16/02/2021 16/02/2021 Σε δημιουργία Σχολής Γονέων προχωράει η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, η οποία λόγω πανδημίας θα λειτουργεί διαδικτυακά,  ώστε να εκπαιδευτούν οι γονείς και να μάθουν πιο αποτελεσματικά τους μηχανισμούς που τους λείπουν στην επικοινωνία τους.  Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης:  Αγαπητοί γονείς, Είναι αλήθεια ότι ασκείτε το πιο ωραίο και το πιο σημαντικό ,...
16 Φεβρουαρίου, 2021 - 15:11
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2021 - 14:02

Διαδικτυακή Σχολή Γονέων από τη Μητρόπολη Καρπενησίου

Διαδώστε:
Διαδικτυακή Σχολή Γονέων από τη Μητρόπολη Καρπενησίου

Σε δημιουργία Σχολής Γονέων προχωράει η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, η οποία λόγω πανδημίας θα λειτουργεί διαδικτυακά,  ώστε να εκπαιδευτούν οι γονείς και να μάθουν πιο αποτελεσματικά τους μηχανισμούς που τους λείπουν στην επικοινωνία τους. 

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης: 

Αγαπητοί γονείς,

Είναι αλήθεια ότι ασκείτε το πιο ωραίο και το πιο σημαντικό , συγχρόνως , όμως και το πιο δύσκολο , απαιτητικό και γεμάτο αγωνία, λειτούργημα του κόσμου. Πολύ λίγοι από τους γονείς έχουν εκπαιδευτεί για να μάθουν, πώς να ασκούν το λειτούργημα αυτό , πιο εύκολα , πιο ευχάριστα και πιο αποτελεσματικά . Όλοι θέλουν να έχουν ευχάριστες και δημιουργικές σχέσεις με τα παιδιά τους , το σύντροφό τους , το συνάνθρωπο τους . Συχνά όμως νιώθουν πως κάποιοι μηχανισμοί και κάποιες δεξιότητες τους λείπουν στην επικοινωνία τους, στο σπίτι , στη δουλειά , στις κοινωνικές επαφές.

Όλοι επίσης οι γονείς, ζουν συγκρούσεις στο σπίτι , για το φαγητό , την ώρα του ύπνου , τη μελέτη στο σπίτι, τις δουλειές του σπιτιού , την κόμμωση και το ντύσιμο των παιδιών , το είδος της μουσικής και της διασκέδασης που προτιμούν, τις παρέες που κάνουν. Αισθάνονται, πολλές φορές ,ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το νήπιο , το παιδί και τον έφηβο και κατακλύζονται από ανησυχίες αλλά και από αγωνία για τους κινδύνους που απειλούν την ομαλή εξελικτική τους πορεία .

Τότε αναρωτιούνται πού έκαναν λάθος. Ανησυχούν όταν βλέπουν το παιδί τους ,να στενοχωριέται , να είναι κακόκεφο , ταραγμένο. Συχνά ανακαλύπτουν την αδυναμία τους να το βοηθήσουν . Αδυνατούν να στηρίξουν συναισθηματικά το παιδί τους, στους δύσκολους καιρούς που ζει η πατρίδα μας. Τρομάζουν όταν διαπιστώνουν πως, άλλες φορές, εμφανίζονται αυταρχικοί και απαιτητικοί και άλλες υποχωρητικοί και επιτρεπτικοί.

Από το άλλο μέρος όλες οι σχολές ερμηνείας του ανθρώπου, τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία ,για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας , που έχουν οι εμπειρίες του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Έρευνες μελέτησαν προβληματικά περιστατικά στον ψυχιατρικό τομέα , στα ορφανοτροφεία , βρεφοκομεία , ειδικά σχολεία, αναμορφωτικά ιδρύματα , στις ομάδες τοξικομανών κ.ά..

Στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους, οι προβληματικές συμπεριφορές των παιδιών αυτών, είχαν τη ρίζα τους σε διαταραγμένη ,από ποικίλους παράγοντες ,παιδική ηλικία . Έτσι γίνεται φανερή, η ανάγκη της πρόληψης για τη θεμελίωση μιας υγιούς προσωπικότητας και την προετοιμασία, ενός ευτυχισμένου ανθρώπου στη ζωή . Οι γονείς όμως, κατηγορούνται αλλά δεν εκπαιδεύονται . Δεν στηρίζονται και δε διδάσκονται για να επιτύχουν στο δύσκολο, αλλά ωραίο έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών .

Για τους λόγους αυτούς, με τη φροντίδα και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου , θα λειτουργήσουν διαδικτυακές συναντήσεις ομάδων Συμβουλευτικής γονέων. Φιλοδοξούμε, η Σχολή Γονέων , να αποτελέσει στο μέλλον, με πιο ευνοϊκές συνθήκες , κέντρο στοχασμού , πληροφόρησης, μα το σημαντικότερο, ωρίμανσης του ατόμου του γονέα. (Κέντρο Στήριξης Οικογένειας).

Η Συμβουλευτική Γονέων ,θα σας βοηθήσει να εδραιώσετε τις συντροφικές σας σχέσεις, να μάθετε τα παιδιά σας να χαίρονται τη ζωή , να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους , να είναι αξιοπρεπή και ευγενικά , να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τον κίνδυνο των ναρκωτικών και κάθε άλλο κίνδυνο που τα απειλεί , όπως κάθε είδους βία (σωματική ,σεξουαλική ,λεκτική κ.λ.π.) και να γίνουν επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι ενήλικες. Εσείς, τέλος , να αισθάνεστε ευτυχισμένοι και υπερήφανοι, γιατί επιτελέσατε σωστά το γονεϊκό σας καθήκον.

Τη λειτουργία των ομάδων θα αναλάβει, ειδικός στην ψυχοδυναμική της οικογένειας , με πολυετή εμπειρία στις Σχολές Γονέων και ως εμψυχωτής ομάδων γονέων , του Ινστιτούτου Διαρκούς εκπαίδευσης ενηλίκων Ι.Δ.ΕΚ.Ε του Υπουργείου Παιδείας . Όσοι επιθυμείτε να παρακολουθήσετε αυτές τις διαδικτυακές συναντήσεις της Συμβουλευτικής Γονέων, μπορείτε να συμπληρώσετε το πιο κάτω έντυπο και να μας το παραδώσετε .
–Μπορείτε επίσης, να μας το δηλώσετε , στo e-mail ([email protected]) ή στο τηλ.2237022191, υπεύθυνος πρωτ. Κωνσταντίνος Λιάπης.

=============================================================================

Επώνυμο………………………..΄Ονομα…………………Δ/νση-κατοικίας…………………………

Τηλέφωνο : σταθερό ………………………..κινητό………………………………

Ηλικίες των παιδιών μου

Νηπιακής ηλικίας…Σχολικής ηλικίας…Εφηβικής ηλικίας….

(Βάλτε Χ στο αντίστοιχο κενό )

Η επεξεργασία των θεμάτων, που θα αναπτυχθούν, στηρίζεται στην εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε θέματα ψυχοδυναμικής της οικογένειας.

– Οι συναντήσεις γίνονται μία φορά την εβδομάδα για κάθε ομάδα πρωί ή απόγευμα. Οι γονείς εντάσσονται σε ομάδες προτείνουν τα θέματα και παρακολουθούν μία φορά την εβδομάδα για ένα καθορισμένο αριθμό συναντήσεων. Η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν .

Προτεινόμενες θεματικές ενότητες της Σχολής Γονέων

Α. Η οικογένεια ως ομάδα

Η λειτουργία της οικογένειας ως σύστημα
Βασικά χαρακτηριστικά του γονεϊκού ρόλου
Το υποσύστημα – ομάδα των αδερφών
Ο κύκλος ζωής της οικογένειας .
Αλλαγές στην οικογένεια.
Προτεινόμενη βιβλιογραφία
Β. Επικοινωνία – Διαπροσωπικές σχέσεις

Δυναμική των ενδο-οικογενειακών σχέσεων
Εποικοδομητικές διαπροσωπικές σχέσεις
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα επιτυχημένης επικοινωνίας .
Συμπεριφορά γονέων .
Προτεινόμενη βιβλιογραφία
Γ. Εξέλιξη και ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού
Το παιδί της μέσης ηλικίας
Η εφηβική ηλικία
Ο χωρισμός των γονέων
Προτεινόμενη βιβλιογραφία
Δ. Οικογένεια και σχολείο

Σχέση οικογένειας- σχολείου
Επικοινωνία οικογένειας και σχολείου.
Η οικογενειακή συνοχή
Τύποι μάθησης
Προβλήματα συμπεριφοράς
Επιθετικότητα στο σχολείο
Εγκατάλειψη του σχολείου.
Προτεινόμενη βιβλιογραφία
-Τα θέματα αυτά βέβαια είναι ενδεικτικά και γενικά .

-Οι γονείς, κυρίως, θα κληθούν να προτείνουν από την αρχή των διαδικτυακών συναντήσεων, τα θέματα που επιθυμούν να συζητηθούν.

Καλό θα είναι να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας άμεσα, να χωριστούν τα τμήματα και να λειτουργήσει για πρώτη φορά Σχολή Γονέων στη μητρόπολη μας.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων