλέπει θάλασσα!

Ο ναός έχει ένα ψηλό καμπαναριό με ένα ρολόι από κάτω, όμως αυτές τις μέρες ο χρόνος για τα παιδιά της νεότητας, τους ιερείς, τους νεωκόρους και όσους βοήθησαν ή συμμετείχαν ακούραστα στις προετοιμασίες και την πανήγυρη δεν μετρούσε….Άοκνοι εργάτες φρόντισαν τα πάντα στην εντέλεια για τη γιορτή της Παναγίας.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη της Διακαινησίμου, στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε (όπως, άλλωστε, κάνει πολύ συχνά τέτοια μέρα) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ενώ την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ και ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Πειραιώς π. Νήφων.  

 

 

Οι ιερείς του ναού σε σχετική ανάρτησή τους στη σελίδα του τομέα νεότητας του ναού στο facebook έγραψαν:

Με την βοήθεια της Παναγίας μας, της Ζωοδόχου Πηγής, ολοκληρώθηκε η πανήγυρις του Ιερού μας Ναού προς τιμήν Της! Στον Εσπερινό παραμονή της εορτής χοροστάτησε ο σεπτός ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με ιερείς της μητροπόλεως Πειραιώς. Ανήμερα το πρωί στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Μητροπολίτης Προικονήσου Ιωσήφ και ο πρωτοσύγκελος της μητροπόλεώς μας π. Νήφων, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας από τους Πανοσιολογιωτάτους Αρχιμ. π. Ιερόθεο και π. Αυγουστίνο, διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Πειραϊκή Εκκλησία 91.2fm, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Οι ιερείς του Ναού π.Βαρθολομαίος, π.Νικόλαος και π.Δημήτριος, το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ο Τομέας Νεότητος, σας εύχονται χρόνια πολλά και ευλογημένα! Χριστός Ανέστη!

 

Το ιστορικό του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου

-Πριν το 1924 οι λιγοστοί κάτοικοι του Χατζηκυριακείου εκκλησιάζονταν στην ενορία του Αγ. Νικολάου. Το 1924 που κατέφθασε στον Πειραιά πλήθος προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής και της ανταλλαγής πληθυσμών, παλαιοί και νέοι πλέον κάτοικοι αποφάσισαν να ανοικοδομήσουν νέα εκκλησία. Στη συνέχεια ήρθαν να κατοικήσουν στη γειτονιά νησιώτες και οικογένειες ναυτικών.

Ο ναός θα έφερνε το όνομα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, μιμούμενος τον αντίστοιχο του Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπήρχε μεγάλο προσκύνημα και αγίασμα χάριν της ευλογίας των πιστών. Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερες μαρτυρίες ηλικιωμένων ενοριτών η εκκλησία είναι χτισμένη πάνω σε πηγάδι, επειδή θύμιζε στους πρόσφυγες το προσκύνημα της Πόλης.

-Η Επιτροπή ανέγερσης αποτελούνταν από τους πιο δραστήριους κατοίκους του Χατζηκυριακείου με κυριότερο τον πρωτομάστορα Γεώργιο Κούρτζα, ο οποίος πρότεινε να πάρει ο ναός το όνομα της Ζωοδόχου Πηγής.

-Αρχικώς, ο ναός στεγάστηκε σε μία παράγκα. Επειδή όμως η πολιτεία δεν παραχωρούσε άδεια ανοικοδομήσεως ναού, οι κάτοικοι προσπαθούσαν να χτίσουν το ναό το βράδυ, αλλά η αστυνομία τον γκρέμιζε το άλλο πρωί και συνελάμβανε τους πιστούς.

-Μετά από παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (στην οποία υπαγόταν τότε ο Πειραιάς εκκλησιαστικώς) δόθηκε επιτέλους λύση για τη σύσταση νέας ενορίας. Σύντομα, άρχισαν οι εργασίες ανοικοδομήσεως, στην οποία συνέβαλλε και παμπειραϊκός έρανος, χάρη στον οποίο προχώρησε το έργο. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε στις 3 Αυγούστου 1930 από τον Μητροπολίτη Βρεσθένης Άνθιμο. Ο πρώτος ιερέας που λειτούργησε στη Ζωοδόχο Πηγή ήταν ο πατήρ Χρήστος του οποίου δεν διασώθηκε το επώνυμο.

-Μετά την θεμελίωση του ναού οι ενορίτες προχώρησαν και στην ίδρυση του 23ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά το οποίο στεγάστηκε για κάποια χρόνια στο χώρο πίσω από την εκκλησία.

-Ο ναός υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές στις 7 Απριλίου 1941 από την μεγάλη έκρηξη πυρομαχικών του αγγλικού πλοίου ΚΛΑΝ ΦΡΕΫΖΕΡ ύστερα από βομβαρδισμό της γερμανικής αεροπορίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

-Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1954 συστήθηκε σύλλογος αποκαταστάσεως και αποπερατώσεως του ναού με απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιώς υπ’ αρ. 9/070. Το έργο της αποπερατώσεως ολοκληρώθηκε με τη μορφή και τις διαστάσεις που έχει σήμερα, αφού προστέθηκαν πρόπυλα, τα οποία στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στον κυρίως ναό. Από εκείνη την εποχή έμειναν στην ιστορία ο πατήρ Αντώνιος Παγιάτης ο οποίος διετέλεσε και δάσκαλος του 23ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και ο πατήρ Συνέσιος, Αρχιμανδρίτης στην ενορία για είκοσι και πλέον χρόνια, ο οποίος εργάστηκε με ζήλο για την ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό του ναού προσφέροντας χρήματα και προσωπική εργασία. Αργότερα ο πατήρ Ανάργυρος Ευδαίμων φρόντισε για την αποπεράτωση του καμπαναριού και της γούρνας που έχουμε για τον αγιασμό.

Παραπλεύρως του ναού υπάρχει από το 1996 (με προϊστάμενο τον π. Παναγιώτη Σαχτούρη), μεγάλο πνευματικό κέντρο, ένα γωνιακό κτήριο σε δύο επίπεδα, στο οποίο εξυπηρετούνται οι λοιπές λειτουργικές και λατρευτικές ανάγκες του ναού (κατηχητικά σχολεία, γεύματα αγάπης, εκδηλώσεις κλπ.). Το πρώτο επίπεδο διαθέτει πλην των άλλων μεγάλη αίθουσα χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων, ενώ στο κάτω επίπεδο άλλη μεγάλη αίθουσα χωρητικότητας 150 ατόμων και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου το οποίο διαθέτει και λείψανο του. Ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου διαθέτει και λείψανο της Αγίας Μαρίνας, το οποίο και ευωδιάζει. Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας κτίστηκε δίπλα από το ναό, το παρεκκλήσιο του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη των οδηγών, δωρεά κάποιου κ. Χριστόφορου αγνώστων λοιπών στοιχείων για να είναι πλησίον της αφετηρίας των περισσότερων λεωφορειακών γραμμών που ξεκινούν από τον Πειραιά στις αρχές της Ακτής Ξαβερίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων