01/02/2024 01/02/2024 Να μιμηθούμε τους Τρεις Ιεράρχες – Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο – και να σταθούμε, και ως μέλη της Εκκλησίας και ως Έλληνες πολίτες,υπεύθυνα και αποφασιστικά, απέναντι στην αντορθόδοξη και αντεθνική νομοθετική λαίλαπα της προσβολής της ιεράς δομής της οικογένειας και της παραχάραξης της ελληνορθόδοξης ταυτότητας, κάλεσε ο Ομότιμος Καθηγητής...
01 Φεβρουαρίου, 2024 - 8:50

Καθηγητής Νικόλαος Ξεξάκης: Να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στη νομοθετική λαίλαπα της προσβολής της ιεράς δομής της οικογένειας

Διαδώστε:
Καθηγητής Νικόλαος Ξεξάκης: Να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στη νομοθετική λαίλαπα της προσβολής της ιεράς δομής της οικογένειας

Να μιμηθούμε τους Τρεις Ιεράρχες – Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο – και να σταθούμε, και ως μέλη της Εκκλησίας και ως Έλληνες πολίτες,υπεύθυνα και αποφασιστικά, απέναντι στην αντορθόδοξη και αντεθνική νομοθετική λαίλαπα της προσβολής της ιεράς δομής της οικογένειας και της παραχάραξης της ελληνορθόδοξης ταυτότητας, κάλεσε ο Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Ξεξάκης από το βήμα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Μιλώντας κατά την εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, την οποία διοργάνωσε την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, το διακεκριμένο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Εστίας Θεολόγων Χάλκης και Φίλων αυτής και Γ’ Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας του με τίτλο: «Η γνώση του Θεού και η βίωσή της κατά τους Τρεις Ιεράρχες».

Ο Καθηγητής στην ομιλία του αναφέρθηκε σε πτυχές, που αφορούν στην πνευματική κατάρτιση και το βαθύτερο νόημα της ζωής του ανθρώπου, όπως αυτό αναδεικνύεται στο έργο των τριών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Οι πνευματικές ανάγκες δεν επιτρέπουν την μετατροπή του «κατά φύσιν» σε «παρά φύσιν»

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του επεσήμανε ότι: «Η γνώση του Θεού αποτελεί όαση για τον άνθρωπο, μέσα στον ρευστό και άστατο κόσμο της παγκοσμιοποίησης και εκκοσμίκευσης, που ζει σε καιρούς χαλεπούς, καιρούς, που τους χαρακτηρίζει η υποβάθμιση αρχών και αξιών, η διαστρέβλωση του νοήματος των εννοιών, η αλλοίωση της ανθρώπινης ταυτότητας, ο ευτελισμός της αξίας της ανθρώπινης ζωής, η αποδόμηση της κοινωνίας, η επιχειρούμενη καταρράκωση του ιερού θεσμού της οικογένειας, κάτω από τον μανδύα της προόδου και του εκσυγχρονισμού, κατά μίμηση και επιβολή ξένων ηθών και εθίμων, αλλότριων της ελληνορθόδοξης ταυτότητας».

Ο κ. Ξεξάκης υπογράμμισε ότι παρά την αλματώδη αύξηση της κοσμικής σοφίας, τη θεαματική πρόοδο και ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, με τις θετικές, αλλά και τις εφιαλτικές αρνητικές προεκτάσεις της, όπως στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει δυστυχώς κρίση πνευματική. «Ασφαλώς, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι κατά την Ορθόδοξη διδασκαλία, ο άνθρωπος είναι και σώμα και ψυχή και επομένως έχει ανάγκες και υλικές, αλλά κυρίως και κατ’ εξοχήν πνευματικές, οι οποίες δεν επιτρέπουν την μετατροπή του «κατά φύσιν» σε «παρά φύσιν»», τόνισε.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Ξεξάκης κατά την προχθεσινή ομιλία στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός 

«Καρπός της θεογνωσίας είναι το βίωμα»

«Η απλή, δηλαδή, θεωρητική θεογνωσία, χωρίς ορθό τρόπο ζωής, χωρίς προσπάθεια εσωτερικής και βαθύτερης σχέσης με τη θεία πραγματικότητα, δεν συμβάλλει στην πνευματική πρόοδο και κατάρτιση του ανθρώπου. Παραλληλίζεται προς δένδρο το οποίο είναι δυνατόν να φέρει άνθος, όχι όμως και καρπό. Καρπός της θεογνωσίας είναι το βίωμα, η ζωή, η εμπειρία της θείας πραγματικότητας, η θέωση, η σωτηρία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αξιοποιείται ο θείος θησαυρός, ο οποίος, κατά θεωρίαν, κατέχεται από τον άνθρωπο», ανέφερε σχετικά με τη βίωση της θεογνωσίας.

Ο κ. Ξεξάκης, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε τη σπουδαιότητα της Εκκλησίας στην πνευματική πορεία του ανθρώπου. «Για την επίτευξη της οικείωσης του Θεού και της θείας αλήθειας είναι απαραίτητη η καταφυγή και η ένταξη στην Εκκλησία και μάλιστα στην βαθύτερη και ουσιαστικότερη έννοιά της», είπε και πρόσθεσε: «Ασφαλώς, δεν αρκεί και δεν οφελεί τυπική ένταξη στο χώρο της Εκκλησίας, αλλά απαιτείται συνειδητή σύναψη με τον Χριστό, μέσω της Εκκλησίας, η οποία είναι σώμα Χριστού. Η σύνδεση αυτή προϋποθέτει σταθερή πίστη προς τον Θεό. Η πίστη είναι η λειτουργία εκείνη, η οποία συνδέει τον άνθρωπο με τον Τριαδικό Θεό και τις θείες αλήθειες. Η ανθρώπινη λογική μόνη της, δεν είναι δυνατόν να πετύχει την θεογνωσία».

«Να δώσουμε ευγενή πρότυπα και ιδανικά στη νεότητα»

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο κ. Ξεξάκη κάλεσε να μιμηθούμε τους Αγίους Τρείς Ιεράρχες, καθώς η πραγματική τιμή σε έναν άγιο είναι η μίμηση του.

«Εμφορούμενοι από γνήσια πίστη και πραγματική παιδεία, η οποία χαρακτηρίζεται από τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο «μετάληψις αγιότητος», οφείλουμε να μιμηθούμε τους Τρεις Ιεράρχες, κρατώντας ακαινοτόμητη και αναλλοίωτη την ορθόδοξη πίστη και παράδοσή μας, πολιτευόμενοι, ως ουρανοπολίτες, «μὴὡς ἄσοφοι, ἀλλ’ ὡς σοφοί, ἐξαγοραζόμενοι τὸν καιρόν, ὅτι αἱ ἡμέραι πονηραί εἰσι» (Εφ. 5, 15 – 16)» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να δώσουμε «όραμα, ευγενή πρότυπα και ιδανικά στη νεότητα για μια Ελλάδα για την οποία θα έχει νόημα η προτροπή του Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού: «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου»».

«Τιμώντας επάξια την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, οφείλουμε να σταθούμε, και ως μέλη της Εκκλησίας και ως Έλληνες πολίτες,υπεύθυνα και αποφασιστικά, απέναντι στην αντορθόδοξη και αντεθνική νομοθετική λαίλαπα της προσβολής της ιεράς δομής της οικογένειας και της παραχάραξη της ελληνορθόδοξης ταυτότητας. Ζούμε σε καιρούς δυσχείμερους», επεσήμανε ο κ. Ξεξάκης και έκλεισε την ομιλία του με την φράση: «Στώμεν καλώς».

Στην πανηγυρική εκδήλωση προς τιμήν των διαπρεπών διδασκάλων της θεολογίας και της παιδείας, των διαχρονικών πνευματικών σηματοδοτών, μίλησε και η Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κα. Δήμητρα Μονιού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Καθηγητής κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος ,η Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, Ομότιμη Καθηγήτρια κα. Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου και η Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ομότιμη Καθηγήτρια κα. Στέλλα Πριόβολου.

Κεντρική Φωτογραφία: Αρχείου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων