13/09/2023 13/09/2023 Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε η τροπολογία για την καταδίκη της γιαητν έναρξη εργασιών από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Πύλα. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν αλλάξει δραστικά πορεία, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να...
13 Σεπτεμβρίου, 2023 - 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2023 - 20:07

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζει την Τουρκία για τις κατασκευαστικές εργασίες στην Πύλα

Διαδώστε:
Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζει την Τουρκία για τις κατασκευαστικές εργασίες στην Πύλα

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε η τροπολογία για την καταδίκη της γιαητν έναρξη εργασιών από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Πύλα. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν αλλάξει δραστικά πορεία, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επαναληφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Με 434 ψήφους υπέρ, 18 ψήφους κατά και 152 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα στο Στρασβούργο την έκθεση προόδου για την Τουρκία

Τι αναφέρεται για Πύλα και Κυπριακό

Αποχή τήρησαν όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν διαφωνία σε επιμέρους αναφορές για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις. Ωστόσο κατά τη ψηφοφορία υπερψηφίστηκε τροπολογία των έξι Κύπριων ευρωβουλευτών και ενσωματώθηκε στην έκθεση, η οποία καταδικάζει τα επεισόδια που προκάλεσε στην Πύλα το κατοχικό καθεστώς και την παραβίαση της νεκρής ζώνης.

Στην έκθεση εκφράζεται, μεταξύ άλλων, στήριξη για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών, καλείται η Τουρκία να εγκαταλείψει τη θέση για λύση δύο κρατών, καταδικάζονται οι προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους και επιδοκιμάζονται οι πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου.

Επιπλέον, ζητείται η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία και απευθύνεται έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντανά.

Η έκθεση για Τουρκία

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν αλλάξει δραστικά πορεία, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επαναληφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την ΕΕ και την Τουρκία να ξεπεράσουν το τρέχον αδιέξοδο και να βρουν «ένα παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο» για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να προχωρήσουν προς μια στενότερη εταιρική σχέση και συνιστά την εξεύρεση ενός παράλληλου και ρεαλιστικού πλαισίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καλώντας την Επιτροπή να διερευνήσει πιθανές μορφές.

Οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και βασικός εταίρος στην ασφάλεια, τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και τη μετανάστευση, τονίζοντας ότι η χώρα αναμένεται να σέβεται τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρεί την ΕΕ νόμους, αρχές και υποχρεώσεις.

«Πρόσφατα είδαμε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον από την τουρκική κυβέρνηση για την αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Αυτό δεν θα συμβεί λόγω γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων, αλλά μόνο όταν οι τουρκικές αρχές δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στη χώρα. Εάν η τουρκική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να αναβιώσει την πορεία της προς την ΕΕ, θα πρέπει να το αποδείξει αυτό με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και ενέργειες και όχι με δηλώσεις», δήλωσε ο εισηγητής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ βρίσκονται ουσιαστικά σε αδιέξοδο από το 2018, λόγω της επιδείνωσης του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Τουρκία.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων