26/11/2023 24/02/2024 Μετά την πρόσφατη κατάταξη του Οσίου Αθανασίου του νέου (Χαμακιώτη), του εν Αμαρουσίω και Ροδοπόλει, στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τελέστηκαν σε πανηγυρικό κλίμα το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου 2023, οι Ακολουθίες για τον πρώτο εορτασμό του Οσίου στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Φανερωμένης Ροδοπόλεως, το οποίο...
26 Νοεμβρίου, 2023 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2024 - 22:36

Ο πρώτος εορτασμός μετά την αγιοκατάταξη του Οσίου Αθανασίου Χαμακιώτη στον τόπο που ασκήτεψε

Διαδώστε:
Ο πρώτος εορτασμός μετά την αγιοκατάταξη του Οσίου Αθανασίου Χαμακιώτη στον τόπο που ασκήτεψε

Μετά την πρόσφατη κατάταξη του Οσίου Αθανασίου του νέου (Χαμακιώτη), του εν Αμαρουσίω και Ροδοπόλει, στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τελέστηκαν σε πανηγυρικό κλίμα το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου 2023, οι Ακολουθίες για τον πρώτο εορτασμό του Οσίου στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Φανερωμένης Ροδοπόλεως, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε και εγκατέστησε σε αυτό γυναικεία αδελφότητα.

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου, με την συμμετοχή πλειάδος ιερέων, μοναζουσών εκ της Ιεράς Μονής Ορμύλιας Χαλκιδικής και πλήθος ευλαβών προσκυνητών. Τα Iερά Λείψανα κομίστηκαν εν πομπή από το κελλί του Οσίου, όπου ήταν αποτεθησαυρισμένα στο Καθολικό του Ησυχαστηρίου προς προσκύνηση υπό των πιστών.

Το πρωί του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2023 τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε Λιτάνευση στους χώρους του Ιερού Ησυχαστηρίου της Τιμίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Αθανασίου και αναπέμφθηκε δέηση.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος στην ομιλία του εξέφρασε την χαρά και την πνευματική αγαλλίαση της Τοπικής Εκκλησίας και του ευλαβούς λαού, αλλά και την δοξολογία προς τον Τριαδικό Θεό για την μεγάλη ευλογία να χαρίσει στην Εκκλησία Του έναν νέο Άγιο, αλλά και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κλήρου, της μοναστικής αδελφότητος του Ιερού Ησυχαστηρίου και του ευσεβούς ποιμνίου της Τοπικής Εκκλησίας, προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την κατάταξη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Οσίου Αθανασίου του νέου του εν Αμαρουσίω και Ροδοπόλει ασκήσαντος.

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Ένας τέτοιος άνθρωπος του Θεού, φωτεινός οδηγός είναι και ο πρόσφατα καταταγείς στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Όσιος πατήρ ημών Αθανάσιος ο νέος (Χαμακιώτης) ο εν Αμαρουσίω και Ροδοπόλει ασκήσας, ο οποίος εφημέρευε στον Ιερό Ναό Παναγίας Νερατζιωτίσσης στο Μαρούσι σχεδόν για τριάντα (30) χρόνια και κατέκτησε τις καρδιές των ευλαβών κατοίκων της πόλεως αυτής και όχι μόνο, και ιδρυτής του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Φανερωμένης Ροδοπόλεως, στο οποίο ιερουργούμε σήμερα και όπου ευρίσκονται αποτεθησαυρισμένα τα Ιερά του Λείψανα. Άνθρωπος με σπάνια πνευματικά χαρίσματα. Πλημμυρισμένος από την αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο στολισμένος με όλες τις άγιες αρετές. Πράος, ταπεινός, σεμνός, ειρηνικός υπομονετικός, ασκητικός. Γνήσιος ποιμένας και πνευματικός πατέρας. Εφάμιλλος των μεγάλων οσιακών μιρφών της Αγίας μας Εκκλησίας. Αληθινός αγωνιστής που με τη χάρη του Θεού και την αγία του βιοτή ενδύθηκε το ένδυμα της αγιότητος.

Σήμερα, αυτή την ευλογημένη ημέρα που τελούμε την Θεία Λειτουργία, εδώ στο Ησυχαστήριο που ο ίδιος ίδρυσε και προσκυνούμε τα χαριτόβρυτα άγια λειψανά Του, μετά την αγιοκατάταξή Του, υψώνουμε “ικέτιδας χείρας” και με όλη την καρδιά μας ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό που μας τον χάρισε, και ευγνωμόνως ευχαριστούμε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, για το δώρο που έκανε στην τοπική μας Εκκλησία και τον κατέταξε στις χορείες των Αγίων της Εκκλησίας μας. Ας είναι τα έτη του πολλά, υγιεινά και θεοτίμητα.»

Κατακλείοντας τον λόγο του αναφέρθηκε και στις Αποκρίσεις του Αββά Βαρσανουφίου: «Εάν γάρ μη κτησώμεθα τι του βίου αυτών, πώς εσόμεθα τέκνα αυτών» για να απαντήσει πάλι ο ίδιος: «Εάν μη και ο άνθρωπος ποιήση το κάτα δύναμιν και συμμίξη τη ευχή των Αγίων, ουδέν ωφελείται ευχομένων των Αγίων υπέρ αυτού» (Αββά Βαρσανουφίου, Απόκρισις ρ’ και Χιστ’)

Ο πρώτος εορτασμός του Οσίου Αθανασίου του νέου συνεχίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2023 με επίκεντρο το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι της Παναγίας Νεραντζιωτίσσης Αμαρουσίου, το οποίο υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα του Οσίου εκ του Ιερού Ησυχαστηρίου και εν συνεχεία τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός.

Το πρωί της Κυριακής 26 Νοεμβρίου 2023 τελέστηκε Όρθρος και εν συνεχεία Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Οσίου πέριξ του Ιερού Παρεκκλησίου.

Στις 5:00 μ.μ. θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση εις τον Όσιο Αθανάσιον τον νέο.

Η Τιμία Κάρα του Οσίου Αθανασίου του νέου του εν Αμαρουσίω και Ροδοπόλει θα παραμείνει προς προσκύνηση μέχρι την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι Παναγίας Νεραντζιωτίσσης Αμαρουσίου, όπου καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγιοκατάταξη Γέροντα Αθανασίου Χαμακιώτη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Καθηγούμενος Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, π. Ευσέβιος, στο ope.gr: «Ο Όσιος Αθανάσιος Χαμακιώτης κυνήγησε την αγιότητα και την κατέκτησε»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων